Wsypuję na patelnię zamiast ryżu. Ze szparagami i kremowym sosem smakuje obłędnie

Kuskus perłowy, znany również jako kuskus izraelski, zdobywa coraz większą popularność w kuchni na całym świecie. Jego duże ziarna są nie tylko smaczne, ale i pełne wartości odżywczych.

Kuskus perłowy ze szparagamiKuskus perłowy ze szparagami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Harald Walker
Katarzyna Gileta
SKOMENTUJ

Kuskus perłowy jest większy niż tradycyjny kuskus i przypomina nieco pęczak. To doskonałe źródło węglowodanów, białka oraz żelaza, fosforu i wapnia, co czyni go idealnym składnikiem dla wegan i wegetarian, a także osób dbających o zdrową dietę. Świetnie sprawdza się jako baza do sałatek, kaszotta, a także jako dodatek do zup warzywnych i kremów, dodając im sytości i ciekawej tekstury.

Wypróbuj prosty przepis na kuskus ze szparagami. Danie jest inspirowane klasycznym włoskim risotto, jednak zamiast ryżu, używamy właśnie kuskusu, który dzięki odpowiedniej metodzie gotowania nabiera kremowej konsystencji. To idealne połączenie z delikatnym smakiem szparagów i wyrazistym parmezanem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Kuskus perłowy à la risotto ze szparagami

Składniki:

  • 4 łyżki masła (½ kostki), podzielone na kawałki,
  • 1 średnia żółta cebula, posiekana,
  • sól koszerna i czarny pieprz mielony,
  • 3 ząbki czosnku, cienko pokrojone,
  • 1 szklanka kuskusu perłowego,
  • ⅓ szklanki wytrawnego białego wina,
  • pęczek szparagów, przyciętych i pokrojonych na mniejsze kawałki (oddzielnie łodygi i końcówki)
  • 0,5 szklanki parmezanu, drobno startego + 1-2 łyżki do podania
  • 0,5 szklanki świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej.

Sposób przygotowania:

  1. Na dużej patelni na średnim ogniu rozpuść 3 łyżki masła. Dodaj cebulę, ½ łyżeczki soli i pieprzu, a następnie smaż, mieszając, aż cebula zmięknie, przez 3 do 5 minut.
  2. Dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze przez chwilę, aż zacznie pachnieć. Następnie dodaj kuskus i mieszaj, aż zacznie się rumienić.
  3. Wlej wino i gotuj, mieszając, aż patelnia będzie prawie sucha, około 1 minuty.
  4. Dodaj 3 szklanki wody i ½ łyżeczki soli, a następnie gotuj, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut.
  5. Dodaj łodygi szparagów i gotuj, mieszając, przez 3 minuty, a następnie dodaj końcówki szparagów. Kontynuuj gotowanie, mieszając, aż prawie cały płyn zostanie wchłonięty, a szparagi będą miękkie, około 2 minut.
  6. Zdejmij z ognia, dodaj parmezan, pietruszkę i pozostałą 1 łyżkę masła, a następnie mieszaj, aż masło się rozpuści.
  7. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj posypane dodatkowym parmezanem i pietruszką.

To danie to doskonały sposób na wprowadzenie wiosennych smaków do codziennego menu, łącząc prostotę przygotowania z wyrafinowanym smakiem.

Przepis pochodzi z książki kucharskiej "Milk Street 365: The All-Purpose Cookbook for Every Day of the Year".

Źródło: Independent

Wybrane dla Ciebie

Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao