Te ślimaki z ciasta francuskiego zrobią furorę podczas majówki. Nie zostanie po nich ani okruszek

Zastanawiasz się, co zrobić na majówkę? Te ślimaki nie wymagają dużo pracy i całej listy składników. Wręcz przeciwnie, są proste i szybkie do przygotowania. Za to ich smak zawsze robi wrażenie, bo znikają z talerza raz-dwa.

Ta przekąska szybko znika z talerzaTa przekąska szybko znika z talerza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Ślimaki z ciasta francuskiego można porównać do pizzy. Smakują wszystkim i możesz do nich użyć swoich ulubionych dodatków. Sprawdzą się na majówkowych spotkaniach, także tych na świeżym powietrzu. Warto spakować je na piknik czy postawić na ogrodowym stole. Można je zjeść bez użycia sztućców, mało tego, talerzyk też nie zawsze jest potrzebny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Pomysł na szybką przekąskę

Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego to danie, które przygotujesz w mgnieniu oka, a efekt końcowy zaskoczy wszystkich. Wystarczy kilka składników, możesz bazować na tym, co akurat masz w lodówce. Wcześniej musisz tylko kupić ciasto francuskie. Warto wybrać takie z dużą ilością masła w składzie.

Jak obchodzić się z ciastem francuskim?

Ciasto francuskie to produkt, który warto mieć zawsze w lodówce. Jest uniwersalne i pozwala na szybkie przygotowanie zarówno słodkich, jak i wytrawnych przekąsek. Idealnie komponuje się z owocami i słodkimi kremami, ale też z szynką, serem czy pieczarkami. Trzeba tylko pamiętać, aby wyjąć je z lodówki co najmniej 15 minut przed pieczeniem, aby nie kruszyło się podczas zwijania. Dzięki temu twoje ślimaki będą nie tylko smaczne, ale i estetyczne.

Wytrawne ślimaki z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • garść natki pietruszki,
  • 100 g startego żółtego sera,
  • 6 plasterków szynki (opcjonalnie),
  • 3 łyżki ketchupu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oleju lub masła.

Sposób przygotowywania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój lub zetrzyj na tarce.
  2. Na patelni rozgrzej tłuszcz i przesmaż cebulę, a następnie dodaj pieczarki. Smaż, aż odparuje z nich woda. Dopraw solą i pieprzem, odstaw do przestygnięcia.
  3. Do pieczarek dodaj posiekaną natkę pietruszki i starty ser. Wymieszaj farsz.
  4. Rozłóż arkusz ciasta francuskiego, posmaruj ketchupem, rozprowadź farsz i ułóż plasterki szynki.
  5. Zwiń ciasto w rulon i pokrój na kawałki o szerokości 2-3 cm.
  6. Ułóż ślimaki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut, aż ciasto będzie złociste.

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył
W weekend zrobiłam to ciasto. Wszystkie ciotki prosiły, aby zdradzić im przepis
W weekend zrobiłam to ciasto. Wszystkie ciotki prosiły, aby zdradzić im przepis
Ogórek jest miękki w środku i sflaczały? Na pewno popełniłeś ten błąd przy kiszeniu
Ogórek jest miękki w środku i sflaczały? Na pewno popełniłeś ten błąd przy kiszeniu
Fasolkę szparagową robię w kremowym sosie. Żadna inna wersja nie ma z szans z tą
Fasolkę szparagową robię w kremowym sosie. Żadna inna wersja nie ma z szans z tą
Łączę kilka zdrowych składników i robię pyszną pastę. Nawet dzieci zajadają takie kanapki
Łączę kilka zdrowych składników i robię pyszną pastę. Nawet dzieci zajadają takie kanapki
Te placki ziemniaczane są chrupiące i pyszne. W dodatku nie mają grama glutenu
Te placki ziemniaczane są chrupiące i pyszne. W dodatku nie mają grama glutenu