Dodaj szczyptę do porannej kawy. Będziesz mieć energii tyle, co elektrownia
Kawa to dla wielu osób obowiązkowy punkt programu każdego dnia. Już dawno obalono mit, że jest niezdrowa, ale prosty dodatek jednej z najpopularniejszych przypraw na świecie sprawi, że jej właściwości poszybują w górę.
Wśród jednych z ulubionych dowcipów dzieci jest zamiana cukru na sól. Posolona kawa nie jest niczym smacznym, ale już szczypta pieprzu to zupełnie inna bajka. To prosty dodatek, który doda lekkie pikantności, pomoże wydobyć nuty smakowe kawy, ale przede wszystkim zamieni kubek ulubionej kawy w naturalny booster energii, odchudzania i zdrowia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa sofojka - kapuściany hit na obiad
Dlaczego warto pić kawę z pieprzem?
Nie każdy z nas wyobraża sobie takie połączenie. Okazuje się jednak, że nasz ulubiony napój w tej wersji smakuje wyśmienicie i ma cenne właściwości zdrowotne. Pieprz, zwłaszcza świeżo zmielony czarny pieprz, dodaje kawie wyrazistości, lekko pikantnego "kopniaka" i wydobywa z niej nuty kakaowe czy orzechowe. Zawiera piperynę, która może przyspieszać metabolizm, wspomagając w ten sposób spalanie tkanki tłuszczowej. Działa termogenicznie, co oznacza, że podnosi temperaturę ciała i zwiększa wydatek energetyczny. Kawa z pieprzem może wspomagać detoksykację organizmu oraz usprawniać procesy trawienne, niwelując wzdęcia.
Czarny pieprz podkreśla smak, pieprz cayenne rozgrzewa, zielony odświeża, a biały sprawia, że kawa z pieprzem staje się bardziej wyrazista. Dodanie pieprzu do kawy nie wyklucza innych dodatków, które stosujesz na co dzień. Idealnie łączy się z kawami mlecznymi i słodkimi. Taka kawa działa rozgrzewająco i dodaje energii na cały dzień.
Jak zrobić kawę z pieprzem?
Pieprz jest wyrazisty i ostry, więc zdecydowanie warto trzymać się tutaj zasady "co za dużo, to niezdrowo". Zaparz ulubioną kawę, dodaj niewielką szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu i wymieszaj dokładnie. Na początek wystarczą 1-2 szczypty, by dostosować ostrość do swoich preferencji. Niektórzy wolą wsypać pieprz do zmielonej kawy przed zaparzeniem (np. w kawiarce lub gotując kawę po turecku), co pozwala na głębsze połączenie smaków.
Możesz eksperymentować, dodając inne przyprawy, które dobrze komponują się z pieprzem i kawą, takie jak cynamon, kardamon, imbir, kurkuma. Ta ostatnia w połączeniu z pieprzem tylko zyskuje. Piperyna znacząco zwiększa przyswajalność kurkuminy z kurkumy, która ma silne właściwości przeciwzapalne.