Do młodej kapusty dodaję kilka składników i zalewam pysznym sosem. Ta surówka pasuje to wszystkiego
Kiedy w sklepie pojawiają się główki młodej kapusty, czas na tę pyszną i lekką surówkę. To proste połączenie kilku warzyw i pysznego sosu smakuje tak dobrze, że nikogo do nałożenia surówki nie trzeba zachęcać.
Sezon na chrupiącą, świeżą, młodą kapustę zaczyna się w maju i trwa do sierpnia. Warto wykorzystać go w pełni i nacieszyć się tym smakiem. Najlepiej sięgnąć po sprawdzone przepisy, które podkreślają to, co najlepsze w warzywach. Taka właśnie jest ta surówka z kapusty, wzbogacona dodatkowo o aromatyczny koperek, lekko pikantną dymkę i prosty sos z miodu, oliwy i soku z cytryny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tę genialną sałatkę serwuję na każdej imprezie. Znika ze stołu w mgnieniu oka
Surówka z młodej kapusty z sosem
Jest prosta w przygotowaniu i tak smaczna, że z miseczki potrafi zniknąć jeszcze zanim skończą smażyć się kotlety. Połączenie lekko słodkiej kapusty z koperkiem i cebulką już samo w sobie jest smaczne. Jeśli do tego dorzucimy jeszcze prosty sos z oliwy, miodu i soku z cytryny, mamy przepis idealny.
Surówka pasuje do wielu potraw. Świetnie sprawdzi się jako towarzystwo dla młodych ziemniaków i kotletów, mięsa duszonego w sosie, pieczonych udek czy potraw z grilla. Możesz ją wykorzystać także do wypełnienia tortilli z kurczakiem. Przygotowanie jest proste, ale warto zarezerwować sobie trochę czasu, by kapusta zmiękła, a później przeszła smakami podczas chłodzenia w lodówce.
Składniki:
- pół główki młodej kapusty,
- 2 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem,
- świeży koperek,
- szczypiorek,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki,
- 1 płaska łyżeczka miodu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Z kapusty usuń zewnętrzne liście.
- Poszatkuj, usuwając najtwardsze części.
- Dymkę obierz, drobno posiekaj i dodaj do kapusty.
- Posól całość i odstaw na 30 minut.
- Po tym czasie ugnieć i odciśnij nadmiar soku.
- Dodaj posiekany drobno koperek i wymieszaj.
- W małej miseczce połącz sok z cytryny, miód, sól, pieprz oraz oliwę.
- Powstały sos wlej do warzyw i dokładnie wymieszaj.
- Opcjonalnie dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Surówka najlepiej smakuje, gdy spędzi godzinę w lodówce. Dzięki temu smaki się przegryzą. Smacznego!