Babcia co tydzień piekła targańca. Spóźnialscy nie załapali się nawet na okruszki
To jedno z popisowych ciast mojej babci, chociaż jej asortyment domowych wypieków był naprawdę imponujący. Na targańca czekali jednak wszyscy, a o ostatni kawałek potrafiły toczyć się niemałe spory.
Pod hasłem targaniec skrywa się pyszne ciasto z domowymi powidłami. Nazwa pochodzi od jego górnej warstwy, którą jest porwane (czyli potargane) na małe kawałki kruche ciasto. Często bywa dwukolorowe, z częścią ciasta kakaową i częścią jasną. To prosty przepis na deser, który pokochały pokolenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gdy tylko spróbujesz tej kombinacji, nie będziesz chciał jeść jajecznicy w innym wydaniu
Targaniec z powidłami
Na stole najczęściej pojawiał się targaniec z powidłami śliwkowymi, ale tak naprawdę można postawić na inne konfitury czy dżemy. Sprawdzą się również duszone jabłka, chociaż wtedy zamienia się już bardziej w szarlotkę.
To jednak nie koniec słodkich atrakcji. Starte na powidła połowa kakaowego ciasta tworzy kolejną warstwę, a dodane wiśnie wprowadzają owocową soczystość i lekko cierpki akcent. Na dodatek wszystko otula jeszcze piana z białek i posiekanych orzechów. Dzięki temu w deserze sporo się dzieje, są różne smaki, tekstury i pyszne połączenia. Babcia zdecydowanie wiedziała, jak zachwycić ciastem.
Składniki:
- 300 g masła,
- 7 żółtek,
- 4 łyżeczki cukru pudru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 500 g mąki pszennej,
- 2 łyżki kakao,
Piana:
- 7 białek,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe,
- orzechy włoskie,
- wiśnie.
Sposób przygotowania:
- Na blat lub stolnicę przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia.
- Dodaj do niej margarynę, żółtka, cukier puder oraz cukier waniliowy.
- Zagnieć, aż powstanie jednolite ciasto.
- Podziel je na trzy części.
- Do dwóch z nich dodaj po łyżce kakao i wstaw na godzinę do lodówki.
- Blaszkę natłuść lub wyłóż papierem.
- Jasną część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią dno formy. Na wierzchu rozsmaruj równomiernie powidła śliwkowe.
- Jedną część schłodzonego, kakaowego ciasta zetrzyj na tarce bezpośrednio na warstwę powideł. Na starte ciasto ułóż wiśnie.
- W oddzielnej misce ubij białka z cukrem na sztywną i lśniącą pianę. Na koniec delikatnie wmieszaj mąkę ziemniaczaną.
- Powstałą pianę rozprowadź równomiernie na wiśniach. Całość posyp posiekanymi dość drobno orzechami włoskimi.
- Na wierzch orzechów zetrzyj pozostałą połowę schłodzonego, kakaowego ciasta.
- Tak przygotowany placek wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut, aż się zarumieni.
Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Po tym czasie podziel na porcje. Smacznego!