WAŻNE
TERAZ

Szef Pentagonu: zniszczyliśmy irański program nuklearny

Od tego ciasta zaczynam sezon na rabarbar. To najlepszy przepis z notatnika mamy

Choć ciasta ze świeżymi owocami możemy piec przez cały rok, to te z rabarbarem są szczególne. Przede wszystkim rabarbar to jednak warzywo, a jego smak jest cierpko-słodki. Według mnie idealnie nadaje się on do wypieków i nadaje im niepowtarzalny charakter.

To sprawdzony przepis na ciasto z rabarbaremTo sprawdzony przepis na ciasto z rabarbarem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Przepisów na ciasta z rabarbarem jest mnóstwo. To warzywo jest coraz częściej wykorzystywane do nowoczesnych deserów, zestawiane z przyprawami, jak imbir czy kardamon. Jednak jeśli zależy ci na klasycznym smaku, czyli delikatnym, śmietankowym cieście z warstwą słodko-cierpkiego rabarbaru pod maślaną kruszonką, receptura mojej mamy jest niezawodna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Sprawdzony patent na wilgotność

Upieczenie takiego ciasta nie jest pracochłonne, zabiera znacznie mniej czasu niż przygotowanie kruchego z bezą czy drożdżowego. Dlatego można je zrobić nawet w tygodniu, by mieć proste i pyszne ciasto do porannej kawy. Jest nie tylko niezwykle smaczne, ale i długo zachowuje świeżość. Tutaj świetnie sprawdza się patent mojej mamy, by do ciasta użyć oleju i maślanki. Dzięki temu nie traci ono szybko wilgoci, jest lekkie i delikatne.

Jaki rabarbar wybrać do ciasta

Do ciasta wybierz soczyste, jędrne i świeże łodygi rabarbaru. Mogą być zarówno zielone, jaki czerwone. Pokrywa je dość twardą włóknistą skórką. Można ją usuwać, ale nie jest to konieczne.

Ciasto z rabarbarem ze starego przepisu mamy

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąka pszennej tortowej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • pół szklanki oleju,
  • 2 jajka,
  • szklanka maślanki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250 g rabarbaru i łyżka cukru,
  • cynamon do smaku.

Kruszonka:

  • 30 g masła,
  • 30 g cukru,
  • 50 g mąki.

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar pokrój w kostkę zasyp łyżką cukru, wymieszaj i odstaw. Kiedy puści sok, odlej go.
  2. Wcześniej przygotuj też kruszonkę. Mąkę połącz z cukrem, potem dodaj zimne masło i dłońmi rozcieraj składniki, by powstały okruszki. Schowaj ją do lodówki.
  3. Do miski wlej maślankę, dodaje jajka, olej oraz cukier, wymieszaj je trzepaczką lub mikserem bardzo delikatnie.
  4. Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy. Całość tylko lekko i krótko wymieszaj.
  5. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Na wierzchu rozłóż rabarbar wymieszany z cynamonem oraz kruszonkę.
  7. Ciasto piecz przez ok. 40 minut.

Wybrane dla Ciebie

Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka