Robię zieloną pastę i smaruję nią chleb. Nie znam lepszego smarowidła

Czasem największe kulinarne olśnienia trafiają się przypadkiem – kiedy lodówka świeci pustkami, a na stole ląduje coś stworzonego z "resztek". Właśnie tak powstało moje nowe ulubione smarowidło do chleba: lekkie, świeże i tak zielone, że wygląda jak wiosna zamknięta w miseczce.

Pasta z bobuPasta z bobu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Nie trzeba być szefem kuchni, żeby jeść dobrze i ciekawie. Czasem wystarczy jeden składnik, który zmienia wszystko. Zamiast sięgać po masło czy gotowe pasty, warto zrobić coś własnego. Coś, co ma smak, kolor i zdrowie w pakiecie. I nie musi to być wcale skomplikowane. Domowe smarowidło może być gotowe w kilka minut. A jeśli jest to pasta z bobu? To dopiero gra warta świeczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Pasta z bobu – prosty sposób na pyszną i zdrową kanapkę

Domowe pasty kanapkowe to kulinarna magia zrobiona z tego, co akurat mamy pod ręką. Nie muszą być nudne, mogą zaskakiwać smakiem, kolorem i teksturą. Pasta z bobu, fety i mięty to świetny przykład na to, jak połączyć świeżość z sytością. Zielona, lekka, a jednocześnie kremowa i konkretna. Doskonała nie tylko na śniadanie, ale też jako przekąska lub dodatek do warzyw.

Składniki:

  • szklanka ugotowanego bobu (może być mrożony),
  • 100 g sera feta,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z połowy cytryny,
  • kilka listków świeżej mięty,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Bób, jeśli trzeba, obierz ze skórki. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj na gładką, ale nie zbyt jednolitą masę. Niech zostaną delikatne grudki - to tylko dodaje uroku i tekstury.
  2. Dopraw do smaku. Feta bywa różna, więc z solą ostrożnie.
  3. Pasta z bobu jest już gotowa, możesz ją ozdobić listkami świeżej mięty.

Ta pasta nie tylko świetnie smakuje, ale i pięknie wygląda na chlebie. Zielona, kremowa, z lekkością cytryny i miętowym twistem. Idealna do ciemnego pieczywa, chrupkiego tosta albo jako dip do warzyw. Przechowuj w lodówce do 3 dni - choć szczerze? Nie dotrwa nawet do wieczora.

Pasta z bobu to sezonowy must-have w każdym domu

Warto robić pasty. Zwłaszcza takie, które łączą smak i zdrowie. Pasta z bobu to porcja błonnika, białka i dobrego nastroju w jednym. Jest łatwa do zrobienia, niedroga i absolutnie niebanalna. Jeśli lubisz kuchnię śródziemnomorską, pokochasz ją od pierwszego kęsa.

W sezonie, gdy bób jest świeży, warto ugotować go więcej i zamrozić. A potem wyciągnąć, zmiksować i... rozsmarować na chlebie. Może nie brzmi spektakularnie, ale gdy spróbujesz raz, przestaniesz kupować gotowe pasty w sklepie. Bo domowa pasta z bobu to zupełnie inny poziom kanapkowego życia.

Wybrane dla Ciebie

Zanim zaczniesz panierować kotlety, pamiętaj o jednej czynności. Inaczej panierka odleci
Zanim zaczniesz panierować kotlety, pamiętaj o jednej czynności. Inaczej panierka odleci
Makłowicz nigdy nie daje tego warzywa do rosołu. Ubolewa, że tak się jada w naszym kraju
Makłowicz nigdy nie daje tego warzywa do rosołu. Ubolewa, że tak się jada w naszym kraju
Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
Mięso z grilla podaje ze świątecznym daniem Polaków. Zdziwiłam się, ale teraz już wiem, czy skopiuję ten patent szefa kuchni
Mięso z grilla podaje ze świątecznym daniem Polaków. Zdziwiłam się, ale teraz już wiem, czy skopiuję ten patent szefa kuchni
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
Zabrała dzieci na obiad w Krynicy Morskiej. Teraz pokazuje paragon
Zabrała dzieci na obiad w Krynicy Morskiej. Teraz pokazuje paragon
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą