Rozgnieć i zaparz po grillu. Kiełbasa nie będzie cię przytłaczała

Chociaż potrawy z grilla z pewnością kuszą smakiem, to nie najlepiej mogą wpływać na układ pokarmowy. Aby poczuć się lekko, warto sięgnąć po naturalny sposób na poprawę trawienia.

Rozgnieć i zaparz po grillu. Kiełbasa nie będzie cię przytłaczałaTen napar pomoże na trawienie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Najlepszym sposobem na to, by nie cierpieć po zjedzeniu za dużej ilości tłustego mięsa, jest zachowanie umiaru. Jednak nie bez powodu mówi się, że mądry Polak po szkodzie. Gdy czujesz, jakby w żołądku ciążyły ci kamienie, a jelita zaczynają się buntować, sięgnij po kminek. To przyprawa, która pomoże uspokoić burze i sprawi, że przestanie ci się odbijać kiełbasą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z warzywami pieczone we frytkownicy beztłuszczowej

Kminek na trawienie

Kminek jest powszechnie stosowany jako przyprawa w kuchni. Dodawany do potraw takich jak bigos, gołąbki, kapuśniak, grochówka, tłuste sery, pasztety czy wędliny, może zadziałać zbawiennie na układ pokarmowy. Pomoże również wtedy, gdy aromat pieczonego mięsa i apetyt na dania z rusztu wygrał ze zdrowym rozsądkiem i umiarem.

Kminek pomaga po przejedzeniu dzięki zawartości olejków eterycznych, głównie karwonulimonen. Pomagają one rozluźnić mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Dzięki temu łatwiej jest usunąć gazy i pozbyć się tym samym uczucia wzdęcia. Kminek stymuluje wydzielanie soków trawiennych, takich jak sok żołądkowy i żółć. Lepsze wydzielanie tych soków usprawnia proces rozkładania pokarmu, zwłaszcza tłuszczów, co jest kluczowe po przejedzeniu.

Kminek
Kminek © Adobe Stock

Napar z kminku

Napar z kminku jest znany ze swojego działania wspomagającego trawienie, redukującego wzdęcia oraz łagodzącego skurcze żołądka i jelit. Regularne spożywanie naparu może przynieść ulgę osobom zmagającym się z problemami trawiennymi, biegunką, przeziębieniem, bezsennością, zapaleniem dróg oddechowych, zespołem jelita drażliwego oraz niedokrwistością.

Napar z kminku
Napar z kminku © Freepik | Freepik

Przygotowanie naparu z kminku jest proste i nie wymaga wielu składników. Wystarczy jedna łyżeczka suszonych nasion kminku i około 250 ml świeżo zagotowanej wody. Aby uwolnić więcej aromatu i substancji czynnych, nasiona kminku warto lekko rozgnieść w moździerzu lub delikatnie zmiażdżyć płaską stroną noża. Następnie rozgniecione nasiona należy umieścić w filiżance lub małym dzbanku i zalać wrzącą wodą. Naczynie trzeba przykryć talerzykiem lub pokrywką, aby olejki eteryczne nie ulotniły się wraz z parą i odstawić na 10-15 minut do zaparzenia.

Po tym czasie napar można odcedzić przez sitko, oddzielając płyn od nasion, i pić powoli, małymi łykami, najlepiej jeszcze ciepły. Dla wzbogacenia smaku i dodatkowych właściwości zdrowotnych można dodać odrobinę naturalnego miodu lub plasterek świeżej cytryny. Taki napar z kminku jest naturalnym i skutecznym sposobem na wsparcie trawienia po posiłkach.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Nie ma lepszego dodatku do pieczywa. Olej z zielonych pestek przywożę z Austrii
Nie ma lepszego dodatku do pieczywa. Olej z zielonych pestek przywożę z Austrii
Lepiej mrozić kopytka surowe czy gotowane? Wiem, które będą smaczniejsze
Lepiej mrozić kopytka surowe czy gotowane? Wiem, które będą smaczniejsze
Kiedyś babcie często gotowały. To zupa, która działa jak balsam na jelita
Kiedyś babcie często gotowały. To zupa, która działa jak balsam na jelita
Jaka sól do ogórków małosolnych? Sprawdź, by nie popełnić błędu
Jaka sól do ogórków małosolnych? Sprawdź, by nie popełnić błędu
Już nie mrożę koperku w pudełku po lodach. Mam znacznie lepszy sposób
Już nie mrożę koperku w pudełku po lodach. Mam znacznie lepszy sposób
Słoiki z zeszłego roku zalegają w spiżarni? Zrób z nich dressing do sałatki na grilla
Słoiki z zeszłego roku zalegają w spiżarni? Zrób z nich dressing do sałatki na grilla
Nie jedz takiej fasolki szparagowej pod żadnym pozorem. Wtedy jest trująca
Nie jedz takiej fasolki szparagowej pod żadnym pozorem. Wtedy jest trująca
Na grilla szykuję ekstra posypkę. Gotowce ze sklepu mogą się schować
Na grilla szykuję ekstra posypkę. Gotowce ze sklepu mogą się schować
Już nie lepię pierogów co piątek. Teraz stawiam na ruskie placki
Już nie lepię pierogów co piątek. Teraz stawiam na ruskie placki
Ten grzyb o zabawnej nazwie pojawia się już w czerwcu. Grzybiarze omijają, a smaczniejsze od podgrzybków
Ten grzyb o zabawnej nazwie pojawia się już w czerwcu. Grzybiarze omijają, a smaczniejsze od podgrzybków
Ta sałatka z kapusty pekińskiej robi prawdziwą furorę. Lepsza nawet od gyrosa
Ta sałatka z kapusty pekińskiej robi prawdziwą furorę. Lepsza nawet od gyrosa
Nie tylko ogórki i kapusta. To kiszone warzywo to hit sezonu
Nie tylko ogórki i kapusta. To kiszone warzywo to hit sezonu