Anna Dziedzic, która prowadzi instagramowy profil poświęcony zdrowemu stylowi życia, poruszyła niedawno temat smażenia jajek. Na nagraniu podzieliła się ciekawą wskazówką dotyczącą zmniejszenia kaloryczności tego dania. "Koniec z dodatkowym tłuszczem na patelni" - zapowiedziała się w opisie swojego filmu.
Autorka nagrania przekroiła ogórek na dwie części. Następnie wysmarowała nim patelnię. Taka baza posłuży jej zamiast oleju czy masła. Poza tym będzie znacznie mniej kaloryczna. "Od dzisiaj możesz smażyć jajka na patelni na ogórku bez przypalenia i bez dodatkowych kalorii" - napisała Anna Dziedzic. I jak dodała:
Przypomnę, że 1 łyżka oliwy ma około 120 kalorii, polanie oliwy na oko może mieć nawet 300/400 dodatkowych kalorii w posiłku.
Wielu komentujących film nie znało wcześniej tego sposobu. Niektórzy podzielili się też swoimi wskazówkami na zmniejszenie kaloryczności dania. "Polecam dozownik w spraju do oliwy lub oleju", "Ja smaruje patelnię oliwą. Na ręcznik papierowy leje odrobinę oliwy i natłuszczam patelnię. Nie trzeba ogórka", "Ja polecam sadzone na wodzie" - możemy przeczytać w sekcji komentarzy pod nagraniem.
Ostatnia ze wskazówek odnosi się do metody, która swego czasu cieszyła się ogromną popularnością. Polega ona na tym, że przygotowanie dania zaczynamy od zagotowania wody na patelni. Co istotne, powinna sięgać na głębokość mniej więcej 1 centymetra. Gdy woda zacznie łagodnie wrzeć, rozbijamy jajka, wlewając je na powierzchnię wody. Jak często jesz jajka? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania artykułu.