Czy można jeść makaron dzień po ugotowaniu? Ta odpowiedź wielu zaskoczy

Komu nie zdarzyło się ugotować za dużo makaronu? Łatwo z nim przesadzić. Czasami też przygotowujemy go na zapas, bo nie zawsze mamy czas na codzienne przyrządzanie posiłków od podstaw. Okazuje się, że makaron następnego dnia ma inne właściwości niż ten świeżo odcedzony.

Czy można jeść makaron dzień po ugotowaniu? Ta odpowiedź wielu zaskoczyMakaron można przechowywać kilka dni w lodówce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Szybki i sycący obiad? Gdy mamy takie założenia, często sięgamy po makaron. Dostarcza on dużej dawki energii dzięki zawartości węglowodanów. Jest lekkostrawny, ale z drugiej strony ma wysoki indeks glikemiczny. Dietetycy polecają makarony pełnoziarniste, które są bogate w błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak magnez i fosfor. Produkty zbożowe, w tym makarony, są ważnym elementem naszej codziennej diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa sałatka na grilla. Orzo wygląda jak ryż, ale to inny znany produkt

Makaron dzień po ugotowaniu pomaga w trawieniu

Okazuje się, że makron, który został ugotowany dzień przed spożyciem, zyskuje jeszcze na wartości i może przynieść sporo korzyści dla układu trawiennego. Podczas schładzania i przechowywania w popularnych kluskach zwiększa się zawartość skrobi opornej, która pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową. Mają one także niższy indeks glikemiczny, zaspakajają głód na dłużej i dostarczają mniej kalorii.

Warto jednak pamiętać, że dotyczy to makaronu dzień lub dwa po ugotowaniu. Można go przechowywać maksymalnie do czterech dni, zawsze w lodówce. Kiedy go ugotujemy, odcedzimy i przestudzimy, powinien szybko trafić do lodówki. Gdy jest przechowywany na kuchennym blacie, szybko może dojść do rozwoju drobnoustrojów.

Ziemniaki "na zimno" mają wiele zalet

Ten sam proces dotyczy ziemniaków. Te warzywa kojarzone są z wysokim indeksem glikemicznym, ale się to zmienia, gdy są jedzone dzień po ugotowaniu. Proces schładzania ziemniaków po gotowaniu prowadzi do powstania skrobi opornej, która jest trudniejsza do strawienia przez organizm. Dzięki temu stają się mniej kaloryczne i pomagają w stabilizacji poziomu cukru we krwi. Takie ziemniaki "na zimno" warto jak najczęściej wykorzystywać do sałatek. Wspierają dobre funkcjonowanie jelit oraz metabolizm.

Co to jest skrobia oporna?

Skrobia oporna to rodzaj błonnika, który nie ulega trawieniu w jelicie cienkim, lecz przechodzi do jelita grubego, gdzie stanowi pożywkę dla dobroczynnych bakterii. Wspiera to równowagę mikrobiomu jelitowego i korzystnie wpływa na metabolizm. Regularne spożywanie produktów bogatych w skrobię oporną może pomóc w kontroli masy ciała i zmniejszeniu stanów zapalnych.

Wybrane dla Ciebie

Do kiszonej rzodkiewki dodaję jeszcze jeden korzeń oprócz chrzanu. Chrupie aż miło
Do kiszonej rzodkiewki dodaję jeszcze jeden korzeń oprócz chrzanu. Chrupie aż miło
Z młodych ziemniaków robię sałatkę. Do grilla pasuje idealnie i sprawdzi się na obiad
Z młodych ziemniaków robię sałatkę. Do grilla pasuje idealnie i sprawdzi się na obiad
Z młodej kapusty robię kultową surówkę. W tej wersji jest jeszcze lepsza
Z młodej kapusty robię kultową surówkę. W tej wersji jest jeszcze lepsza
Wielu wzdryga się na ich widok. To błąd, bo są pyszne, tanie i pełne żelaza
Wielu wzdryga się na ich widok. To błąd, bo są pyszne, tanie i pełne żelaza
Do kotlecików dorzucam sezonowe warzywo. Tak pyszne, że trudno nie wziąć dokładki
Do kotlecików dorzucam sezonowe warzywo. Tak pyszne, że trudno nie wziąć dokładki
Za te najzdrowsze grzyby płacimy krocie w sklepie. Zbierzesz je w lesie za darmo
Za te najzdrowsze grzyby płacimy krocie w sklepie. Zbierzesz je w lesie za darmo
Takie kotleciki to hit w moim domu. Nawet dzieci jedzą po 3 sztuki
Takie kotleciki to hit w moim domu. Nawet dzieci jedzą po 3 sztuki
Wkładam do każdego słoika. Ogórki są twarde i chrupiące przez cały czas
Wkładam do każdego słoika. Ogórki są twarde i chrupiące przez cały czas
Dodaję do kawy i piję aromatyczny napój. Na luz w pasie nie miałam długo czekać
Dodaję do kawy i piję aromatyczny napój. Na luz w pasie nie miałam długo czekać
Ewa Wachowicz robi naleśniki obiadowe. Elastyczne ciasto zawdzięcza banalnemu patentowi
Ewa Wachowicz robi naleśniki obiadowe. Elastyczne ciasto zawdzięcza banalnemu patentowi
Dziś większość się brzydzi, a to prawdziwy rarytas. Znany kucharz robi go z nietypowych składników
Dziś większość się brzydzi, a to prawdziwy rarytas. Znany kucharz robi go z nietypowych składników
Zrób chleb z Minecrafta - przepis, który pokochają dzieci i dorośli
Zrób chleb z Minecrafta - przepis, który pokochają dzieci i dorośli