Truskawki zamieniam w lekki deser. Są puszyste jak letnia chmurka

Kiedy w sklepach pojawiają się polskie truskawki, czas zabrać się za przygotowanie deseru. Zamiast blendować je na koktajl, zamieniam w pyszną piankę.

Truskawkowa chmurkaTruskawkowa chmurka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | from_my_point_of_view@yahoo.com
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Truskawki zachwycają słodyczą, kuszą zapachem i przywołują lato. Sezon zaczyna się zazwyczaj w maju i trwa do lipca, więc warto wykorzystać go w pełni. Pierwsze kobiałki już pojawiają się na straganach, a z tygodnia na tydzień będzie ich więcej. Dzięki temu spadną ceny i zajadać się będzie można bez obaw o dziurę w portfelu. Polskie truskawki zamieniam w puszysty mus, który zachwyca delikatnością. To doskonała alternatywa dla intensywnego musu czy czasochłonnego ciasta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Mus truskawkowy

Ten deser, który łączy w sobie owocowy i wyrazisty smak musu truskawkowego z lekkością bitej śmietanki. Wszystko to wzmocnione jest dodatkową porcją świeżych truskawek, które pełnią rolę pysznej dekoracji. Przygotowanie jest naprawdę ekspresowe, dzięki czemu szybko można delektować się smakiem lata zamkniętym w pucharku.

Mus truskawkowy
Mus truskawkowy © Adobe Stock

Wegetarianie i weganie żelatynę mogę zamienić na agar. Na 1 łyżeczkę żelatyny zwykle używa się od 0,5 do 2 łyżeczek agaru. Warto jednak pamiętać, że zastyga jeszcze szybciej, więc trzeba pospieszyć się z mieszaniem. To jednak dobry substytut żelatyny, który może poszczycić się tym, że ma bardzo neutralny smak oraz zapach.

Składniki:

  • 500 g świeżych truskawek,
  • 3-4 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 300 ml schłodzonej śmietanki kremówki,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 2 łyżki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyj, usuń szypułki i odłóż, aby ociekły z wody.
  2. Zblenduj je i przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek. Jeśli konsystencja musu z drobinkami ci nie przeszkadza, możesz pominąć przecieranie.
  3. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw na kilka minut, aby napęczniała.
  4. Następnie podgrzej ją, aby się rozpuściła.
  5. Śmietankę ubij na sztywno wraz z cukrem pudrem.
  6. Do rozpuszczonej i przestudzonej żelatyny dodaj kilka łyżek przecieru truskawkowego i wymieszaj.
  7. Wlej żelatynę do pozostałych truskawek, pomieszaj i dodaj do ubitej śmietanki.
  8. Delikatnie połącz składniki i przełóż je do szklanych pucharków lub szklanek.
  9. Wstaw na kilka godzin do lodówki, aby masa stężała.

Gotowy deser udekoruj świeżymi truskawkami. Możesz dorzucić również kleks bitej śmietany lub połączyć mus truskawkowy z czekoladowym. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu