Nie męcz się z zawijaniem. Smakują jak gołąbki, a wcale się nie napracujesz

Klasyczne gołąbki to ważny punkt w kulinarnej historii Polski. Jednak ich przygotowanie jest czasochłonne i często powoduje mnóstwo nerwów. Odkąd zaczęłam robić gołąbki bez zawijania, nie mieszkam już w kuchni.

Nie męcz się z zawijaniem. Smakują jak gołąbki, a wcale się nie napracujeszGołąbki bez zawijania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Yaroshenko
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Gołąbki bez zawijania są proste w przygotowaniu

Gołąbki od wielu lat cieszą się ogromną popularnością. Bardzo często goszczą na polskich stołach, zajmują szczególne miejsce podczas świątecznych obiadów. Chociaż są smaczne, to robienie ich spędza sen z powiek. Przygotowanie mięsa to jedno, ale bawienie się w owijanie go kapustą to inna bajka. Dlatego przeze mnie przemówiło lenistwo i postanowiłam zrobić gołąbki bez zawijania. Wyszły obłędne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy tylko spróbujesz tej kombinacji, nie będziesz chciał jeść jajecznicy w innym wydaniu

Jak zrobić idealne gołąbki bez zawijania?

Dzięki temu przepisowi zaoszczędzisz czas i energię. Nie będziesz musiał bawić się w parzenie kapusty i owijanie mięsa. Warzywo to wykorzystasz w tym daniu nieco inaczej. Mimo że gołąbki nie będą wyglądały klasycznie, to w smaku są praktycznie identyczne. Jesteś gotowy na kulinarną przygodę? To zapinaj pasy i jedź szybko do sklepu po komponenty.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej,
  • 350 g białej kapusty,
  • 100 g ryżu,
  • jajko,
  • łyżeczkę soli,
  • trochę pieprzu,
  • pół cebuli,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżkę posiekanej natki pietruszki.

Czym są gołąbki bez sosu pomidorowego? To jest obowiązkowy punkt programu, ale trzeba go również odpowiednio przygotować. Oto lista potrzebnych składników:

  • butelka passaty pomidorowej,
  • 100 ml śmietany 30 proc.,
  • pół cebuli,
  • łyżka masła,
  • sól,
  • łyżka cukru,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę umyj, wytnij twarde części, a resztę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój na kosteczkę i podsmaż na oleju.
  2. Ugotuj i ostudź ryż.
  3. Wymieszaj ze sobą mięso, jajko, kapustę, bułkę tartą, cebulę oraz wszystkie przyprawy. Wyrabiaj dłonią na jednolitą masę.
  4. Zacznij wyrabiać pulpety średniej wielkości. Każdego obtocz w mące i usmaż na lekko brązowy kolor.
  5. Gołąbki bez zawijania ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  6. Cebulę bardzo drobno pokrój i podsmaż na maśle. Dolej passatę pomidorową i przyprawy. Sos gotuj przez 15-20 minut. W tym czasie mikstura się zredukuje. Na koniec dodaj śmietanę kremówkę i wszystko dokładnie wymieszaj.
  7. Sosem zalej gołąbki, a naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz 40 minut.
  8. Danie podawaj z dodatkiem natki pietruszki.

Gołąbki bez zawijania to nie tylko oszczędność czasu, ale także łatwość przygotowania. Można je modyfikować według własnych upodobań, dodając ulubione przyprawy czy zioła. To danie świetnie nadaje się do odgrzewania, więc możesz je jeść przez kilka dni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła
Do obiadu podaję duszone pieczarki. Nawet teściowa poprosiła o dokładkę
Do obiadu podaję duszone pieczarki. Nawet teściowa poprosiła o dokładkę
Wcale nie mleko czy cukier. Wsyp odrobinę do kawy, a będzie jeszcze smaczniejsza
Wcale nie mleko czy cukier. Wsyp odrobinę do kawy, a będzie jeszcze smaczniejsza
Na obiad robię szparagi inaczej niż wszyscy. Smakują wybornie i są zdrowsze
Na obiad robię szparagi inaczej niż wszyscy. Smakują wybornie i są zdrowsze
Wsypuję na patelnię zamiast ryżu. Ze szparagami i kremowym sosem smakuje obłędnie
Wsypuję na patelnię zamiast ryżu. Ze szparagami i kremowym sosem smakuje obłędnie
Ciasto Łaciate kusi warstwami. Zjadłam raz na imieninach cioci i teraz sama piekę regularnie
Ciasto Łaciate kusi warstwami. Zjadłam raz na imieninach cioci i teraz sama piekę regularnie
Kroję na plasterki i dodaję do małosolnych. Genialnie podbija smak ogórków
Kroję na plasterki i dodaję do małosolnych. Genialnie podbija smak ogórków
Prosty przepis na ciasto cytrynowe bez masła i cukru. Wychodzi za każdym razem
Prosty przepis na ciasto cytrynowe bez masła i cukru. Wychodzi za każdym razem