Ta ryba to skarb Bałtyku. Smakuje jak kurczak, ale by na nią trafić, musisz mieć duże szczęście

Belona to ryba, która zaskakuje swoim wyglądem, smakiem przypominającym drób, ale także zielonymi ośćmi. Jest naprawdę niezwykła i warto jej spróbować. Podpowiadamy, kiedy i gdzie będzie taka okazja.

Dlaczego warto jeść belonę? Dlaczego warto jeść belonę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | AlbenaIvanova
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Belona to drapieżna ryba morska, która przez rybaków nazywana jest morskim bocianem. Wyróżnia się nie tylko swoim wyglądem. Jej smak przypomina kurczaka, dlatego chętnie wybierają ją osoby, które nie przepadają za typowymi morskimi rarytasami. Charakterystyczne dla belony są jej zielone ości, które zawdzięczają swój kolor biliwerdynie – naturalnemu barwnikowi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu

Co zawiera belona?

Belona jest bogata w białko oraz witaminy A i D. Spożywanie tej ryby wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego, poprawia pracę mózgu oraz wzrok. Co więcej, belona zawiera niewielkie ilości tłuszczu, co czyni ją idealnym wyborem dla osób dbających o linię. Są to cenne tłuszcze wielonienasycone z grupy omega-3.

Kiedy i gdzie spróbować belony?

Belona pojawia się w Bałtyku w maju i czerwcu. Gdzie można jej spróbować? Na pewno w rejonie Zatoki Puckiej, która jest najlepszym tarliskiem tej ryby. Co roku w Pucku odbywa się Belonada, czyli festiwal połowu tej niezwykłej ryby. Warto więc wybrać się na Kaszuby 17-18 maja. Jeśli planujecie początek wakacji nad morzem, rozglądajcie się, czy w menu smażalni jest belona. Okazja do jej spróbowania jest tylko w maju i czerwcu. Bardzo rzadko w sklepach rybnych (także internetowych) można kupić mrożoną belonę.

Jak smakuje belona?

Smak belony porównuje się często do kurczaka. Na pewno jej mięso jest delikatne, białe, soczyste. Najczęściej jest wędzona, ale nadaje się także do smażenia, grillowania lub duszenia w sosach ziołowych. Ości belony mają zielonkawy kolor, który nie zmienia się nawet po obróbce termicznej. To skutek działania biliwerdyny, czyli barwnika żółciowego. Powstaje on w wątrobie ryb, ale także u ludzi. Ości o takiej barwie nie są toksyczne.

Wybrane dla Ciebie

Joanna Brodzik wskazała częsty błąd. To przez to rosół wychodzi niesmaczny
Joanna Brodzik wskazała częsty błąd. To przez to rosół wychodzi niesmaczny
Mieszam z rabarbarem i nadziewam. Po takich naleśnikach są owacje na stojąco
Mieszam z rabarbarem i nadziewam. Po takich naleśnikach są owacje na stojąco
Naukowcy wskazali najzdrowszy owoc na świecie. Wielu Polaków je go niemal codziennie
Naukowcy wskazali najzdrowszy owoc na świecie. Wielu Polaków je go niemal codziennie
Zrób to zanim nałożysz do słoików. Inaczej ogórki konserwowe będą miękkie i rozlazłe
Zrób to zanim nałożysz do słoików. Inaczej ogórki konserwowe będą miękkie i rozlazłe
Które mięso mielone jest najzdrowsze? Wiele osób wciąż nie wie, jakie wybrać
Które mięso mielone jest najzdrowsze? Wiele osób wciąż nie wie, jakie wybrać
Dietetyk radzi zetrzeć i dorzucić do kawy. Pomaga schudnąć i spowalnia proces starzenia
Dietetyk radzi zetrzeć i dorzucić do kawy. Pomaga schudnąć i spowalnia proces starzenia
Nie ma lepszego sposobu na szparagówkę. Ma piękny kolor i obłędny smak
Nie ma lepszego sposobu na szparagówkę. Ma piękny kolor i obłędny smak
Pokrój i dorzuć do kremu. Nawet teściowa nie powstrzyma się od komplementów
Pokrój i dorzuć do kremu. Nawet teściowa nie powstrzyma się od komplementów
Gdy usłyszałam nazwę tego sera, popłakałam się ze śmiechu. Nie wierzyłam, ale jest prawdziwa
Gdy usłyszałam nazwę tego sera, popłakałam się ze śmiechu. Nie wierzyłam, ale jest prawdziwa
Dodaj 3 łyżki do gulaszu. Mięso będzie tak delikatne i miękkie, że wszystkich zaskoczysz
Dodaj 3 łyżki do gulaszu. Mięso będzie tak delikatne i miękkie, że wszystkich zaskoczysz
Ciocia z Mazur pokazała mi, jak zrobić. Od tej pory goszczą w moim domu niemal co weekend
Ciocia z Mazur pokazała mi, jak zrobić. Od tej pory goszczą w moim domu niemal co weekend
Wystarczy łyżeczka do kefiru. Wypij na czczo, a twoje jelita oczyszczą się i brzuch będzie płaski
Wystarczy łyżeczka do kefiru. Wypij na czczo, a twoje jelita oczyszczą się i brzuch będzie płaski