WAŻNE
TERAZ

Zrobiła to! 66 minut gry i Świątek w pierwszym finale w sezonie

To najlepsza sałatka na grilla. Pasuje idealnie do kiełbasy i karkówki

Do dań z grilla nie ma lepszego dodatku niż sałatka ziemniaczana. To ona sprawia, że obiad jest kompletny i pełny składników odżywczych. Najlepsza jest taka z dodatkiem ostrych chrupiących warzyw i z dużą ilością pysznego sosu.

Sałatkę do grilla uzupełniam o pyszne nowalijkiSałatkę do grilla uzupełniam o pyszne nowalijki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Sałatkę ziemniaczaną możesz zrobić na tysiąc różnych sposobów. Austriacy lubią wersję z octem, z kolei w Skandynawii nie wyobrażają jej sobie bez ryby. W Polsce taka sałatka jest nieodzownym dodatkiem do grilla, a jej popularność wzrasta wraz z rozkwitem sezonu na młode ziemniaczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Sezon na młode ziemniaki

Jak dobrze, że sezon na młode ziemniaczki w Polsce rozpoczyna się równolegle do sezonu grillowego. Przez cały maj i czerwiec możemy cieszyć się ich delikatnym smakiem, który doskonale komponuje się nie tylko z grillowanymi mięsami, ale także z rybą lub jajkiem sadzonym. Do tego wystarczy dodać mizerię lub wiosenną sałatkę z chrupiącą rzodkiewką i cała rodzina jest szczęśliwa.

Również poza sezonem w sklepach są dostępne małe ziemniaczki, ale to nie zawsze oznacza, że są one młode. Co prawda, mogą to być młode ziemniaki importowane z krajów śródziemnomorskich, w których wcześniej zaczyna się sezon, ale mogą to być także późne ziemniaki, tylko wyselekcjonowane pod względem rozmiaru.

Przepis na sałatkę ziemniaczaną do grilla

Do sałatki warto dodać nowalijki, na które obecnie trwa sezon. Oprócz rzodkiewek, doskonale sprawdzą się także: cebula dymka, sałata masłowa, młody szpinak lub zielone szparagi – jeśli są młode, można jeść je na surowo.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 4 średnie ziemniaki lub 12 małych,
  • 2 ogórki kiszone lub małosolne,
  • pęczek rzodkiewek,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Ziemniaki dokładnie wyczyść i ugotuj w mundurkach. Odcedź i odstaw do przestygnięcia – jeśli są młode, nie musisz obierać ich ze skórek. Pokrój w dużą kostkę, półksiężyce lub na połówki i przełóż do dużej miski.
  2. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek i pokrój w dużą kostkę, dodaj do ziemniaków.
  3. Wrzuć także rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki (liście możesz wykorzystać do pesto) i pokrojone w kostkę ogórki kiszone.
  4. Dodaj majonez, jogurt grecki, musztardę i drobno posiekany szczypiorek.
  5. Wymieszaj ze szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Na widok tej lazanii Włoch złapie się za głowę. W polskiej wersji smakuje najlepiej
Na widok tej lazanii Włoch złapie się za głowę. W polskiej wersji smakuje najlepiej
Do zupy rybnej dorzucam ten gatunek. Nad morzem takiej nie znajdziesz
Do zupy rybnej dorzucam ten gatunek. Nad morzem takiej nie znajdziesz
Pierwsze kurki zamieniam w zupę. Nigdy nie żałuję zacierki
Pierwsze kurki zamieniam w zupę. Nigdy nie żałuję zacierki
Dodaj do gotujących się brokułów. Będą jędrne i soczyście zielone
Dodaj do gotujących się brokułów. Będą jędrne i soczyście zielone
Dawniej zajadano ze smakiem. Dziś na samą myśl wielu kręci nosem
Dawniej zajadano ze smakiem. Dziś na samą myśl wielu kręci nosem
Zjadłem spaghetti Makłowicza z Biedronki. Nie tego się spodziewałem
Zjadłem spaghetti Makłowicza z Biedronki. Nie tego się spodziewałem
W Niemczech jadłem najlepsze klopsy. Wyprosiłem przepis i kulam na okrągło
W Niemczech jadłem najlepsze klopsy. Wyprosiłem przepis i kulam na okrągło
W PRL się zajadali. Ma mało ości, a dużo kwasów omega
W PRL się zajadali. Ma mało ości, a dużo kwasów omega
Najlepsze ciasto z malinami. Nie zostaną po nim nawet okruszki
Najlepsze ciasto z malinami. Nie zostaną po nim nawet okruszki
W piątki robię rzymskie kotlety. Lepsze niż ryba w panierce
W piątki robię rzymskie kotlety. Lepsze niż ryba w panierce
Grecy się zajadają, u nas leżą na chodniku. To skarb dla sercowców
Grecy się zajadają, u nas leżą na chodniku. To skarb dla sercowców
Gulasz robię po gruzińsku. Talerze do kuchni wracają puste
Gulasz robię po gruzińsku. Talerze do kuchni wracają puste