Z czterech składników robię chleb. Portugalski wypiek lepszy niż z piekarni

To chleb idealny dla tych, którzy dopiero rozpoczynają przygodę z domowymi wypiekami. Wystarczy kilka prostych składników, a wychodzi bochenek pyszniejszy niż z piekarni.

Portugalski chlebPortugalski chleb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Portugalski chlebek to idealny przepis dla początkujących. Nie potrzebujesz tutaj żadnych specjalnych mąk, zakwasu, a i obędzie się bez koszyczków do wyrastania. To mój sprawdzony patent na domowe pieczywo bez wysiłku. Chwila miksowania, wyrastanie, pieczenie i można zajadać się miękki chlebkiem z chrupiącą skórką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczakobagiety lepsze niż hot dogi ze stacji. Zjedz na gorąco lub na zimno

Portugalski chlebek bez zakwasu

Nazywa się go również chlebem wodnym, czyli w języku portugalskim pão de água. To tradycyjny portugalski chleb charakteryzujący się prostym składem i specyficzną metodą przygotowania, która nadaje mu unikalną teksturę. Do jego przygotowania używa się zazwyczaj tylko kilku podstawowych składników: mąki pszennej, wody, świeżych drożdży i soli. Tylko tyle potrzeba, by wyczarować pyszny bochenek.

Portugalski chleb pszenny ma chrupiącą skórkę i miękki środek
Portugalski chleb pszenny ma chrupiącą skórkę i miękki środek © Adobe Stock

Ciasto na pão de água charakteryzuje się wysoką zawartością wody w stosunku do mąki. To właśnie wysoka hydracja przyczynia się do jego lekkiej i porowatej struktury wewnątrz bochenka. Dzięki metodzie pieczenia często w zamkniętym naczyniu (np. żeliwnym garnku lub naczyniu żaroodpornym) przez część czasu, chleb zyskuje wyraźnie chrupiącą skórkę, a jego środek pozostaje miękki i puszysty, często z dużymi pęcherzykami powietrza.

To doskonały przepis dla początkujących. Wymaga trochę cierpliwości, bo musi odpowiednio długo wyrastać, ale samo przygotowanie to pestka.

Składniki:

  • 550 ml letniej wody,
  • 720 g mąki pszennej,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 10 g soli.

Sposób przygotowania:

  1. Przy pomocy miksera z hakami wymieszaj dokładnie mąkę z letnią wodą. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na 40 minut.
  2. Następnie dodaj sól i świeże drożdże. Wyrób ciasto ręcznie lub ponownie przy pomocy miksera z hakami. Odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  3. Ciasto przełóż na blachę wysypaną mąką, formując bochenek. Oprósz po wierzchu mąką, a następnie cienkim nożykiem natnij ozdobne pasy.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni Celsjusza na 45 minut.

Portugalski chleb ma neutralny smak, dzięki czemu sprawdzi się zarówno do kanapek z dżemem, jak i tostów z szynką i serem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Tyle zapłacisz za jagody w Warszawie. W lesie znajdziesz je za darmo
Tyle zapłacisz za jagody w Warszawie. W lesie znajdziesz je za darmo
Tak wygląda menu VIP na Openerze. Uwagę zwraca jedno
Tak wygląda menu VIP na Openerze. Uwagę zwraca jedno
Sernik robię kremowy jak masełko. Bez sezonowych owoców się nie obejdzie
Sernik robię kremowy jak masełko. Bez sezonowych owoców się nie obejdzie
Na podwieczorek piekę tureckie ciasteczka. Teściowa chrupie do ulubionego serialu
Na podwieczorek piekę tureckie ciasteczka. Teściowa chrupie do ulubionego serialu
Pałki z kurczaka robię w ten sposób. Skórka przyjemnie chrupie, a mięso jest soczyste i bardzo delikatne
Pałki z kurczaka robię w ten sposób. Skórka przyjemnie chrupie, a mięso jest soczyste i bardzo delikatne
Polski kawior zamieniam w kotlety. Nawet sceptycy sięgają po dokładkę
Polski kawior zamieniam w kotlety. Nawet sceptycy sięgają po dokładkę
Dziś o tym mięsie nikt nie pamięta Jest delikatne jak królik
Dziś o tym mięsie nikt nie pamięta Jest delikatne jak królik
W soboty robię ten szybki makaron. Z mięsem i delikatnym sosem jest idealny
W soboty robię ten szybki makaron. Z mięsem i delikatnym sosem jest idealny
W ostatni weekend zrobiłam to pyszne ciasto. Goście nie mogli się nachwalić
W ostatni weekend zrobiłam to pyszne ciasto. Goście nie mogli się nachwalić
Pyszny borowik, którego wielu się obawia. Doświadczeni grzybiarze zacierają ręce, gdy go widzą
Pyszny borowik, którego wielu się obawia. Doświadczeni grzybiarze zacierają ręce, gdy go widzą
Kulinarna podróż po Polsce pełna smaków - wystartował festiwal dla foodies!
Kulinarna podróż po Polsce pełna smaków - wystartował festiwal dla foodies!
Zapomnij o gotowaniu kapusty na gołąbki. To lepszy patent, by liście były miękkie
Zapomnij o gotowaniu kapusty na gołąbki. To lepszy patent, by liście były miękkie