W Grecji zajadają się nimi na Wielkanoc. Polaków odrzuci na samą myśl

Na pierwszy rzut oka kokoretsi wygląda całkiem niepozornie, ale wiele osób na widok listy składników wzdrygnie się z niesmakiem. W Grecji to obowiązkowa pozycja w czasie wielkanocnego świętowania.

Turecki przysmak kokoretsi zaskakuje składemTurecki przysmak kokoretsi zaskakuje składem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Podczas gdy u nas wielkanocne stoły uginają się pod ciężarem wazy z żurkiem, pieczonych pasztetów, faszerowanych jajek i białej kiełbasy, w krajach bałkańskich króluje zupełnie inny przysmak. Pod nazwą kokoretsi skrywają się posiekane kawałki jagnięcych lub baranich podrobów, takich jak wątroba, śledziona oraz serce. To jeszcze nie koniec kontrowersji, bo całość zawija się w jagnięce jelita. To zdecydowanie przysmak dla osób, którym podroby nie jawią się jako koszmar z dzieciństwa i najgorsze, co może trafić na talerz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Grecki kokoretsi

Kokoresi króluje głównie w Grecji, pojawia się również w innych krajach bałkańskich czy też w Turcji. Podroby nie mają bowiem granic — wykorzystywania całego zwierzęcia to domena wielu kultur. Najczęściej pojawia się w czasie Świąt Wielkanocnych, ale w wielu restauracjach zamówić je można przez cały rok. W Turcji pojawia się nawet w kuchni ulicznej, najczęściej zamknięte w formie kanapki. Jeśli tylko wystarczy ci odwagi, warto spróbować lokalnego specjału.

Kokoretsi nie wygląda jak klasyczne podroby
Kokoretsi nie wygląda jak klasyczne podroby © Adobe Stock

Podroby doprawia się najczęściej oregano, tymiankiem, papryką oraz czosnkiem, zawija we flaki i opieka nad ogniem. Kokoretsi jest dzięki temu chrupiące, ma dymny aromat i wyrazisty smak. Podczas pieczenia jest regularnie obracany i smarowany mieszanką przypraw. Po upieczeniu jest drobno krojony i serwowany w chrupiącej bułce, często z dodatkiem pomidorów, papryki i cebuli.

Jeśli nie masz rożna, możesz upiec kokoretsi w piekarniku. Ułóż rulon na blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 2 godziny, obracając co 30 minut.

Składniki:

  • 1 kg jagnięcych podrobów (wątroba, serce, płuca, nerki),
  • 500 g jagnięcych jelit,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka oregano,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sok z 1 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Podroby dokładnie umyj i pokrój na kawałki o wielkości około 2-3 cm.
  2. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, oregano, tymianek, paprykę, czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny.
  3. Dodaj podroby i dokładnie wymieszaj. Odstaw na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
  4. Jelita dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Możesz je namoczyć w wodzie z octem, aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu.
  5. Na rożen nabijaj na przemian kawałki podrobów i cebuli.
  6. Następnie owijaj rożen jelitami, tworząc ciasny rulon.
  7. Piecz kokoretsi na rożnie nad otwartym ogniem przez około 2-3 godziny, obracając co jakiś czas, aż jelita będą chrupiące, a podroby miękkie.

Upieczone kokoretsi pokrój na plastry i podawaj na ciepło z pieczywem, sałatką lub tzatziki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie