Tak zrobisz szybką kremówkę papieską. Z tego przepisu udaje się za każdym razem

Nie musisz jechać do Wadowic, aby rozkoszować się pyszną kremówką papieską. Ciasto wbrew pozorom nie jest trudne do przygotowania, jeśli podejdziesz do tego z głową. Postaw na dobre składniki, ale skorzystaj z praktycznych trików, dzięki którym zrobisz deser w 15 minut.

Szybka kremówka to pewniak na święta wielkanocneSzybka kremówka to pewniak na święta wielkanocne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Kremówka papieska to nic innego jak dwa arkusze ciasta francuskiego przełożone doskonałym kremem budyniowym. Najważniejsze jest to, co znajduje się w środku. Dlatego nie trać czasu na żmudne przygotowywanie ciasta – kup produkt dobrej jakości w sklepie. Za to przyłóż się do zrobienia obłędnego kremu na bazie prawdziwego masła, żółtek i wanilii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Jak wybrać dobre ciasto francuskie w sklepie?

Wybierając ciasto francuskie w sklepie, zwróć uwagę na kilka kluczowych aspektów. Przede wszystkim, sprawdź jego skład na etykiecie i kieruj się zasadą: im mniej, tym lepiej. Ciasto francuskie powinno składać się tylko z mąki, masła, soli i woda. Unikaj więc produktów z dużą ilością konserwantów i sztucznych dodatków.

Zwróć również uwagę na datę ważności, aby mieć pewność, że produkt jest świeży. Pomocne mogą być opinie innych konsumentów lub rankingi dostępne w sieci. Możesz również zapytać o rekomendacje w sklepie. Dobre ciasto francuskie powinno być kruche i delikatne po upieczeniu.

Przepis na szybką kremówkę papieską

W osobnym artykule o kremówce poznasz historię papieskiego deseru. Tym razem przypomnę sam przepis.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL – czyli 25 x 50 cm,
  • 1 litr mleka,
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru,
  • ziarna z laski wanilii,
  • 3 żółtka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • cukier puder do posypania kremówki

Wykonanie:

  1. Przygotuj kwadratową blachę o wymiarach 25 x 25 cm. Ciasto francuskie podziel na dwa kwadraty.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wstaw do pieczenia pierwszy arkusz na 20 minut.
  3. Drugi arkusz podziel nożem na 16 równych kwadratów – w ten sposób łatwiej będzie ci podzielić gotowe ciasto na porcje. Gdy pierwszy arkusz będzie już wypieczony, ten pocięty na kwadraty również wstaw na 20 minut.
  4. W rondelku podgrzej 500 ml mleka z masłem, cukrem i ziarenkami z laski wanilii. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszaj pozostałe mleko z żółtkami i mąką pszenną. Gdy mleko w rondelku się zagotuje, dodaj przygotowaną mieszankę i energicznie połącz składniki do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji.
  5. Gorącą masę rozprowadź na pierwszym arkuszu ciasta. Przykryj wypieczonymi kwadratami z drugiego arkusza. Wstaw ciasto do lodówki na 2-3 godziny, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Zanim zaczniesz panierować kotlety, pamiętaj o jednej czynności. Inaczej panierka odleci
Zanim zaczniesz panierować kotlety, pamiętaj o jednej czynności. Inaczej panierka odleci
Makłowicz nigdy nie daje tego warzywa do rosołu. Ubolewa, że tak się jada w naszym kraju
Makłowicz nigdy nie daje tego warzywa do rosołu. Ubolewa, że tak się jada w naszym kraju
Takie właściwości ma arbuz. Wielu o nich nie wie, chociaż zjadają ogromne ilości
Takie właściwości ma arbuz. Wielu o nich nie wie, chociaż zjadają ogromne ilości
Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
Mięso z grilla podaje ze świątecznym daniem Polaków. Zdziwiłam się, ale teraz już wiem, czy skopiuję ten patent szefa kuchni
Mięso z grilla podaje ze świątecznym daniem Polaków. Zdziwiłam się, ale teraz już wiem, czy skopiuję ten patent szefa kuchni
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
Na śniadanie robię puszyste japońskie naleśniki. Rosną na patelni jak szalone
Na śniadanie robię puszyste japońskie naleśniki. Rosną na patelni jak szalone
Zabrała dzieci na obiad w Krynicy Morskiej. Teraz pokazuje paragon
Zabrała dzieci na obiad w Krynicy Morskiej. Teraz pokazuje paragon
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki