Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Zupa szparagowa z fetą

Zupa szparagowa z fetą

Zupa szparagowa z fetą, młodymi ziemniaczkami i koperkiem, to prawdziwa kwintesencja wiosny. Przepis jest bardzo prosty, a zupę można też śmiało podać np. z makaronem zamiast ziemniaków.  

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: blisko 2400 g zupy
W 100 g zupy: Wartość energetyczna 82 kcal Węglowodany 5 g - W tym cukry 2 g Białko 2 g Tłuszcze 6 g Dieta: wegetariańska

Składniki [ więcej ]

  • młode zielone szparagi 1 pęczek
  • delikatny bulion warzywny 1 litr
  • młode ziemniaki 400 g
  • marchew 150 g - 2 małe
  • cebula 110 g - 1 sztuka
  • masło klarowane 20 g
  • ser mascarpone 150 g
  • ser feta 200 g lub więcej
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny 2-3 łyżki
  • sól i pieprz po pół łyżeczki
  • świeży koperek siekany duża garść lub więcej
Ukryj zdjęcia

Zupa szparagowa z fetą

Zanim zaczniesz szykować zupę, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. Serek mascarpone wyjmij wcześniej z lodówki. 

Zupa szparagowa z fetą, 1
Krok 1: Podsmaż marchew z cebulą

Do garnka w którym planujesz gotować zupę dodaj dwie łyżki masła klarowanego (około 20 gramów). Na nagrzany tłuszcz wyłóż obraną i poszatkowaną cebulę oraz obrane i pokrojone w plasterki marchewki. Całość podsmażaj/duś w garnku pod przykrywką, na niższej mocy palnika przez około 10-15 minut. 

Porada: Cebulę można w ostateczności zamienić np. na podobną ilość pora.

Podsmaż marchew z cebulą

Krok 2: Dodaj bulion i ziemniaki

Po tym czasie do garnka wlej około 1 litra najlepiej domowego bulionu warzywnego, który nie był wcześniej mocno przyprawiony. Dodaj również około 400 g pokrojonych w mniejsze kawałki ziemniaków. Wiosną polecam młode ziemniaki, których nie trzeba obierać ze skórki. Garnek ponownie przykryj przykrywką i gotuj zupę do miękkości ziemniaków, czyli około 20 minut.

Porada: Możesz pominąć ziemniaki i osobno ugotować do zupy ulubiony makaron. Skracasz wówczas czas gotowania bulionu z cebulą i marchewką do około 10 minut. 

Dodaj bulion i ziemniaki

Krok 3: Dodaj szparagi, serek i przyprawy

Pęczek młodych, zielonych szparagów umyj pod zimną, bieżącą wodą (młodych szparagów nie trzeba obierać). Uważaj na główki, które są bardzo delikatne i mogą pęknąć. Złap za koniec każdego szparaga oderwij zdrewniałe końcówki. Możesz to zrobić dłońmi. Szparag sam pęknie w miejscu, gdzie zacznie się część zdatna do jedzenia. W ten sposób przygotuj sobie wszystkie szparagi. Osusz je na ręczniku papierowym i każdy pokrój na mniejsze odcinki na jeden kęs. "Główki" zostaw nienaruszone. Ostatecznie zostało mi około 370 gramów pokrojonych szparagów. 

Do garnka dodaj pokrojone szparagi. Chochlą nabierz porcję bulionu i wlej do miski z serkiem mascarpone (150 gramów serka w temperaturze pokojowej). Bardzo dokładnie wymieszaj lub nawet zmiksuj przy pomocy blendera serek mascarpone i bulion. Gładki płyn przelej z powrotem do garnka. Dzięki temu w zupie nie będzie potem małych fragmentów serka.

Wymieszaj zupę, a następnie dodaj do niej po pół łyżeczki soli i pieprzu. Zamieszaj jeszcze raz zupę i doprowadź ją do wrzenia. Po około pięciu minutach delikatnego gotowania szparagi powinny być już wystarczająco miękkie. W razie potrzeby wydłuż nieco gotowanie zupy.

Porada: Mascarpone można zamienić na tyle samo śmietanki kremówki 30 %.  

Dodaj szparagi, serek i przyprawy

Krok 4: Dokończ i podawaj

Do prawie gotowej już zupy wlej na początek dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny i dodaj sporą garść siekanego drobno świeżego koperku. Wymieszaj zupę i sprawdź jej smak. W razie potrzeby dodaj nieco więcej pieprzu, a może soku z cytryny. Jeżeli zupa jest bardzo delikatna, jeżeli chodzi o słoność, to możesz dodać nieco soli. Nie przesadzaj jednak z ilością, ponieważ do gotowej już zupy na talerzu dodasz jeszcze ser feta, który jest słony.

Po zagotowaniu od razu wyłącz zupę i podawaj z pokuszonym lub pokrojonym w kostkę serem feta i świeżym pieczywem.

Dokończ i podawaj

Zupa szparagowa z fetą, 6

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (40 ocen) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Zupa szparagowa z fetą

Szparagi to prawdziwe wiosenne skarby, które z niecierpliwością wyczekujemy każdego roku z początkiem wiosny. Aromatyczna zupa z zielonych szparagów i fety to idealny sposób, aby w pełni wykorzystać ich sezonowy urok. Dzięki dodatkom jak młode ziemniaki i delikatny bulion, ta kremowa zupa emanuje świeżością i lekkością, będąc przy tym niezwykle sycącą. Wprowadzenie sera feta dodaje odrobiny wyrazistej słoności, co doskonale komponuje się z subtelnością szparagów. W zupie, oprócz głównych bohaterów, czyli szparagów, znajdziemy również soczystą marchew i delikatnie zeszkloną cebulę, które w połączeniu z masłem klarowanym tworzą głęboki smak. Delikatny bulion warzywny to serce wielu tradycyjnych dań, a tutaj staje się idealnym tłem dla zielonych szparagów. Dodatek świeżego koperku oraz sok z cytryny to ostatnie, ale niezwykle ważne akcenty, które podkręcają intensywność aromatów, wzbogacając zupę o nuty świeżości i lekkości. Zupa szparagowa z serem feta to doskonały wybór, gdy pragniemy poczuć wiosnę na talerzu. Zupa szparagowa z fetą i mascarpone świetnie sprawdzi się zarówno jako przystawka na rodzinny obiad, jak i danie na lekką kolację. Ser mascarpone dodaje jej kremowej gładkości, a świeżo wyciśnięty sok z cytryny orzeźwiającej kwaskowatości, która podkreśla naturalną słodycz warzyw. Podczas przygotowania zupy szparagowej z fetą możesz eksperymentować, dodając inne warzywa, takie jak groszek cukrowy czy młode liście szpinaku, które uwielbiają towarzystwo szparagów. Zupa ze szparagami i fetą może być też podana z makaronem. Przechowywanie zupy jest proste. Wystarczy trzymać ją w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, a przed podaniem podgrzać na małym ogniu, aby nie traciła swoich walorów smakowych. Zupa ze szparagami zielonymi i fetą jest przepyszna i delikatna. Zupa szparagowa z fetą to potrawa, która bez wątpienia zachwyci każdego miłośnika kulinarnych doznań oraz szparagów w każdej postaci. Jeśli szukasz inspiracji na inne zupy na bazie warzyw, koniecznie sprawdź zupę ogórkową, idealną na każdą porę roku. Z kolei barszcz ukraiński to propozycja dla tych, którzy cenią sobie bogactwo smaku i kolorów, a żurek benedyktyński to klasyk, który nigdy się nie znudzi. Super sezonowa jest też kasza pęczak ze szparagami. Rewelacyjna i delikatna jest zupa klopsikowa i koperkiem. W sezonie polecam też szykować pyszny chłodnik z buraczków