Przysmak lata czy bomba kaloryczna? Dietetycy wzięli pod lupę grillowany ser

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Na naszych grillach lądują różne produkty. Jeden z nich zyskał ostatnio dużą popularność. Czy jednak jest zdrowy?
Na naszych grillach lądują różne produkty. Jeden z nich zyskał ostatnio dużą popularność. Czy jednak jest zdrowy?Milan Ilic123RF/PICSEL

Grillowy klasyk. Ser na ruszcie coraz popularniejszy

Ser halloumi smażony na złocisty kolor, ułożony na drewnianej desce przykrytej jutowym materiałem.
Grillowany ser coraz częściej gości podczas przyjęć. Czy jednak jest zdrowy? 123RF/PICSEL

Wartości odżywcze i kalorie grillowanego serca

Grillowany ser może być elementem zdrowej diety, pod warunkiem, że nie jemy go codziennie i zachowujemy umiar
podkreśla dietetyczka kliniczna dr Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Zobacz również:

    Co się dzieje z serem podczas grillowania?

    Grillowany ser halloumi
    Nie powinno się zbyt długo grillować sera123RF/PICSEL

    Jak grillować ser, by był zdrowszy?

    • wybieraj sery z mniejszą zawartością soli i tłuszczu - np. tofu lub sery typu light.
    • nie przesadzaj z ilością - porcja 50-60 g to rozsądna ilość.
    • grilluj na tackach lub folii aluminiowej - unikniesz kontaktu z płomieniem.
    • podawaj z warzywami - np. grillowaną papryką, cukinią czy sałatą z ziołami.

    Zobacz również:

      Jak wyglądają miasta "projektowane feministycznie"? "Przestrzeń to pole konfliktów i kompromisów"INTERIA.PL
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na