Orzeźwia i chłodzi nawet w największy upał. Alternatywa dla klasycznej botwinki

Klasyczna botwinka to dla wielu numer jeden w upalne dni, ale nie każdy zna jej wschodniego kuzyna – okroszkę, czyli chłodnik, który w Rosji, na Ukrainie i Białorusi traktowany jest jak domowy izotonik. Okroszka to orzeźwiająca zupa z ogórków, z dodatkiem wędzonej szynki, ziemniaków i jajek, zalana kwasem chlebowym, który nadaje jej wyjątkowego charakteru.

OkroszkaOkroszka to chłodnik z ogórków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Korzenie okroszki sięgają kuchni chłopskiej. Dawniej była przygotowywana z resztek gotowanych warzyw, jajek i mięsa, które zalewano kwasem chlebowym – tradycyjnym, lekko fermentowanym napojem o orzeźwiającym, kwaśnym smaku. To właśnie kwas chlebowy nadawał zupie lekkości i pomagał przetrwać największe upały. Wersje z czasem ewoluowały – pojawiły się warianty z kefirem, wodą mineralną czy nawet jogurtem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chłodnik z ogórków małosolnych to hit tego lata. Zapomnisz o innych zupach

Przepis na okroszkę – chłodnik idealny na upał

Okroszka to lekka, orzeźwiająca zupa idealna na lato – stanowi świetną alternatywę dla klasycznej botwinki. Dzięki prostym składnikom, takim jak ogórki, ziemniaki, jajka i szynka, oraz wyjątkowej bazie z kwasu chlebowego, chłodnik ten nie tylko gasi pragnienie, ale też syci i dostarcza organizmowi elektrolitów.

Składniki:

  • 2 ogórki gruntowe,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach,
  • 150 g wędzonej lub gotowanej szynki,
  • 500 ml kwasu chlebowego (lub kefiru),
  • 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie),
  • garść szczypiorku,
  • garść koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kroję w kostkę ogórki, jajka, ziemniaki i szynkę, wrzucam wszystko do miski.
  2. Siekam szczypiorek i koperek, dodaję do warzyw.
  3. Osobno mieszam kwas chlebowy z jogurtem lub śmietaną i musztardą (jeśli używam), doprawiam solą i pieprzem.
  4. Zalewam składniki płynem, mieszam i wstawiam do lodówki na minimum 1–2 godziny.
  5. Podaję mocno schłodzoną – najlepiej smakuje w gorący dzień.

Warianty i modyfikacje okroszki

Choć klasyczna okroszka zawiera szynkę i kwas chlebowy, to jej siłą jest elastyczność. Można ją łatwo dopasować do własnych preferencji, potrzeb zdrowotnych czy zawartości lodówki. Niezależnie od wersji – zawsze pozostaje lekka, chłodna i odświeżająca.

Wersje bez mięsa, z kefirem lub jogurtem

Jeśli unikasz mięsa, okroszka świetnie sprawdzi się w wersji wegetariańskiej – wystarczy pominąć szynkę lub zastąpić ją np. kostkami awokado, tofu, jajkiem sadzonym (pokrojonym), a nawet wędzonym tempehem.

Zamiast kwasu chlebowego można użyć kefiru, jogurtu naturalnego, zsiadłego mleka lub połączenia jogurtu z wodą gazowaną – dzięki temu chłodnik zyska delikatniejszy, kremowy smak, nadal zachowując swoją orzeźwiającą funkcję.

Wybrane dla Ciebie

"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem