Żadna jajecznica czy omlet. Na śniadanie robię jajka po parysku

​Francuska kuchnia od dawna uchodzi za synonim elegancji i wyrafinowania. Choć śniadania we Francji często opierają się na słodkich wypiekach, takich jak croissanty czy bagietki z konfiturą, to jednak jajka również odgrywają istotną rolę w kulinarnym repertuarze Francuzów. Szczególnie popularne są dania, w których jajka stanowią główny składnik, serwowane zarówno na śniadanie, jak i podczas innych posiłków.

Jajka po paryskuJajka po parysku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | iaroshenko
Katarzyna Gileta
SKOMENTUJ

Jednym z takich klasycznych przepisów są jaja po parysku, których receptura sięga 1904 roku. To danie łączy w sobie prostotę przygotowania z wykwintnym smakiem, charakterystycznym dla francuskiej kuchni.​

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Przepis na jaja po parysku z 1904 roku

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 plasterki ulubionej szynki,
  • 2 łyżeczki posiekanych pomidorów,
  • odrobina tartego parmezanu lub innego ulubionego sera,
  • odrobina masła do wysmarowania formy.

Sposób przygotowania:

  1. Odkrój wierzch bułeczki i wydrąż środek.​
  2. Posiekane pomidory umieść na dnie, następnie ułóż plasterek szynki i wbij całe jajko.​
  3. Posyp tartym parmezanem.​
  4. Formę do pieczenia wysmaruj masłem, umieść w niej przygotowane bułeczki i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut, aż jajko się zetnie, a ser zarumieni.​

Śniadanie po francusku


Francuzi cenią sobie różnorodność w przygotowywaniu jajek. Oprócz tych po parysku popularne są również jajka w kokilkach (œufs en cocotte), gdzie jajka zapieka się w małych naczyniach z dodatkiem śmietany, warzyw czy wędlin. Innym klasycznym daniem jest jajecznica po francusku, przygotowywana na maśle, często z dodatkiem ziół i podawana na chrupiącej bagietce.​

Warto również wspomnieć o jajkach po benedyktyńsku (œufs bénédictine), które, choć mają amerykańskie korzenie, zdobyły we Francji dużą popularność. To danie składa się z jajka w koszulce podawanego na przekrojonej bułeczce z plasterkiem szynki lub łososia, polanego sosem holenderskim.​

Francuska kuchnia słynie z umiejętności łączenia prostych składników w wyrafinowane dania. Jaja po parysku to doskonały przykład potrawy, która mimo swej prostoty zachwyca smakiem i elegancją podania. Warto więc sięgnąć po ten przepis z 1904 roku i poczuć klimat paryskiego bistro, serwującego to klasyczne danie na własnym stole.

Wybrane dla Ciebie

Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy