Ciastka owsiane pistacjowe
Pistacjowe ciasteczka owsiane to prawdziwa rozkosz. Przepis jest prosty, a ciastka wychodzą idealne. Można je upiec na wiele okazji, nawet na piknik, kiermasz, czy wycieczki w plener.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Liczba porcji: 9 dużych ciastek
W 100 g ciasteczek:
Wartość energetyczna
466 kcal
Węglowodany 47 g
- W tym cukry 19 g
Białko 11 g
Tłuszcze 26 g
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasteczka [ więcej ]
- płatki owsiane zwykłe 100 g
- mąka pszenna tortowa 40 g
- budyń waniliowy bez cukru 1 saszetka - około 40 g
- krem pistacjowy słodzony 100 g
- małe jajka 2 sztuki - około 100 g po rozbiciu
- roztopione masło 50 g
- cukier wanilinowy lub zwykły 30 g
- proszek do pieczenia pół łyżeczki
Składniki na dekorację
- pistacje prażone siekane 30 g
- biała czekolada 20 g
- suszone płatki róży - jadalne łyżeczka
- krem pistacjowy słodzony - można pominąć 10 g
- sól - można pominąć spora szczypta
Ciastka owsiane pistacjowe
Pieczenie: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół lub 165 stopni z termoobiegiem.
Czas pieczenia: do 15 minut.
Z podanej ilości składników wyszło mi 9 bardzo dużych ciasteczek. Zanim zaczniesz je szykować, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.


Do miski wsyp około 100 gramów zwykłych lub pełnoziarnistych płatków owsianych. W ostateczności możesz użyć górskich lub błyskawicznych. Dodaj około 40 gramów mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej oraz całą saszetkę budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru. Wsyp również 30 gramów cukru waniliowego, wanilinowego, drobnego cukru pudru albo cukru drobnego oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Porada: Jeśli masz budyń z cukrem, wystarczy go dodać i pominąć cukier waniliowy. Smak ciasteczek możesz dodatkowo wzbogacić aromatem waniliowym lub nasionkami z laski wanilii.

Możesz już zacząć nagrzewać piekarnik do 180 stopni z opcją grzania góra/dół lub z funkcją termoobiegu przy temperaturze około 165 stopni. Blaszkę np. z wyposażenia piekarnika, wyłóż papierem do pieczenia.
Do składników sypkich dodaj 50 gramów roztopionego i przestudzonego masła, 100 gramów słodzonego kremu pistacjowego (u mnie w składzie prawie 50% cukru) i wbij dwa małe jajka. Masę wymieszaj dokładnie.
Nabieraj łyżką porcję wielkości dużego orzecha włoskiego. Kładź ciasto (będzie lepkie) na papierze i palcami formuj z niego okrągły placek grubości około 1 cm. Zachowaj odstępy między ciastkami. Na każde uformowane i gotowe do pieczenia ciasteczko wyłóż posiekane lekko prażone orzechy pistacjowe (jak najbardziej mogą być solone) oraz dodatkową mini szczyptę soli.

Formę z ciasteczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra/dół. Czas pieczenia to około 15 minut, do zarumienienia ciastek. Ciastka można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu. Po kilku minutach warto przełożyć je na kratkę do studzenia wypieków. Dopiero co upieczone ciastka owsiane pistacjowe mogą się wydawać miękkie, ale po przestudzeniu będą idealnie chrupiące z zewnątrz i przyjemnie kruche w środku.
Porada: Nie umieszczaj formy za blisko górnych grzałek i co kilka minut zerkaj jak się pieką. Nie polegaj wyłącznie na ustawionym czasie pieczenia, ponieważ każdy piekarnik trochę inaczej grzeje. Jeśli Twoje ciastka są mniejsze i cieńsze niż moje, to zapewne upieką się znacznie szybciej.

Gdy ciasteczka ostygną, możesz je udekorować poprzez polanie odrobiną białej czekolady, którą roztopisz w małym garnku. Następnie w tym samym garnku możesz podgrzać krem pistacjowy, tak aby stał się bardziej płynny, i nim również polać ciasteczka. Zanim biała czekolada stężeje, ciastka posyp dodatkową porcją posiekanych orzechów pistacjowych oraz jadalnymi suszonymi płatkami róży. To doda im nie tylko smaku, ale także pięknego wyglądu. Ciasteczka będą też wspaniale pachniały.


Ciastka owsiane z pistacjami można jeść zarówno na śniadanie, jak i na słodką przekąskę w ciągu dnia. Są pyszne do mleka lub do ciepłego kakao.
Po przestudzeniu polecam zawinąć je w papier śniadaniowy, a następnie w zwykłą torbę lub woreczki śniadaniowe i przechowywać np. w chlebaku do kilku dni. Ciastka sprawdzą się świetnie jako przekąska spakowana do szkolonej śniadaniówki lub do pracy. Będą idealne do zabrania na wycieczkę i na piknik. Są też świetnym pomysłem na wypiek przy okazji kiermaszu szkolnego, czy zakończenia roku.
Smacznego.