Wystarczą 3 składniki i chwila pracy. Wszyscy zachwycają się tym pysznym deserem

Tylko trzy składniki, żadnego pieczenia i maksymalna lekkość. Truskawkowe ptasie mleczko to deser, który podbija podniebienia – i robi się go szybciej niż tradycyjne ciasta na zimno.

Ptasie mleczko w wersji truskawkowejPtasie mleczko w wersji truskawkowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | WardM
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Są takie przepisy, które zostają z nami na długo: proste, efektowne i tak smaczne, że wraca się do nich przy każdej okazji. Truskawkowe ptasie mleczko to jeden z tych pomysłów, które zaskakują swoją lekkością, puszystą konsystencją i truskawkowym smakiem.

Co najlepsze – robisz je z rzeczy, które bez problemu znajdziesz w każdym sklepie. Żadnych dziwnych składników, żadnych trudnych kroków. Wystarczy chwilka i gotowe. A potem już tylko chłodna rozkosz w wersji domowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Dlaczego truskawkowe ptasie mleczko jest takie dobre?

Nie trzeba być cukiernikiem, by zrobić coś, co smakuje jak z dobrej cukierni. W tym przepisie kluczem jest połączenie mleka skondensowanego, galaretki truskawkowej i gorącej wody. Tak, to wszystko. Truskawkowe ptasie mleczko wychodzi lekkie, puszyste jak chmurka i przyjemnie orzeźwiające. Sprawdzi się na imprezę czy po prostu jako coś słodkiego do kawy.

To idealny deser na upał, nie tylko dlatego, że jest lekki, ale też dlatego, że orzeźwia jak mało co. Dzięki użyciu mleka skondensowanego niesłodzonego i galaretki truskawkowej deser wychodzi puszysty i stabilny, ale nie przesłodzony. Truskawkowe ptasie mleczko możesz podać w formie kostek, w szklaneczkach albo na dużej blasze.

W odróżnieniu od sklepowych wersji tutaj wiesz, co jesz. Zero zbędnych dodatków, zero konserwantów. I choć to tylko trzy składniki, efekt naprawdę robi robotę. Chcesz coś dla dzieci? Super. Chcesz lekki deser do kawy albo coś na grilla? Jeszcze lepiej. Truskawkowe ptasie mleczko sprawdza się w każdej sytuacji.

Jak zrobić truskawkowe ptasie mleczko krok po kroku

Najpierw przygotuj wszystko, czego potrzebujesz – składniki są tanie i łatwo dostępne. Chwilę miksowania, odstawienie do lodówki i gotowe. Nie trzeba piekarnika, termometru ani wagi kuchennej – wszystko zrobisz "na oko" i wyjdzie świetnie.

Składniki:

  • 2 opakowania galaretki truskawkowej,
  • puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (500 ml),
  • 400 ml gorącej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść dokładnie galaretki truskawkowe w 400 ml gorącej wody. Odstaw do przestudzenia - powinna być letnia, ale nie zastygnięta!
  2. W misce umieść mleko skondensowane. Zacznij ubijać mikserem na wysokich obrotach.
  3. Powoli wlewaj przestudzoną galaretkę do mleka, cały czas miksując. Masa powinna zrobić się puszysta i lekko zwiększyć objętość.
  4. Gotową piankę przelej do foremki (najlepiej prostokątnej, wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia).
  5. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, aż deser całkowicie stężeje.
  6. Pokrój na kostki lub paski i podawaj schłodzone.

Wybrane dla Ciebie

Zupa, która smakuje jak z włoskiej restauracji. Zakochasz się od pierwszej łyżki
Zupa, która smakuje jak z włoskiej restauracji. Zakochasz się od pierwszej łyżki
Już nie smażę, ani nie piękę w piekarniku. Takie kotlety są najlepsze i nie siąkną tłuszczu
Już nie smażę, ani nie piękę w piekarniku. Takie kotlety są najlepsze i nie siąkną tłuszczu
W długi weekend zrobię ten puszysty jak chmurka deser. W lecie zawsze jest hitem
W długi weekend zrobię ten puszysty jak chmurka deser. W lecie zawsze jest hitem
Polacy rzadko sięgają po to tanie warzywo. Chroni serce i ma dużo błonnika
Polacy rzadko sięgają po to tanie warzywo. Chroni serce i ma dużo błonnika
Ten deser borówkowy robi prawdziwą furorę. Jest delikatny jak obłoczek
Ten deser borówkowy robi prawdziwą furorę. Jest delikatny jak obłoczek
Letnią zupę posypuję chrupiącym dodatkiem. Lepsza od ogórkowej z przepisu babci
Letnią zupę posypuję chrupiącym dodatkiem. Lepsza od ogórkowej z przepisu babci
W PRL-u była rarytasem. Dziś rzadko jemy i często nie potrafimy przyrządzić, a jest pyszna
W PRL-u była rarytasem. Dziś rzadko jemy i często nie potrafimy przyrządzić, a jest pyszna
Tymi kotletami zajadali się moi dziadkowie nie tylko w piątki. Ja podaję je z pysznym sosem
Tymi kotletami zajadali się moi dziadkowie nie tylko w piątki. Ja podaję je z pysznym sosem
Wujek zawsze pije ten napój w gorące dni. To regionalny przysmak
Wujek zawsze pije ten napój w gorące dni. To regionalny przysmak
Nie tylko "rolki z majonezem i mango". Prawdziwe, japońskie sushi to coś znacznie więcej
Nie tylko "rolki z majonezem i mango". Prawdziwe, japońskie sushi to coś znacznie więcej
Ten przepis na surówkę z marchewki mam od babci. Nigdzie nie jadłam smaczniejszej
Ten przepis na surówkę z marchewki mam od babci. Nigdzie nie jadłam smaczniejszej
Świeże ogórki pozostaną chrupiące i jędrne na dłużej. Wystarczy zrobić im "śpiworek"
Świeże ogórki pozostaną chrupiące i jędrne na dłużej. Wystarczy zrobić im "śpiworek"