Pyszne ciasteczka z dżemem i mascarpone. Nie zostaną po nich nawet okruszki

Są proste w przygotowaniu, smaczne i wymagają użycia zaledwie kilku składników. Biszkoptowe ciasteczka z kremowym mascarpone i truskawkowym dżemem zachwycą każdego łasucha.

Ciasteczka biszkoptowe z dżememCiasteczka biszkoptowe z dżemem
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul
SKOMENTUJ

Te ciasteczka to kwintesencja prostoty i szybkości, idealne na kryzysowe sytuacje, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie chcemy spędzać godzin w kuchni. Uratują również wtedy, gdy do drzwi zapukają niespodziewani goście lub z wizytą wpadnie teściowa. Zamiast podawać nudne biszkopty, postaw na ich nieco podrasowaną wersję. Śmiało możesz wtedy powiedzieć, że deser przygotowałeś samodzielnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka biszkoptowe z mascarpone i dżemem truskawkowym. Są dziecinnie proste

Ciasteczka biszkoptowe z dżemem i mascarpone

To przepis, z którym poradzi sobie nawet ten, komu zwykle opada sernik i nie wyrasta ciasto drożdżowe. Nie potrzeba tutaj żadnych specjalnych umiejętności czy sprzętów, a odrobina sprytu i kreatywności. Wystarczy paczka biszkopcików, dżem truskawkowy marki Herbapol, serek mascarpone i kilka minut przygotowań.

Ciasteczka biszkoptowe z dżemem
Ciasteczka biszkoptowe z dżemem © Pyszności

Dżem truskawkowy Herbapol, przygotowany z soczystych, dojrzałych truskawek, wnosi do ciasteczek intensywny, owocowy smak lata, który kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. Do tego mascarpone, miękkie ciasteczko, dodająca miękkości śmietanka i odrobina egzotyki w postaci wiórków kokosowych. Tutaj nic więcej nie potrzeba do szczęścia. Oczywiście możesz pokusić się o upieczenie własnych biszkoptów, ale w kuchni warto czasem wybrać drogę na skróty.

Składniki:

  • 200 g okrągłych biszkoptów,
  • 250 g mascarpone,
  • pół słoiczka dżemu truskawkowego Herbapol,
  • 3/4 szklanki śmietanki 30 proc.,
  • 100 g wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Połowę biszkoptów posmaruj serkiem mascarpone. Postaraj się zrobić to równomiernie, wygładzając łyżeczką powierzchnię serka.

Biszkopt z mascarpone
Biszkopt z mascarpone © Pyszności

Krok 2. Drugą połowę biszkoptów posmaruj dżemem truskawkowym Herbapol. Złącz ze sobą dwie połówki.

Łączenie biszkoptów
Łączenie biszkoptów © Pyszności

Krok 3. Powstałe ciasteczka zanurz w śmietance i obtocz dokładnie w wiórkach kokosowych.

Ciasteczka biszkoptowe z wiórkami
Ciasteczka biszkoptowe z wiórkami © Pyszności

Krok 4. Proste ciasteczka biszkoptowe z dżemem i mascarpone są już gotowe. Możesz je podawać w całości bądź przekrojone na pół. Smacznego!

Ciasteczka biszkoptowe z mascarpone i dżemem truskawkowym
Ciasteczka biszkoptowe z mascarpone i dżemem truskawkowym © Pyszności
Płatna współpraca z marką Herbapol

Wybrane dla Ciebie

Łączę kilka zdrowych składników i robię pyszną pastę. Nawet dzieci zajadają takie kanapki
Łączę kilka zdrowych składników i robię pyszną pastę. Nawet dzieci zajadają takie kanapki
Mieszam z oliwą i polewam mozzarellę. Tak pysznej sałatki nie znajdziesz w żadnej restauracji
Mieszam z oliwą i polewam mozzarellę. Tak pysznej sałatki nie znajdziesz w żadnej restauracji
Jedz zamiast owsianki. Bardzo szybko zauważysz luz w pasie i poprawę samopoczucia
Jedz zamiast owsianki. Bardzo szybko zauważysz luz w pasie i poprawę samopoczucia
Wygląda jak kasza, ale nią nie jest. Ten włoski makaron genialnie chłonie sosy
Wygląda jak kasza, ale nią nie jest. Ten włoski makaron genialnie chłonie sosy
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem