Takie wafle w PRL-u robiła każda gospodyni. W Wielkanoc przypomnę bliskim ich obłędny smak
W czasach, gdy na sklepowych półkach nie było zbyt wielkiego wyboru, nasze babcie i mamy radziły sobie w kuchni po mistrzowsku. Jednym z deserów, który zawsze pojawiał się na stole podczas rodzinnych spotkań — zwłaszcza w święta — były domowe wafle przekładane masą kajmakową lub kakaową. Dziś wracamy do tej prostej, ale genialnej receptury.
W czasach PRL-u te wafle gościły niemal w każdym domu – były szybkie, tanie i nieziemsko smaczne. Nie wymagały pieczenia ani skomplikowanych składników, a mimo to znikały ze stołu szybciej niż niejeden tort. Dziś wracają do łask jako słodki przysmak, który przypomina beztroskie czasy dzieciństwa. Wystarczy kilka arkuszy wafli i odrobina domowej masy, by stworzyć deser, który zachwyci wszystkich gości – od najmłodszych po seniorów. Jeśli chcesz poczuć nutkę nostalgii i zaserwować bliskim coś wyjątkowego, sięgnij po sprawdzony przepis na wafle z domowym nadzieniem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad
Przepis na wafle z masą kakaową
Wafle to nie tylko szybki i smaczny deser. To także świetna okazja, by uniknąć wysoko przetworzonych słodyczy pełnych oleju palmowego i syropów glukozowych. Przygotowując je w domu, dokładnie wiemy, co trafia na nasze talerze.
Składniki:
- opakowanie suchych wafli tortowych,
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotowane przez 2 godziny lub gotowy kajmak),
- 200 g masła,
- 3 łyżki kakao,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki mielonych orzechów (opcjonalnie),
- kilka kropli aromatu waniliowego.
Przygotowanie:
- Masło roztapiam w rondelku, dodaję cukier, mleko i kakao, mieszam aż wszystko się połączy, odstawiam do lekkiego przestudzenia.
- Dodaję masę kajmakową i aromat waniliowy, miksuję na gładką masę.
- Na przemian smaruję wafle kremem, lekko dociskając każdą warstwę.
- Na koniec przykrywam ostatnim waflem, obciążam np. deską i wkładam do lodówki na kilka godzin. Kroję w trójkąty lub kwadraty i gotowe.
Alternatywne nadzienia do wafli
- Nadzienie kakaowe z mlekiem w proszku (a'la blok czekoladowy). Składniki: 200 g masła. 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki kakao, 2,5 szklanki mleka w proszku, kilka kropli aromatu rumowego lub waniliowego. Przygotowanie: masło, cukier, mleko i kakao zagotuj, ostudź lekko i dodaj mleko w proszku, intensywnie mieszając. Rozsmaruj między waflami.
- Masa kokosowa: składniki: 200 g masła, 1 szklanka cukru pudru, 1,5 szklanki wiórków kokosowych, 3 łyżki mleka skondensowanego lub słodkiej śmietanki. Przygotowanie: masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj mleko i wiórki. Możesz schłodzić przed smarowaniem wafli.
- Krem orzechowy: składniki: 1 słoik masła orzechowego (najlepiej bez cukru), 2–3 łyżki miodu, 2–3 łyżki śmietanki kremówki lub mleka, szczypta soli. Przygotowanie: wszystkie składniki wymieszaj na gładką, kremową konsystencję. Wspaniale pasuje do wafli z dodatkiem bananów.