Wyglądają podobnie, więc wiele osób je myli. Zwróć uwagę na jeden szczegół

Mozzarella to chyba najbardziej popularny włoski ser. Znajdziemy go w każdym sklepie i bardzo często korzystamy z jego dobrodziejstw. Niedawno popularność zaczęła zyskiwać też burrata, która wygląda dość podobnie, ale ma nieco inne zastosowania.

Mozzarella czy burrata?Mozzarella czy burrata?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | barmalini
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Mozzarella i burrata to dwa włoskie sery, które zdobyły serca smakoszy na całym świecie. Choć wyglądają podobnie, różnią się smakiem, konsystencją i historią. O pierwszym serze słyszeli już starożytni Rzymianie. Na początku wytwarzano go z mleka bawolic, a potem z mleka krowiego. Bardzo szybko stał się nieodłącznym elementem włoskiej kuchni. Burrata jest dość nowym wynalazkiem, bo wymyślono ją dopiero w latach 50. XX wieku w Apulii (i wytwarza się ją jedynie w tym miejscu). Twórcy serów wykorzystali resztki mozzarelli i stworzyli całkowicie kremowy ser.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serek wiejski zamień w pyszny sos. O wiele lepszy niż majonez

Mozzarella czy burrata? Jest kilka zasadniczych różnic

Mozzarella ma delikatny smak, więc jest idealnym dodatkiem do wielu potraw, na przykład świetnie sprawdza się w pizzy. Jest serem podpuszczkowym, który powstaje przez koagulację mleka. Tradycyjną wytwarza się z mleka bawolic, ale najczęściej wykorzystuje się do tego mleko krowie. Ma elastyczną konsystencję i równomiernie topi się pod wpływem ciepła. Najczęściej produkowana jest w formie kulki, ale często możemy kupić też wiórki do posypania na pizzę lub zapiekankę.

Burrata zaś składa się z dwóch warstw. Zewnętrzna to po prostu zestalona mozzarella, a wnętrze jest połączeniem śmietanki i straciatelli. Proces jej wykonania jest dłuższy i bardziej skomplikowany, dlatego zapłacimy za nią o wiele więcej. Burrata idealnie pasuje do sałatek, a szczególnie tych z pomidorem w roli głównej. "Lubi się" także z mięsem i owocami.

"Burrata to wykwintna siostra mozzarelli"

Katarzyna Bosacka w ciekawy sposób porównała obydwa sery na swoim Instagramie. Od razu podkreśla, że burrata jest bardziej ekskluzywna i ma wyższą jakość. W nagraniu dodaje, że najlepiej smakuje na surowo (dzięki śmietance ze środka), mozzarellę możemy podgrzewać. Burrata ma bardziej intensywny i bogatszy smak. Różnicę zauważymy też w wartościach odżywczych. Mozzarella ma 24 g białka na 100 g, a burrata już "tylko" 18 g., odwrotnie jest z tłuszczem. Mozzarella zawiera 20 proc., a burrata aż 35 proc. To wszystko sprawia, że "młodsza siostra" jest bardziej kaloryczna (380 kcal vs 280 kcal mozzarelli).

Mozzarella i burrata to dwa wyjątkowe sery, które niemalże całkowicie się od siebie różnią. Oba mają swoje miejsce w kuchni włoskiej i na stołach smakoszy na całym świecie. Wybór między nimi zależy od osobistych preferencji i rodzaju potrawy, do której mają być użyte. Można jednak powiedzieć, że mozzarella i burrata należą do jednej serowej rodziny.

Wybrane dla Ciebie

Z wołowiny robię szybki obiad. Mięso jest mięciutkie i delikatne
Z wołowiny robię szybki obiad. Mięso jest mięciutkie i delikatne
Naukowcy zbadali. Tyle gorzkiej czekolady musisz zjeść, aby obniżyć ciśnienie
Naukowcy zbadali. Tyle gorzkiej czekolady musisz zjeść, aby obniżyć ciśnienie
Amerykanie się zajadają, a Polacy kręcą nosem. Ta przekąska ma pełno białka
Amerykanie się zajadają, a Polacy kręcą nosem. Ta przekąska ma pełno białka
Wygląda jak jabłko, a to zupełnie inny owoc. Jest idealna na upalne dni
Wygląda jak jabłko, a to zupełnie inny owoc. Jest idealna na upalne dni
Nigdy nie zalewaj ogórków kiszonych taką wodą. Szybko się zepsują i staną się sflaczałe
Nigdy nie zalewaj ogórków kiszonych taką wodą. Szybko się zepsują i staną się sflaczałe
Wielu z nas ignoruje ten pyszny ser. Jego smak jest unikalny i nietypowy
Wielu z nas ignoruje ten pyszny ser. Jego smak jest unikalny i nietypowy
Kremowa pasta do smarowania pieczywa. W roli głównej ulubione letnie warzywo
Kremowa pasta do smarowania pieczywa. W roli głównej ulubione letnie warzywo
Szybkie bułeczki twarogowe bez drożdży. Mają dużo białka i sycą na długo
Szybkie bułeczki twarogowe bez drożdży. Mają dużo białka i sycą na długo
To najlepszy przepis na dżem truskawkowy. Szybki i pyszny, a bez chemii
To najlepszy przepis na dżem truskawkowy. Szybki i pyszny, a bez chemii
Placki z cukinii z sosem koperkowym. Dzięki temu 1 trikowi nie ociekają tłuszczem
Placki z cukinii z sosem koperkowym. Dzięki temu 1 trikowi nie ociekają tłuszczem
Tonami eksportujemy do Niemiec, a sami nie jemy. Wzmacnia serce i jest wolne od antybiotyków
Tonami eksportujemy do Niemiec, a sami nie jemy. Wzmacnia serce i jest wolne od antybiotyków
Węgrzy robią leczo inaczej i nie szaleją ze składnikami. Kluczem do sukcesu jest ten dodatek
Węgrzy robią leczo inaczej i nie szaleją ze składnikami. Kluczem do sukcesu jest ten dodatek