Babcia co tydzień piekła targańca. Spóźnialscy nie załapali się nawet na okruszki

To jedno z popisowych ciast mojej babci, chociaż jej asortyment domowych wypieków był naprawdę imponujący. Na targańca czekali jednak wszyscy, a o ostatni kawałek potrafiły toczyć się niemałe spory.

TarganiecTarganiec
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Pod hasłem targaniec skrywa się pyszne ciasto z domowymi powidłami. Nazwa pochodzi od jego górnej warstwy, którą jest porwane (czyli potargane) na małe kawałki kruche ciasto. Często bywa dwukolorowe, z częścią ciasta kakaową i częścią jasną. To prosty przepis na deser, który pokochały pokolenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kakaowa krówka - warstwowe ciasto na specjalne okazje

Targaniec z powidłami

Na stole najczęściej pojawiał się targaniec z powidłami śliwkowymi, ale tak naprawdę można postawić na inne konfitury czy dżemy. Sprawdzą się również duszone jabłka, chociaż wtedy zamienia się już bardziej w szarlotkę.

Ciasto targaniec z powidłami
Ciasto targaniec z powidłami © Adobe Stock

To jednak nie koniec słodkich atrakcji. Starte na powidła połowa kakaowego ciasta tworzy kolejną warstwę, a dodane wiśnie wprowadzają owocową soczystość i lekko cierpki akcent. Na dodatek wszystko otula jeszcze piana z białek i posiekanych orzechów. Dzięki temu w deserze sporo się dzieje, są różne smaki, tekstury i pyszne połączenia. Babcia zdecydowanie wiedziała, jak zachwycić ciastem.

Składniki:

  • 300 g masła,
  • 7 żółtek,
  • 4 łyżeczki cukru pudru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki kakao,

Piana:

  • 7 białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe,
  • orzechy włoskie,
  • wiśnie.

Sposób przygotowania:

  1. Na blat lub stolnicę przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia.
  2. Dodaj do niej margarynę, żółtka, cukier puder oraz cukier waniliowy.
  3. Zagnieć, aż powstanie jednolite ciasto.
  4. Podziel je na trzy części.
  5. Do dwóch z nich dodaj po łyżce kakao i wstaw na godzinę do lodówki.
  6. Blaszkę natłuść lub wyłóż papierem.
  7. Jasną część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią dno formy. Na wierzchu rozsmaruj równomiernie powidła śliwkowe.
  8. Jedną część schłodzonego, kakaowego ciasta zetrzyj na tarce bezpośrednio na warstwę powideł. Na starte ciasto ułóż wiśnie.
  9. W oddzielnej misce ubij białka z cukrem na sztywną i lśniącą pianę. Na koniec delikatnie wmieszaj mąkę ziemniaczaną.
  10. Powstałą pianę rozprowadź równomiernie na wiśniach. Całość posyp posiekanymi dość drobno orzechami włoskimi.
  11. Na wierzch orzechów zetrzyj pozostałą połowę schłodzonego, kakaowego ciasta.
  12. Tak przygotowany placek wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut, aż się zarumieni.

Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Po tym czasie podziel na porcje. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Mieszam z rabarbarem i nadziewam. Po takich naleśnikach są owacje na stojąco
Mieszam z rabarbarem i nadziewam. Po takich naleśnikach są owacje na stojąco
Naukowcy wskazali najzdrowszy owoc na świecie. Wielu Polaków je go niemal codziennie
Naukowcy wskazali najzdrowszy owoc na świecie. Wielu Polaków je go niemal codziennie
Zrób to zanim nałożysz do słoików. Inaczej ogórki konserwowe będą miękkie i rozlazłe
Zrób to zanim nałożysz do słoików. Inaczej ogórki konserwowe będą miękkie i rozlazłe
Które mięso mielone jest najzdrowsze? Wiele osób wciąż nie wie, jakie wybrać
Które mięso mielone jest najzdrowsze? Wiele osób wciąż nie wie, jakie wybrać
Dietetyk radzi zetrzeć i dorzucić do kawy. Pomaga schudnąć i spowalnia proces starzenia
Dietetyk radzi zetrzeć i dorzucić do kawy. Pomaga schudnąć i spowalnia proces starzenia
Nie ma lepszego sposobu na szparagówkę. Ma piękny kolor i obłędny smak
Nie ma lepszego sposobu na szparagówkę. Ma piękny kolor i obłędny smak
Pokrój i dorzuć do kremu. Nawet teściowa nie powstrzyma się od komplementów
Pokrój i dorzuć do kremu. Nawet teściowa nie powstrzyma się od komplementów
Gdy usłyszałam nazwę tego sera, popłakałam się ze śmiechu. Nie wierzyłam, ale jest prawdziwa
Gdy usłyszałam nazwę tego sera, popłakałam się ze śmiechu. Nie wierzyłam, ale jest prawdziwa
Dodaj 3 łyżki do gulaszu. Mięso będzie tak delikatne i miękkie, że wszystkich zaskoczysz
Dodaj 3 łyżki do gulaszu. Mięso będzie tak delikatne i miękkie, że wszystkich zaskoczysz
Ciocia z Mazur pokazała mi, jak zrobić. Od tej pory goszczą w moim domu niemal co weekend
Ciocia z Mazur pokazała mi, jak zrobić. Od tej pory goszczą w moim domu niemal co weekend
Wystarczy łyżeczka do kefiru. Wypij na czczo, a twoje jelita oczyszczą się i brzuch będzie płaski
Wystarczy łyżeczka do kefiru. Wypij na czczo, a twoje jelita oczyszczą się i brzuch będzie płaski
Tyle jajek dziennie mogą jeść seniorzy. Naukowcy wskazali konkretną liczbę
Tyle jajek dziennie mogą jeść seniorzy. Naukowcy wskazali konkretną liczbę