WAŻNE
TERAZ

Brak zgody w kwestii aneksji Ukrainy do UE

Ewa Wachowicz gotuje krupnik inny niż wszystkie. Jest jeszcze zdrowszy i smaczniejszy

Tradycyjny krupnik gotowany jest na wywarze mięsnym z kaszą jęczmienną. Ewa Wachowicz woli lżejszą i zdrowszą wersję wegetariańską. Doskonały smak uzyskuje, podsmażając warzywa na maśle klarowanym. Kluczową rolę odgrywa inny rodzaj kaszy.

Ewa Wachowicz robi krupnik z kaszą gryczanąEwa Wachowicz robi krupnik z kaszą gryczaną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Utarło się, że krupnik łagodząco działa na jelita i ogólną pracę układu pokarmowego. Jednak zupa z przepisu babci – pomimo dodatku kaszy – często wychodzi ciężkostrawna ze względu na dodatek tłustego mięsa i śmietany. Ewa Wachowicz przygotowuje krupnik na bulionie warzywnym z dodatkiem niepalonej kaszy gryczanej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Kasza gryczana niepalona vs. kasza jęczmienna

Zwłaszcza niepalona kasza gryczana zawiera bogactwo składników odżywczych. Jest w niej o wiele więcej białka i błonnika niż w kaszy jęczmiennej, dzięki czemu wyjątkowo korzystnie wpływa na pracę jelit. Dodatkowym atutem jest to, że nie zawiera glutenu – jest więc odpowiednia dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu.

Dietetycy polecają ten rodzaj kaszy osobom chorującym na cukrzycę lub insulinooporność ze względu na niski indeks glikemiczny, który wynosi ok. 45 jednostek (IG kaszy jęczmiennej to ok. 60-70 jednostek). Jest również bogatsza w minerały, takie jak magnez, cynk, miedź czy żelazo, oraz przeciwutleniacze – rutynę i kwercetynę. To delikatniejszy zamiennik kaszy jęczmiennej, który nie obciąża układu pokarmowego. Jest więc doskonałym składnikiem diety dzieci i seniorów.

Krupnik gryczany Ewy Wachowicz

Autorka przepisu wzbogaca smak zupy poprzez dodatek grzybów leśnych i soku z cytryny.

Składniki: 

  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 2 małe cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • kilka suszonych grzybów leśnych,
  • 5 łyżek kaszy gryczanej niepalonej,
  • 2 ziemniaki,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • 3 łyżki masła klarowanego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • natka pietruszki do posypania.

Wykonanie:

  1. W dużym garnku roztop masło i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę.
  2. Gdy się zeszkli, dodaj warzywa korzeniowe starte na tarce o grubych oczkach. Smaż do momentu, aż zrobią się miękkie i rumiane. Pod koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Całość zalej 1 litrem wody. Wrzuć ziele angielskie, liść laurowy i suszone grzyby. Przykryj pokrywką i gotuj przez ok. 20 minut na małym ogniu.
  4. Następnie wrzuć przepłukaną kaszę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj i gotuj przez kolejne 20 minut, aż kasza i ziemniaki zrobią się miękkie.
  5. Na koniec skrop zupę sokiem z cytryny i posyp natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Poszatkowaną pekińską zalewam pysznym zielonym sosem. Ta surówka to prawdziwy letni sztos
Poszatkowaną pekińską zalewam pysznym zielonym sosem. Ta surówka to prawdziwy letni sztos
Zamiast fasolki wybieram inne strączki. Po bretońsku smakują jeszcze lepiej
Zamiast fasolki wybieram inne strączki. Po bretońsku smakują jeszcze lepiej
Tak pysznego ciasta z jagodami jeszcze nie jadłam. Teściowa powinna dostać za nie medal
Tak pysznego ciasta z jagodami jeszcze nie jadłam. Teściowa powinna dostać za nie medal
Umieść w słoiku z wodą. Cytryny zachowają świeżość na dłużej
Umieść w słoiku z wodą. Cytryny zachowają świeżość na dłużej
Ten puszysty jak obłoczek deser zrobię w weekend. Ostatnio siostra błagała mnie o przepis
Ten puszysty jak obłoczek deser zrobię w weekend. Ostatnio siostra błagała mnie o przepis
Cała blaszka za kilka złotych. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Cała blaszka za kilka złotych. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Blenduję i smaruję kanapki. Lepsza niż jajeczna
Blenduję i smaruję kanapki. Lepsza niż jajeczna
Dietetycy rozwiewają wątpliwości. Czy od truskawek można przytyć?
Dietetycy rozwiewają wątpliwości. Czy od truskawek można przytyć?
Najlepszy do herbaty, zrób póki trwa sezon. Zimą sobie podziękujesz
Najlepszy do herbaty, zrób póki trwa sezon. Zimą sobie podziękujesz
To popularne warzywo może szkodzić. Wciąż jemy je bez opamiętania
To popularne warzywo może szkodzić. Wciąż jemy je bez opamiętania
W Grecji zajadałam się tym gulaszem. Wyprosiłam przepis i robię w domu
W Grecji zajadałam się tym gulaszem. Wyprosiłam przepis i robię w domu
Dodaję do gotowania bobu. Jem do woli i nie mam już problemów ze wzdętym brzuchem
Dodaję do gotowania bobu. Jem do woli i nie mam już problemów ze wzdętym brzuchem