Wystarczy łyżeczka na pół kilograma. Fasolka ma piękny kolor i jest przyjemnie chrupiąca

Rozgotowana fasolka to koszmar z przedszkola. U wielu osób uraz pozostał na długie lata, ale jest sposób na to, aby odczarować pyszne sezonowe strąki. Niektóre babcie wiedziały o tym już dawno temu, ale nie mówiły głośno, żeby nie było kontrowersji. Ten składnik często jest pomijany w przepisach, a wiele osób dodaje do warzyw, zup i sosów.

Fasolka po ugotowaniu powinna być miękka i chrupiącaFasolka po ugotowaniu powinna być miękka i chrupiąca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Fasolkę szparagową możesz uprawiać lub kupić w trzech kolorach: żółtym, zielonym lub fioletowym – ta ostatnia jest najmniej popularna, ale na niektórych straganach można ją dostać. Strąki różnią się nie tylko smakiem, ale także właściwościami odżywczymi i sposobem przygotowania. Chociaż w sałatce możesz je pomieszać, lepiej gotować gotować w osobnych garnkach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Jak gotować fasolkę szparagową?

Jeśli chcesz przygotować coś na szybko, wybierz żółtą fasolkę, która potrzebuje najkrótszego czasu gotowania. Już po 10 minutach strąki robią się miękkie i nie ma co tego przedłużać, bo szybko zamieniają się w papkę. Fioletowa odmiana potrzebuje od 7 do 15 minut gotowania, w zależności od momentu zbiorów, a zielona – ok. 15-20 minut gotowania.

Jednak zanim wrzucisz szparagówkę na wrzątek, umyj ją i odetnij końcówki – za jednym pociągnięciem nożyka zdejmiesz łyko, które nie jest pożądane w sałatce. Gotuj w otwartym garnku, a po określonym czasie przełóż fasolkę na durszlak i zahartuj pod bieżącą zimną wodą – wtedy nie straci chrupkości ładnego koloru.

Babcia zawsze dodaje do fasolki

Do wrzątku, w którym będziesz gotować strąki, możesz dodać nie tylko odrobinę soli, ale także cukier, który poprawia kolor i smak strąków. Wystarczy wsypać 1 łyżeczkę cukru na pół kilograma szparagówki, aby efekt był odczuwalny.

Jak cukier działa na szparagówkę?

Podczas gotowania z fasolki uwalniają się kwasy organiczne, które obniżają pH wody. Strąki są wrażliwe na działanie kwasów, co objawia się zmianą koloru. Dlatego zamiast intensywnie zielonej wyławiasz oliwkową lub szarobrązową fasolkę.

Nawet niewielka ilość cukru pomaga ustabilizować neutralne pH wody, dzięki czemu chlorofil wolniej ulega rozpadowi, a strąki dłużej pozostają intensywnie zielone lub żółte.   

Wybrane dla Ciebie

Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy