To szybki obiad na piątek. Wystarczy tylko kilka składników i 30 minut
Często pod koniec tygodnia zaczyna już brakować pomysłów, co przygotować na obiad. U mnie sprawdza się wtedy pyszne curry z cieciorką. Większość składników pochodzi z puszki, a smakuje jak z hinduskiej restauracji.
Curry to bardzo popularna mieszanka przypraw, ale także znane danie kuchni indyjskiej. Jego nazwa pochodzi od słowa "kari", oznaczającego sos. I to już wiele mówi o tym daniu, to zawsze warzywa czy kawałki mięsa w aromatycznym sosie, który doprawiony jest mleczkiem kokosowym i przyprawami. Przygotowuje się je bardzo szybko.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką
Jak szybko przygotować curry?
W kuchni indyjskiej popularne są zarówno curry mięsne, jak i wegetariańskie. Ta potrawa daje wiele możliwości i da się do niej wykorzystać różnorodne składniki. Można ją porównać pod tym względem do naszego gulaszu, ale danie z Indii jest zdecydowanie bardziej aromatyczne. Do wersji mięsnej często wykorzystuje się kurczaka, zaś do wegetariańskiej cieciorkę. Przygotowując piątkowy obiad, stawiam właśnie na ten drugi składnik. Ciecierzycę w puszcze zawsze mam w kuchennej szafce. A użycie jej w takiej formie znacznie skraca czas przyrządzania potrawy.
Jakie zalety ma cieciorka?
Cieciorka, znana również jako ciecierzyca, to roślina strączkowa bogata w białko, błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak żelazo i magnez. Dzięki temu może zastępować mięso w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Pomaga w regulowaniu poziomu cholesterolu i cukru we krwi, ma też niski indeks glikemiczny. Jest również znana z właściwości przeciwnowotworowych. To główny składnik popularnej pasty hummus. Jednak w kuchni można ją wykorzystywać na wiele sposobów. Jej delikatny, orzechowy posmak świetnie komponuje się z przyprawami w curry.
Szybkie curry z cieciorką
Składniki:
- 1 puszka cieciorki,
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 cebula,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1 puszka pomidorów,
- pół szklanki passaty pomidorowej,
- 150 ml mleczka kokosowego z puszki.
- przyprawy: imbir, mielonego kumin, kurkuma, kolendra, słodka i ostra papryki, cynamon, sól, pieprz do smaku.
Dodatkowo:
- ryż do podania,
- kilka gałązek kolendry lub natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Ryż (po ok. 100 g na osobę) gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- W tym samym czasie cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na mocno rozgrzanym oleju. Pod koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, przesmażyć.
- Następnie dodaj przyprawy i smaż wszystkie składniki przez kilka minut.
- Potem dołóż pomidory w puszcze oraz passatę. Pogotuj chwilę, by składniki się połączyły.
- Do potrawy dołóż cieciorkę wraz z częścią zalewy. Podgrzewaj całość na niewielkiej mocy palnika przez około 25 minut. Sprawdź, czy nie trzeba potrawy doprawić.
- Pod koniec dodaj wymieszane z odrobiną wody mleko kokosowe. Podgrzewaj jeszcze chwilę.
- Curry podawaj z ugotowanym ryżem oraz posypane kolendrą lub natką.