Jak wydobyć smak z potraw dzięki piekarnikom parowym

Piekarniki parowe to urządzenia, które są polecane dzięki ich dużej funkcjonalności. Wspomagają one proces pieczenia i sprawiają, że przy odpowiednich ustawieniach temperatury oraz czasu możliwe jest przygotowanie doskonałych potraw. Ze względu na swoją konstrukcję są to urządzenia dostępne wyłącznie w wersji do zabudowy.

Źródło zdjęć: © materiały partnera

Zanim zdecydujemy się na wybrany model z polecanych piekarników, powinniśmy zwrócić uwagę na to, jak one działają, jakie są ich rodzaje oraz funkcje. Pozwoli to na ich idealne dopasowanie do potrzeb. 

Jak działa piekarnik parowy?

Piekarnik z funkcją pary w odróżnieniu od klasycznych urządzeń tego typu posiada pojemnik na wodę, który należy regularnie napełniać. Jest ona wtłaczana przez specjalną dyszę do generatora pary, który w zależności od programu dozuje odpowiednią ilość i rodzaj pary. Zastosowanie pary w piekarniku sprawia, że przygotowane w nim potrawy zachowują wszystkie wartości odżywcze i witaminy. Korzystając z dobrego piekarnika parowego z generatorem pary, możemy nie tylko piec w tradycyjny sposób, ale też gotować, dusić i opiekać z dodatkiem pary. Pozwala to na przygotowywanie wielu potraw, które będą nie tylko soczyste w środku, a chrupiące na zewnątrz, ale przede wszystkim zdrowe.. 

Piekarniki parowe do zabudowy - zastosowanie

Piekarniki parowe znajdują powszechne zastosowanie w kuchniach gastronomicznych. Posiadają one jednak tak wiele atutów, że warto je wykorzystać również w domowych warunkach, zwłaszcza że są one coraz bardziej przystępne cenowo dla odbiorców indywidualnych. Gotowanie na parze jest przede wszystkim zdrowe i pozwala na zachowanie wielu walorów odżywczych potraw. To, dlatego warto korzystać z piekarników parowych na co dzień. 

Rodzaje piekarników parowych ze względu na rozmiar

Jeśli chodzi o piekarniki z funkcją gotowania parowego, na rynku dostępne są ich dwa rodzaje. Standardową wersję o szerokości 60, czyli tzw. sześćdziesiątkę, można dopasować do większości szafek kuchennych, jak i piekarniki kompaktowe o mniejszych wymiarach, idealne do mniejszych kuchni. Ma to swoje odniesienie w pojemności. Zatem z racji tego, że jest to urządzenie wielofunkcyjne pozwalające na pieczenie parowe wielu potraw jednocześnie, jeśli nie jest to konieczne, nie warto oszczędzać na jego rozmiarze.  

Najlepsze piekarniki parowe do zabudowy - jak wybrać? Najważniejsze funkcje

Przed zakupem piekarnika parowego powinniśmy zwrócić uwagę na jego kilka podstawowych parametrów, tj.: 

  1. Sterowanie - Większość modeli posiada elektroniczny wyświetlacz LCD. Przed zakupem powinniśmy przetestować, czy pozwala on na intuicyjne dopasowanie parametrów piekarnika do przygotowywanych w nim potraw. 
  2. Moc - Ten parametr mówi o tym, ile prądu elektrycznego pobiera piekarnik w trakcie pracy. Im większa, tym jest on bardziej wydajny. Ma to duże znaczenie, gdy dużo pieczemy. Wartość tego parametru waha się od 1,75 do 3,5 W. 
  3. Klasa energetyczna - Jeden z najistotniejszych parametrów w ostatnich kilku latach, ze względu na fakt, że piekarnik jest urządzeniem, które zwykle ma jeden z największych procentowych udziałów w poborze energii gospodarstw domowych. Ma to duże znaczenie w obliczu wzrostu cen energii. To dlatego warto stawiać na urządzenia o klasie energetycznej A+++, A++ lub co najmniej A+. Zapewniają one oszczędności w dłuższym okresie. 
  4. Sposób czyszczenia - Piekarniki parowe, szczególnie przy gotowaniu z dużą częstotliwością, wymagają regularnego czyszczenia. Przedłuża to ich żywotność. Każde z urządzeń tego typu różni się w kwestii metody czyszczenia. Najbardziej ekonomiczne są piekarniki katalityczne. Wyposażone są one w specjalne panele umieszczone na bocznych ściankach, wewnątrz komory sprzętu. Zanieczyszczenia są wyłapywane z kolei przez mikrootwory znajdujące się na powierzchni tych wkładów. Czyszczenie ma już miejsce w trakcie przygotowania potraw. Wystarczy tylko regularne dopalanie zabrudzeń w temperaturze 300-350 stopni Celsjusza. Inne z piekarników są czyszczone parą. We wnętrzu piekarnika tworzy się para wodna zmiękczająca zanieczyszczenia. Gdy piekarnik ostygnie, wystarczy je usunąć ręcznie, za pomocą miękkiej ściereczki, a do pozostałych zanieczyszczeń użyć detergentów. Najciekawszym rozwiązaniem są jednak nowoczesne urządzenia, które można czyścić za pomocą pyrolizy - procesu rozkładu bez udziału tlenu, przy wysokiej temperaturze. Pozwala ona na spopielenie przypalonych i trudnych do usunięcia resztek w temperaturze ok. 500°C. Po ostudzeniu urządzenia wystarczy usunąć je suchą szmatką. To bardzo skuteczna, aczkolwiek energochłonna funkcja czyszczenia. 
  5. Liczba poziomów i dostępna opcja pieczenia kilku dań na różnych poziomach – Przydatna, gdy mamy dużą rodzinę. Dzięki pieczeniu na kilku poziomach możemy też ograniczyć zużycie energii. 
  6. Pojemność - Im większa, tym więcej potraw jednocześnie przygotujemy. Największe z dostępnych na rynku urządzeń mają pojemność sięgającą nawet 77 litrów. 

Najlepsze piekarniki z generatorem pary, takie jak te od firmy Electrolux, wyposażone są w liczne dodatkowe funkcje, które ułatwiają przygotowanie doskonałych potraw. 

Piekarniki parowe - najważniejsze funkcje dodatkowe - top 2023

Piekarniki parowe to urządzenia, które powinny być wyposażone w różne funkcje dodatkowe, które usprawniają proces pieczenia. Klasyczny sprzęt tego typu pozwala na generowanie dodatkowej pary przez odparowywanie wody z zagłębienia w dolnej części piekarnika. Bardziej zaawansowane piekarniki parowe z generatorem pary posiadają także funkcję gotowania w 100% na parze (idealnego do warzyw lub ryb), a także możliwość połączenia ustawień pary i ogrzewania oraz określenia ich procentowo. Najlepsze piekarniki parowe do zabudowy posiadają jeszcze bardziej zaawansowane funkcje. Doskonałym tego przykładem są urządzenia marki Electrolux.

Pierwsza z funkcji wartych uwagi to Sous Vide pozwalająca na przygotowanie idealnie dopieczonych potraw w próżniowo zamkniętym woreczku. Inna to Hot Air, zapewniająca równomierne gotowanie na 2 lub nawet 3 poziomach dzięki odpowiedniemu rozprowadzeniu powietrza w piekarniku do zabudowy. Pozwala to na stworzenie potraw godnych szefa restauracji. Dodatkowo najwyższe modele posiadają kamerę, a dzięki łączności Wi-Fi, mamy możliwość zdalnie śledzić postęp pieczenia na ekranie telefonu, bez potrzeby otwierania drzwi. Z pomocą aplikacji MyElectrolux można regulować czas i temperaturę pieczenia oraz korzystać z przepisów i inspiracji. Wszystkie z wyżej wymienionych funkcji posiada m.in. piekarnik Electrolux 900 SteamPro. To przykład urządzenia doskonałego. Jego duża funkcjonalność sprawia, że w rankingu piekarników parowych do zabudowy zajmuje on wysokie pozycje. 

Materiał Sponsorowany przez Electrolux
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc
Kochamy takie orzechy i zajadamy się nimi. Tymczasem wcale nie są takie zdrowe
Kochamy takie orzechy i zajadamy się nimi. Tymczasem wcale nie są takie zdrowe
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Sezon się zaczyna, więc zrywam, ile mogę. Robię z nich pyszny syrop do herbaty
Sezon się zaczyna, więc zrywam, ile mogę. Robię z nich pyszny syrop do herbaty
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol