• Link został skopiowany

Ani pieczarkami, ani szynką. Te jajka faszerowane to hit na Wielkanoc. Sekret tkwi w jednym składniku

Przystawki na Wielkanoc smakują praktycznie każdemu. Wiele osób co roku decyduje się przygotować jajka faszerowane, które często zawierają szynkę i pieczarki. Warto w tym roku postawić na coś innego, a goście będą zaskoczeni i z pewnością spytają o przepis.
Ani pieczarki, ani szynka. Jajka faszerowane to wielkanocny hit, którego sekret tkwi w tym składniku
Fot. freeskyline / iStock

Jajka faszerowane to przystawka, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. W sieci można znaleźć wiele prostych przepisów, jednak warto wykorzystać te, które zaskoczą gości na święta. Nawet jeśli są wymagający, jajka, które przygotujesz na podstawie poniższych przepisów, trafią w ich gusta. W czym tkwi sekret? Okazuje się, że wystarczy dodać do farszu rybę.

Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Przystawki na Wielkanoc. Jajka faszerowane z łososiem

W tegoroczną Wielkanoc warto postawić na jajka faszerowane łososiem i kremowym serkiem szczypiorkowym, które z pewnością zasmakują gościom. Okazuje się, że przepis jest bardzo łatwy i nie wymaga wielu składników.

Składniki:

  • 5 jajek;
  • 4 plastry łososia;
  • 1 opakowanie kremowego serka o smaku szczypiorku;
  • sól, pieprz i majonez do smaku;
  • posiekana natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajka na twardo standardowym sposobem. Poczekaj aż ostygną i je obierz.
  2. Przekrój jajka na pół i usuń żółtka, które nie będą ci potrzebne do tego dania.
  3. Pokrój łososia w drobną kostkę i włóż do miski. Dodaj kremowy serek o smaku szczypiorku i dopraw solą, pieprzem oraz majonezem.
  4. Włóż farsz do jajek i udekoruj wierzch posiekaną natką pietruszki.

Potrawy na Wielkanoc. Jajka faszerowane tuńczykiem

Do faszerowanych jajek można też wykorzystać tuńczyka z puszki. W połączeniu z ogórkiem kiszonym zapewni niezapomniany smak, a niektórzy goście z pewnością spytają o przepis.

Składniki:

  • 6 jajek;
  • 1 ogórek kiszony (duży);
  • 1 puszka tuńczyka;
  • pieprz i majonez do smaku;
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj na twardo jajka standardowym sposobem. Poczekaj, aż ostygną i obierz je ze skorupek.
  2. Przekrój jajka na pół, wyciągnij żółtka i przełóż je do miski. Rozgnieć je widelcem.
  3. Dodaj do miski odsączonego i pokrojonego w drobną kostkę ogórka. Włóż też do naczynia tuńczyka z puszki.
  4. Dopraw farsz pieprzem i majonezem, a później wymieszaj.
  5. Zmiksuj na gładką masę i faszeruj jajka.
  6. Udekoruj wierzch umytą, osuszoną i posiekaną natką pietruszki.

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: