To najlepsza sałatka na grilla. Pasuje idealnie do kiełbasy i karkówki
Do dań z grilla nie ma lepszego dodatku niż sałatka ziemniaczana. To ona sprawia, że obiad jest kompletny i pełny składników odżywczych. Najlepsza jest taka z dodatkiem ostrych chrupiących warzyw i z dużą ilością pysznego sosu.
Sałatkę ziemniaczaną możesz zrobić na tysiąc różnych sposobów. Austriacy lubią wersję z octem, z kolei w Skandynawii nie wyobrażają jej sobie bez ryby. W Polsce taka sałatka jest nieodzownym dodatkiem do grilla, a jej popularność wzrasta wraz z rozkwitem sezonu na młode ziemniaczki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką
Sezon na młode ziemniaki
Jak dobrze, że sezon na młode ziemniaczki w Polsce rozpoczyna się równolegle do sezonu grillowego. Przez cały maj i czerwiec możemy cieszyć się ich delikatnym smakiem, który doskonale komponuje się nie tylko z grillowanymi mięsami, ale także z rybą lub jajkiem sadzonym. Do tego wystarczy dodać mizerię lub wiosenną sałatkę z chrupiącą rzodkiewką i cała rodzina jest szczęśliwa.
Również poza sezonem w sklepach są dostępne małe ziemniaczki, ale to nie zawsze oznacza, że są one młode. Co prawda, mogą to być młode ziemniaki importowane z krajów śródziemnomorskich, w których wcześniej zaczyna się sezon, ale mogą to być także późne ziemniaki, tylko wyselekcjonowane pod względem rozmiaru.
Przepis na sałatkę ziemniaczaną do grilla
Do sałatki warto dodać nowalijki, na które obecnie trwa sezon. Oprócz rzodkiewek, doskonale sprawdzą się także: cebula dymka, sałata masłowa, młody szpinak lub zielone szparagi – jeśli są młode, można jeść je na surowo.
Składniki:
- 4 jajka,
- 4 średnie ziemniaki lub 12 małych,
- 2 ogórki kiszone lub małosolne,
- pęczek rzodkiewek,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- pęczek szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Ziemniaki dokładnie wyczyść i ugotuj w mundurkach. Odcedź i odstaw do przestygnięcia – jeśli są młode, nie musisz obierać ich ze skórek. Pokrój w dużą kostkę, półksiężyce lub na połówki i przełóż do dużej miski.
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek i pokrój w dużą kostkę, dodaj do ziemniaków.
- Wrzuć także rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki (liście możesz wykorzystać do pesto) i pokrojone w kostkę ogórki kiszone.
- Dodaj majonez, jogurt grecki, musztardę i drobno posiekany szczypiorek.
- Wymieszaj ze szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem.