Czy można jeść makaron dzień po ugotowaniu? Ta odpowiedź wielu zaskoczy

Komu nie zdarzyło się ugotować za dużo makaronu? Łatwo z nim przesadzić. Czasami też przygotowujemy go na zapas, bo nie zawsze mamy czas na codzienne przyrządzanie posiłków od podstaw. Okazuje się, że makaron następnego dnia ma inne właściwości niż ten świeżo odcedzony.

Makaron można przechowywać kilka dni w lodówceMakaron można przechowywać kilka dni w lodówce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Szybki i sycący obiad? Gdy mamy takie założenia, często sięgamy po makaron. Dostarcza on dużej dawki energii dzięki zawartości węglowodanów. Jest lekkostrawny, ale z drugiej strony ma wysoki indeks glikemiczny. Dietetycy polecają makarony pełnoziarniste, które są bogate w błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak magnez i fosfor. Produkty zbożowe, w tym makarony, są ważnym elementem naszej codziennej diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Makaron dzień po ugotowaniu pomaga w trawieniu

Okazuje się, że makron, który został ugotowany dzień przed spożyciem, zyskuje jeszcze na wartości i może przynieść sporo korzyści dla układu trawiennego. Podczas schładzania i przechowywania w popularnych kluskach zwiększa się zawartość skrobi opornej, która pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową. Mają one także niższy indeks glikemiczny, zaspakajają głód na dłużej i dostarczają mniej kalorii.

Warto jednak pamiętać, że dotyczy to makaronu dzień lub dwa po ugotowaniu. Można go przechowywać maksymalnie do czterech dni, zawsze w lodówce. Kiedy go ugotujemy, odcedzimy i przestudzimy, powinien szybko trafić do lodówki. Gdy jest przechowywany na kuchennym blacie, szybko może dojść do rozwoju drobnoustrojów.

Ziemniaki "na zimno" mają wiele zalet

Ten sam proces dotyczy ziemniaków. Te warzywa kojarzone są z wysokim indeksem glikemicznym, ale się to zmienia, gdy są jedzone dzień po ugotowaniu. Proces schładzania ziemniaków po gotowaniu prowadzi do powstania skrobi opornej, która jest trudniejsza do strawienia przez organizm. Dzięki temu stają się mniej kaloryczne i pomagają w stabilizacji poziomu cukru we krwi. Takie ziemniaki "na zimno" warto jak najczęściej wykorzystywać do sałatek. Wspierają dobre funkcjonowanie jelit oraz metabolizm.

Co to jest skrobia oporna?

Skrobia oporna to rodzaj błonnika, który nie ulega trawieniu w jelicie cienkim, lecz przechodzi do jelita grubego, gdzie stanowi pożywkę dla dobroczynnych bakterii. Wspiera to równowagę mikrobiomu jelitowego i korzystnie wpływa na metabolizm. Regularne spożywanie produktów bogatych w skrobię oporną może pomóc w kontroli masy ciała i zmniejszeniu stanów zapalnych.

Wybrane dla Ciebie

Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku
Zdrowie za grosze. Ten popularny owoc bije inne na głowę
Zdrowie za grosze. Ten popularny owoc bije inne na głowę
Przygotowałam na proszoną kolację. Wszyscy byli zachwyceni, mimo początkowego przerażenia
Przygotowałam na proszoną kolację. Wszyscy byli zachwyceni, mimo początkowego przerażenia
Kiedyś podawano dzieciom jako lekarstwo. Dziś za małą puszkę tego przysmaku zapłacisz nawet 1300 zł
Kiedyś podawano dzieciom jako lekarstwo. Dziś za małą puszkę tego przysmaku zapłacisz nawet 1300 zł
Dodaj dwie łyżki do surówki z kiszonej kapusty. Może to dziwne, ale smakuje rewelacyjnie
Dodaj dwie łyżki do surówki z kiszonej kapusty. Może to dziwne, ale smakuje rewelacyjnie