Tak zrobisz szybką kremówkę papieską. Z tego przepisu udaje się za każdym razem
Nie musisz jechać do Wadowic, aby rozkoszować się pyszną kremówką papieską. Ciasto wbrew pozorom nie jest trudne do przygotowania, jeśli podejdziesz do tego z głową. Postaw na dobre składniki, ale skorzystaj z praktycznych trików, dzięki którym zrobisz deser w 15 minut.
Kremówka papieska to nic innego jak dwa arkusze ciasta francuskiego przełożone doskonałym kremem budyniowym. Najważniejsze jest to, co znajduje się w środku. Dlatego nie trać czasu na żmudne przygotowywanie ciasta – kup produkt dobrej jakości w sklepie. Za to przyłóż się do zrobienia obłędnego kremu na bazie prawdziwego masła, żółtek i wanilii.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką
Jak wybrać dobre ciasto francuskie w sklepie?
Wybierając ciasto francuskie w sklepie, zwróć uwagę na kilka kluczowych aspektów. Przede wszystkim, sprawdź jego skład na etykiecie i kieruj się zasadą: im mniej, tym lepiej. Ciasto francuskie powinno składać się tylko z mąki, masła, soli i woda. Unikaj więc produktów z dużą ilością konserwantów i sztucznych dodatków.
Zwróć również uwagę na datę ważności, aby mieć pewność, że produkt jest świeży. Pomocne mogą być opinie innych konsumentów lub rankingi dostępne w sieci. Możesz również zapytać o rekomendacje w sklepie. Dobre ciasto francuskie powinno być kruche i delikatne po upieczeniu.
Przepis na szybką kremówkę papieską
W osobnym artykule o kremówce poznasz historię papieskiego deseru. Tym razem przypomnę sam przepis.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL – czyli 25 x 50 cm,
- 1 litr mleka,
- 100 g masła,
- 100 g cukru,
- ziarna z laski wanilii,
- 3 żółtka,
- 100 g mąki pszennej,
- cukier puder do posypania kremówki
Wykonanie:
- Przygotuj kwadratową blachę o wymiarach 25 x 25 cm. Ciasto francuskie podziel na dwa kwadraty.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wstaw do pieczenia pierwszy arkusz na 20 minut.
- Drugi arkusz podziel nożem na 16 równych kwadratów – w ten sposób łatwiej będzie ci podzielić gotowe ciasto na porcje. Gdy pierwszy arkusz będzie już wypieczony, ten pocięty na kwadraty również wstaw na 20 minut.
- W rondelku podgrzej 500 ml mleka z masłem, cukrem i ziarenkami z laski wanilii. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszaj pozostałe mleko z żółtkami i mąką pszenną. Gdy mleko w rondelku się zagotuje, dodaj przygotowaną mieszankę i energicznie połącz składniki do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji.
- Gorącą masę rozprowadź na pierwszym arkuszu ciasta. Przykryj wypieczonymi kwadratami z drugiego arkusza. Wstaw ciasto do lodówki na 2-3 godziny, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.