Truskawki zamieniam w lekki deser. Są puszyste jak letnia chmurka
Kiedy w sklepach pojawiają się polskie truskawki, czas zabrać się za przygotowanie deseru. Zamiast blendować je na koktajl, zamieniam w pyszną piankę.
Truskawki zachwycają słodyczą, kuszą zapachem i przywołują lato. Sezon zaczyna się zazwyczaj w maju i trwa do lipca, więc warto wykorzystać go w pełni. Pierwsze kobiałki już pojawiają się na straganach, a z tygodnia na tydzień będzie ich więcej. Dzięki temu spadną ceny i zajadać się będzie można bez obaw o dziurę w portfelu. Polskie truskawki zamieniam w puszysty mus, który zachwyca delikatnością. To doskonała alternatywa dla intensywnego musu czy czasochłonnego ciasta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia
Mus truskawkowy
Ten deser, który łączy w sobie owocowy i wyrazisty smak musu truskawkowego z lekkością bitej śmietanki. Wszystko to wzmocnione jest dodatkową porcją świeżych truskawek, które pełnią rolę pysznej dekoracji. Przygotowanie jest naprawdę ekspresowe, dzięki czemu szybko można delektować się smakiem lata zamkniętym w pucharku.
Wegetarianie i weganie żelatynę mogę zamienić na agar. Na 1 łyżeczkę żelatyny zwykle używa się od 0,5 do 2 łyżeczek agaru. Warto jednak pamiętać, że zastyga jeszcze szybciej, więc trzeba pospieszyć się z mieszaniem. To jednak dobry substytut żelatyny, który może poszczycić się tym, że ma bardzo neutralny smak oraz zapach.
Składniki:
- 500 g świeżych truskawek,
- 3-4 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 300 ml schłodzonej śmietanki kremówki,
- 1 łyżeczka żelatyny,
- 2 łyżki wody.
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyj, usuń szypułki i odłóż, aby ociekły z wody.
- Zblenduj je i przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek. Jeśli konsystencja musu z drobinkami ci nie przeszkadza, możesz pominąć przecieranie.
- Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw na kilka minut, aby napęczniała.
- Następnie podgrzej ją, aby się rozpuściła.
- Śmietankę ubij na sztywno wraz z cukrem pudrem.
- Do rozpuszczonej i przestudzonej żelatyny dodaj kilka łyżek przecieru truskawkowego i wymieszaj.
- Wlej żelatynę do pozostałych truskawek, pomieszaj i dodaj do ubitej śmietanki.
- Delikatnie połącz składniki i przełóż je do szklanych pucharków lub szklanek.
- Wstaw na kilka godzin do lodówki, aby masa stężała.
Gotowy deser udekoruj świeżymi truskawkami. Możesz dorzucić również kleks bitej śmietany lub połączyć mus truskawkowy z czekoladowym. Smacznego!