Układam w naczyniu i zalewam kremowym sosikiem. Nie zmarnuje się nawet plasterek białej kiełbasy

Kiedy po świątecznym szaleństwie zakupowym okazuje się, że przeliczyłam się z ilością białej kiełbasy, zamieniam ją w pyszną zapiekankę. Smakuje obłędnie, a ja nie marnuję ani kawałka.

Zapiekanka Zapiekanka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Po Świętach Wielkanocnych wiele osób nie może nawet patrzeć na klasyczną białą z wody. Z naszą polską gościnnością bywa jednak tak, że podczas zakupów w koszyku ląduje często o kilka kiełbas za dużo — wszak lepiej, żeby zostało, niż miało dla kogoś zabraknąć. Nadwyżkę surowej kiełbasy można zamrozić albo zamienić ją w pyszną zapiekankę z dodatkiem ziemniaków i sera.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Zapiekanka z białą kiełbasą

Zapiekanka to najlepsza odpowiedź na to, co przygotować na prosty i przy tym sycący obiad. Przygotowanie zajmuje niedużo czasu, a po wyjęciu z piekarnika od razu można zabierać się za jedzenie.

Zapiekanka z kiełbasą
Zapiekanka z kiełbasą © Adobe Stock | Iuliia Nedrygailova

Połączenie ziemniaków oraz białej kiełbasy to strzał w dziesiątkę. Całość łączy kremowy sos ze śmietany, żółtek i startego żółtego sera, podkręcony dodatkowo odrobiną czosnku. W takiej zapiekance kiełbasa zyskuje nowe życie i skusi nawet tych, którzy po świętach narzekają na przesyt.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 500 g białej kiełbasy,
  • 3 czerwone cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 300 g żółtego sera,
  • 250 ml śmietany,
  • 100 g masła,
  • 3 żółtka,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
  2. Odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu pokój w mniejsze kawałki.
  3. Cebulę pokrój w pióra i podsmaż na rozgrzanym maśle. Odłóż kawałek masła, by później wysmarować też naczynie.
  4. Gdy się zeszkli, dorzuć kiełbasę i smaż przez chwilę.
  5. Do miski dodaj żółtka, śmietanę, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Dorzuć stary ser oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.
  6. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
  7. Wyłóż ziemniaki, a następnie dodaj cebulę wraz z kiełbasą.
  8. Zalej przygotowanym sosem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut.

Gotową zapiekankę serwuj na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył