Zapomniane mięso wraca do łask. Tomasz Strzelczyk podpowiada, jak je zrobić

Chociaż dziś w koszykach ląduje przede wszystkim kurczak, indyk i wieprzowina, to podczas zakupów warto zwrócić uwagę również na królika. Dawniej często pojawiał się na stole, w szczególności w czasie Świąt.

Królik w delikatnym sosie śmietanowymKrólik w delikatnym sosie śmietanowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Wielkanoc to nie tylko uroczyste śniadanie, ale również rodzinny obiad. Na stół najczęściej wjeżdża wtedy mięso. Ciekawą alternatywą dla pieczeni będzie duszony królik. Wie o tym Tomasz Strzelczyk, który zachęca, by królika jadać nie tylko od święta. Zaskoczy smakiem, delikatnością i właściwościami odżywczymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Mięso królika w Polsce

Do końca XVII wieku mięso z królika nie było szlacheckim rarytasem, a raczej kojarzyło się z biedniejszą warstwą społeczną. Zmienił to król August II Sas, który wprowadził królika na salony. Coraz śmielej pojawiał się na stołach w wielu domach aż do czasów powojennych. Przepisy przewijały się w wielu książkach kucharskich sprzed wieków. Aż 11 receptur z wykorzystaniem mięsa królika pojawiło się w "Kucharzu doskonałym", napisanym w 1783 roku przez Wojciecha Wielądka.


Później popularność tego produktu stopniowo malała. Chociaż wciąż Polska przodowała w hodowli, to większość mięsa trafiała na eksport. Po II wojnie światowej stawiano na stole inne mięsa, takie jak drób i trzoda chlewna, a ludzie migrowali do miast, porzucając przy tym wiejskie tradycje. Do tego wiele osób zrezygnowało z jedzenia królika, kojarząc go ze zwierzątkiem domowym, a nie mięsem na obiad.

królik
królik © Adobe Stock

Warto jednak wrócić do korzeni i odkryć ten smak na nowo. Mięso jest delikatne, ma dużo łatwo przyswajalnego białka i mało tłuszczu. Jest lekkostrawne, dzięki czemu sprawdzi się również w diecie osób starszych oraz dzieci. Mięso z królika jest dobrym źródłem witamin z grupy B (szczególnie B12, niacyny, B6), a także żelaza, cynku, fosforu i potasu.

Królik na Wielkanoc

Do fanów królika należy Tomasz Strzelczyk. Znany kucharz zachęca, by postawić na niego w czasie Świąt Wielkanocnych. W szczególności, gdy mięso coraz częściej znaleźć można nawet w zwykłych supermarketach.

— Cała Polska się wychowywała na królikach. Coraz częściej w sklepach pojawia się królik, ale nie oszukujmy się, tani nie jest. Nie każdy może sobie pozwolić na taką tuszkę królika, by później przerobić go na pasztet. Ale idzie to w dobrym kierunku — mówi Tomasz Strzelczyk.

Znany kucharz podpowiada, by królika upiec w całości lub przerobić na pasztet. Sam najchętniej stawia na inną formę.

—  Zdecydowanie najlepszy jest duszony w śmietanie. To niepowtarzalny smak, najlepszy. Rozpływa się w ustach — opowiada ekspert.

Jak zrobić królika w śmietanie?

Królik w śmietanie to danie idealne na specjalne okazje i zwykłe obiady. To przepis, który wprowadzi do codziennej kuchni zapomnianą polską tradycję i zaskoczy gości smakiem.

Składniki:królik	1 sztmasło 250 g	1 sztcebula	1 sztpor (biała część)	2 sztmarchewka	5 sztpietruszka	1 sztseler korzeniowy średniej wielkości	1 sztczosnek	2 ząbkiLiść laurowy suszony Prymat	1 sztSklep Prymatśmietana	200 mlsól	do smakuSklep Prymatpieprz	do smakuSklep Prymatsok z cytryny	do smakuRozmaryn suszony Prymat	do smakuSkomentuj przepisIlość lajków od zarejestrowanych i niezarejestrowanych w serwisie użytkownikówDodaj do ulubionychPrzepis i sposób przygotowania na: Królik duszony w śmietanieKrólika umyć i doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Skropić cytryną i wstawić na noc do lodówki.Mięso obsmażyć na maśle. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać ok. 0,5 litra wody.Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Por oczyścić i pokroić. Cebulę i por zeszklić na maśle, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do cebuli i pora. Doprawić solą i pieprzem. Kilka minut dusić. Przełożyć do naczynia z królikiem. Dodać liść laurowy.dusić na małym ogniu często mieszając, żeby się nie przypaliło ok. 1.5 godziny Jak mięso jest już miękkie dodać śmietanę i całość jeszcze dusić przez chwilę.Pyszny królik w śmietanie
Pyszny królik w śmietanie © Adobe Stock

Składniki:

  • 1 królik (tuszka),
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 2 szalotki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 500 g marchewki,
  • 200 g śmietanki 30 proc.,
  • natka pietruszki,
  • świeży tymianek,
  • olej,
  • 1 łyżeczka mąki.

Sposób przygotowania:

  1. Tuszkę podziel na mniejsze części i opłucz.
  2. Przełóż do garnka, dodaj łyżkę soli i zalej zimną wodą. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.
  3. Wyjmij po tym czasie mięso i osusz.
  4. Przypraw królika solą i obtocz w mące, strzepując jej nadmiar.
  5. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż dobrze mięso z królika.
  6. W garnku zagotuj 3 szklanki wody. Dodaj kurkumę, sos sojowy, tymianek oraz pieprz i zagotuj.
  7. Do garnka z wodą i przyprawami dodaj obsmażone mięso.
  8. Na patelni po króliku podsmaż czosnek oraz cebulę. Podlej szklanką wody, zagotuj i dodaj do garnka z mięsem.
  9. Dorzuć pokrojoną w plastry marchewkę i gotuj całość przez ok. 45 minut na średniej mocy palnika, aż mięso będzie miękkie.
  10. Dodaj śmietankę, natkę pietruszki oraz tymianek i zagotuj. W razie potrzeby zagęść sos odrobiną mąki rozprowadzonej w wywarze.

Duszonego królika serwuj z ryżem, ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci
Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa