Rozgnieć i zaparz po grillu. Kiełbasa nie będzie cię przytłaczała
Chociaż potrawy z grilla z pewnością kuszą smakiem, to nie najlepiej mogą wpływać na układ pokarmowy. Aby poczuć się lekko, warto sięgnąć po naturalny sposób na poprawę trawienia.
Najlepszym sposobem na to, by nie cierpieć po zjedzeniu za dużej ilości tłustego mięsa, jest zachowanie umiaru. Jednak nie bez powodu mówi się, że mądry Polak po szkodzie. Gdy czujesz, jakby w żołądku ciążyły ci kamienie, a jelita zaczynają się buntować, sięgnij po kminek. To przyprawa, która pomoże uspokoić burze i sprawi, że przestanie ci się odbijać kiełbasą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ziemniaki pieczone jak z ogniska, ale bez wychodzenia z domu. Użyj tego sprzętu
Kminek na trawienie
Kminek jest powszechnie stosowany jako przyprawa w kuchni. Dodawany do potraw takich jak bigos, gołąbki, kapuśniak, grochówka, tłuste sery, pasztety czy wędliny, może zadziałać zbawiennie na układ pokarmowy. Pomoże również wtedy, gdy aromat pieczonego mięsa i apetyt na dania z rusztu wygrał ze zdrowym rozsądkiem i umiarem.
Kminek pomaga po przejedzeniu dzięki zawartości olejków eterycznych, głównie karwonu i limonen. Pomagają one rozluźnić mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Dzięki temu łatwiej jest usunąć gazy i pozbyć się tym samym uczucia wzdęcia. Kminek stymuluje wydzielanie soków trawiennych, takich jak sok żołądkowy i żółć. Lepsze wydzielanie tych soków usprawnia proces rozkładania pokarmu, zwłaszcza tłuszczów, co jest kluczowe po przejedzeniu.
Napar z kminku
Napar z kminku jest znany ze swojego działania wspomagającego trawienie, redukującego wzdęcia oraz łagodzącego skurcze żołądka i jelit. Regularne spożywanie naparu może przynieść ulgę osobom zmagającym się z problemami trawiennymi, biegunką, przeziębieniem, bezsennością, zapaleniem dróg oddechowych, zespołem jelita drażliwego oraz niedokrwistością.
Przygotowanie naparu z kminku jest proste i nie wymaga wielu składników. Wystarczy jedna łyżeczka suszonych nasion kminku i około 250 ml świeżo zagotowanej wody. Aby uwolnić więcej aromatu i substancji czynnych, nasiona kminku warto lekko rozgnieść w moździerzu lub delikatnie zmiażdżyć płaską stroną noża. Następnie rozgniecione nasiona należy umieścić w filiżance lub małym dzbanku i zalać wrzącą wodą. Naczynie trzeba przykryć talerzykiem lub pokrywką, aby olejki eteryczne nie ulotniły się wraz z parą i odstawić na 10-15 minut do zaparzenia.
Po tym czasie napar można odcedzić przez sitko, oddzielając płyn od nasion, i pić powoli, małymi łykami, najlepiej jeszcze ciepły. Dla wzbogacenia smaku i dodatkowych właściwości zdrowotnych można dodać odrobinę naturalnego miodu lub plasterek świeżej cytryny. Taki napar z kminku jest naturalnym i skutecznym sposobem na wsparcie trawienia po posiłkach.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.