Nie męcz się z zawijaniem. Smakują jak gołąbki, a wcale się nie napracujesz
Klasyczne gołąbki to ważny punkt w kulinarnej historii Polski. Jednak ich przygotowanie jest czasochłonne i często powoduje mnóstwo nerwów. Odkąd zaczęłam robić gołąbki bez zawijania, nie mieszkam już w kuchni.
Gołąbki bez zawijania są proste w przygotowaniu
Gołąbki od wielu lat cieszą się ogromną popularnością. Bardzo często goszczą na polskich stołach, zajmują szczególne miejsce podczas świątecznych obiadów. Chociaż są smaczne, to robienie ich spędza sen z powiek. Przygotowanie mięsa to jedno, ale bawienie się w owijanie go kapustą to inna bajka. Dlatego przeze mnie przemówiło lenistwo i postanowiłam zrobić gołąbki bez zawijania. Wyszły obłędne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gdy tylko spróbujesz tej kombinacji, nie będziesz chciał jeść jajecznicy w innym wydaniu
Jak zrobić idealne gołąbki bez zawijania?
Dzięki temu przepisowi zaoszczędzisz czas i energię. Nie będziesz musiał bawić się w parzenie kapusty i owijanie mięsa. Warzywo to wykorzystasz w tym daniu nieco inaczej. Mimo że gołąbki nie będą wyglądały klasycznie, to w smaku są praktycznie identyczne. Jesteś gotowy na kulinarną przygodę? To zapinaj pasy i jedź szybko do sklepu po komponenty.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej,
- 350 g białej kapusty,
- 100 g ryżu,
- jajko,
- łyżeczkę soli,
- trochę pieprzu,
- pół cebuli,
- 2 łyżki oleju,
- łyżkę posiekanej natki pietruszki.
Czym są gołąbki bez sosu pomidorowego? To jest obowiązkowy punkt programu, ale trzeba go również odpowiednio przygotować. Oto lista potrzebnych składników:
- butelka passaty pomidorowej,
- 100 ml śmietany 30 proc.,
- pół cebuli,
- łyżka masła,
- sól,
- łyżka cukru,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kapustę umyj, wytnij twarde części, a resztę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój na kosteczkę i podsmaż na oleju.
- Ugotuj i ostudź ryż.
- Wymieszaj ze sobą mięso, jajko, kapustę, bułkę tartą, cebulę oraz wszystkie przyprawy. Wyrabiaj dłonią na jednolitą masę.
- Zacznij wyrabiać pulpety średniej wielkości. Każdego obtocz w mące i usmaż na lekko brązowy kolor.
- Gołąbki bez zawijania ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Cebulę bardzo drobno pokrój i podsmaż na maśle. Dolej passatę pomidorową i przyprawy. Sos gotuj przez 15-20 minut. W tym czasie mikstura się zredukuje. Na koniec dodaj śmietanę kremówkę i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Sosem zalej gołąbki, a naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz 40 minut.
- Danie podawaj z dodatkiem natki pietruszki.
Gołąbki bez zawijania to nie tylko oszczędność czasu, ale także łatwość przygotowania. Można je modyfikować według własnych upodobań, dodając ulubione przyprawy czy zioła. To danie świetnie nadaje się do odgrzewania, więc możesz je jeść przez kilka dni. Smacznego!