• Link został skopiowany

Mazurek pistacjowy z malinami - deser, który znika z talerzy w mgnieniu oka

Mazurek to tradycyjny deser wielkanocny, który przygotowujemy zazwyczaj w ten jedyny czas w roku. Przepisy są bardzo zróżnicowane smakowo, dlatego każdy może wybrać wariant, który najbardziej trafia w jego gusta. My proponujemy deser o smaku pistacjowym z dodatkiem musu malinowego. Jest słodki i rozpływa się w ustach.
Mazurek wielkanocny
Fot. Arkadiusz Ćcichocki / Agencja Wyborcza.pl

Mazurek pistacjowy z malinami to deser, który zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia. Dodatek pasty pistacjowej daje przyjemny orzechowy posmak, który w połączeniu z kwaskowatym musem malinowym tworzy zupełnie wyjątkową kompozycję. Ciasto można przygotować z kilkudniowym wyprzedzeniem. 

Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem

Mazurek - ciasto kruche. Jakie składniki będą potrzebne?

Przygotowanie maślanego spodu to pierwszy etap pracy nad naszym mazurkiem. Ciasto robimy z następujących składników:

  • 200 g mąki pszennej
  • 130 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli  

Wielkanocny mazurek - przepis na spód krok po kroku

Wszyscy uwielbiamy szybkie i proste w przygotowaniu przepisy. Kilka minut - tylko tyle czasu wystarczy, aby przygotować kruchy spód na nasz wielkanocny mazurek. Przepis wykonasz zgodnie z poniższą instrukcją:

  • Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w drobną kostkę zimne masło, cukier puder i szczyptę soli
  • Dodajemy żółtka i zaczynamy wyrabiać ciasto
  • Gdy ciasto będzie jednolite, rozwałkowujemy je, a następnie wycinamy pożądany kształt (np. jajko, prostokąt itp.)
  • Z resztek ciasta tworzymy rulon i obtaczamy nim spód naszego mazurka, tworząc ''ściankę''
  • Owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kwadrans do lodówki
  • Wyjmujemy spód z lodówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół)
  • Pieczemy przez 15 minut
  • Wyjmujemy i studzimy 

Zobacz też: Ekspresowe pieczarki faszerowane jajkiem, zapieczone w chrupiącej panierce

Mazurek wielkanocny. Jak przygotować mus malinowy do deseru?

Smakowita konfitura o smaku malinowym to dodatek, który wyróżnia nasz mazurek wielkanocny. Jak ją przygotować? Na początku należy skompletować poniższe składniki:

  • 300 g mrożonych malin
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • kilka łyżek cukru pudru 

Przygotowanie:

  • W rondelku umieszczamy mrożone maliny i cukier puder
  • Podgrzewamy, a następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę
  • Mieszamy dokładnie
  • Blendujemy na gładki mus, zdejmujemy z ognia i studzimy (mus można przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek z malin)
  • Wstawiamy do lodówki
  • Gdy mus stężeje, wykładamy go na upieczony spód
  • Ponownie wstawiamy do lodówki 

Mazurek - ciasto wielkanocne o smaku pistacjowym. Jak przygotować krem? 

Krem o smaku pistacji to ostatnia warstwa, którą wykładamy na nasz mazurek. Ciasto wielkanocne będzie bardzo słodkie, ponieważ dodajemy do niego także białą czekoladę. Poniżej szczegółowa lista składników:

  • 50 g pasty pistacjowej
  • 100 g białej czekolady
  • 80 ml śmietanki 30% lub 36%

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku
  • Podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki połączą się w jednolitą masę
  • Jeszcze ciepły krem wykładamy na mus malinowy

Mazurek świąteczny. Do dekoracji wykorzystaj maliny liofilizowane 

Gdy krem pistacjowy znajdzie się na spodzie, nasz mazurek świąteczny jest prawie gotowy. Została tylko dekoracja. Na zielonej paście pistacjowej bardzo dobrze będą się prezentowały np. maliny liofilizowane, które oprócz walorów wizualnych, jeszcze bardziej podkręcają smak naszego deseru. Do ozdobienia mazurka można wykorzystać także migdały i mini bezy bądź wiórki kokosowe.

Które ciasto świąteczne lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

 

Więcej o: