Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie

Knedle z truskawkami to klasyka polskiej kuchni, która zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Sukces zależy jednak od konsystencji ciasta - źle zrobione będzie gumowate lub zbyt twarde. Sprawdź, o czym musisz pamiętać wyrabiając masę i czy poza sezonem knedle z mrożonymi truskawkami też mają sens.

Daria Rudny-Dul
SKOMENTUJ

Knedle z truskawkami to klasyk kuchni domowej - miękkie kluski z ziemniaczanego ciasta kryjące w środku słodką niespodziankę w postaci świeżych truskawek. To danie, które dla wielu smakuje jak dzieciństwo i letnie obiady u babci. Najlepsze są w sezonie, gdy truskawki są soczyste, pachnące i pełne smaku, ale spokojnie - także poza sezonem można przygotować pyszne knedle, sięgając po owoce mrożone. Dokładne proporcje składników znajdziesz niżej.

Jak zrobić ciasto na knedle z truskawkami?

Przygotowanie ciasta na knedle z truskawkami jest proste. Ugotowane ziemniaki (najlepiej sprawdzą się ziemniaki mączyste, sypkie, bogate w skrobię, czyli typ C), należy ostudzić i dokładnie przecisnąć przez praskę na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę, jajka i sól, mieszając wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Ważne jest, by mąkę dodawać stopniowo, aby ciasto nie było zbyt twarde. O tym zawsze pamiętam, bo najłatwiej kontrolować konsystencję w trakcie wyrabiania.

Ciasto na knedle będzie idealne po przeciśnięciu ziemniaków
Ciasto na knedle będzie idealne po przeciśnięciu ziemniaków © Pyszności

Jak długo gotować knedle z truskawkami?

Nawet najlepsze ciasto i najpyszniejsze truskawki można łatwo rozgotować. Knedle z truskawkami gotujemy w dużym garnku z osoloną, lekko wrzącą wodą - nie może bulgotać zbyt mocno, by kluski się nie rozpadły. O czym warto pamiętać w trakcie i jak długo gotować knedle?

  • Czas gotowania od momentu wypłynięcia to ok. 3-4 minuty, jeśli są małe, lub 5-6 minut, jeśli są większe i wypełnione dużą truskawką (u nas trafiły się dwa takie większe okazy).
  • Warto gotować je partiami, aby nie obniżać zbyt mocno temperatury wody - najlepiej, by w garnku było miejsce na swobodne "pływanie".
  • Kiedy knedle wypłyną już na powierzchnię, nie śpiesz się i odczekaj jeszcze chwilę - sprawdź delikatnie jedną sztukę, czy ciasto w środku nie jest surowe.
Jak długo gotować knedle z truskawkami
Jak długo gotować knedle z truskawkami © Pyszności

Przepis na knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami najlepiej smakują podane z gęstą śmietaną lub jogurtem naturalnym. Można je również posypać cukrem pudrem lub bułką tartą podsmażoną na maśle.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków - ugotowanych,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 250 g truskawek,
  • 100 ml śmietany 18 proc.,
  • 4 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki ostudź i dokładnie przeciśnij przez praskę na gładką masę.
  2. Dodaj stopniowo przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, wyrabiając wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Z ciasta uformuj wałek i odcinaj kawałki wielkości orzecha włoskiego.
  4. Każdy kawałek spłaszcz, na środku połóż truskawkę i zlep brzegi, formując kulki.
  5. Knedle gotuj w osolonej wodzie przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z ulubionymi dodatkami - u mnie ze śmietaną 18-stką i cukrem, ale jeśli truskawki same w sobie są wystarczająco słodkie, to ten słodzik ograniczam do minimum.
Jak podać knedle z truskawkami? Najlepsze będą proste dodatki
Jak podać knedle z truskawkami? Najlepsze będą proste dodatki © Pyszności

Knedle z truskawkami mrożonymi

Poza sezonem świeże truskawki zastępujemy mrożonymi – ale z małą zmianą w przygotowaniu. Mrożonych owoców nie rozmrażamy przed zawijaniem w ciasto – inaczej puszczą sok i rozrzedzą ciasto, co utrudni lepienie i grozi rozpadnięciem się knedli podczas gotowania. Najlepiej formować knedle z zamrożonymi owocami szybko i sprawnie, a następnie od razu wrzucać je na wrzącą wodę (lub trzymać wcześniej uformowane w zamrażarce). Dzięki temu sok zostaje w środku, a efekt końcowy nie różni się wiele od wersji z letnich, świeżych truskawek.

Wybrane dla Ciebie

Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Na taką kiełbasę nawet nie patrz w sklepie. Ewa Wachowicz ostrzega przed grillowaniem
Na taką kiełbasę nawet nie patrz w sklepie. Ewa Wachowicz ostrzega przed grillowaniem
Zupa, która smakuje jak z włoskiej restauracji. Zakochasz się od pierwszej łyżki
Zupa, która smakuje jak z włoskiej restauracji. Zakochasz się od pierwszej łyżki
Już nie smażę, ani nie piekę w piekarniku. Takie kotlety są najlepsze i nie siąkną tłuszczu
Już nie smażę, ani nie piekę w piekarniku. Takie kotlety są najlepsze i nie siąkną tłuszczu
W długi weekend zrobię ten puszysty jak chmurka deser. W lecie zawsze jest hitem
W długi weekend zrobię ten puszysty jak chmurka deser. W lecie zawsze jest hitem
Polacy rzadko sięgają po to tanie warzywo. Chroni serce i ma dużo błonnika
Polacy rzadko sięgają po to tanie warzywo. Chroni serce i ma dużo błonnika
Ten deser borówkowy robi prawdziwą furorę. Jest delikatny jak obłoczek
Ten deser borówkowy robi prawdziwą furorę. Jest delikatny jak obłoczek
Letnią zupę posypuję chrupiącym dodatkiem. Lepsza od ogórkowej z przepisu babci
Letnią zupę posypuję chrupiącym dodatkiem. Lepsza od ogórkowej z przepisu babci
W PRL-u była rarytasem. Dziś rzadko jemy i często nie potrafimy przyrządzić, a jest pyszna
W PRL-u była rarytasem. Dziś rzadko jemy i często nie potrafimy przyrządzić, a jest pyszna