Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób

Zanim wrzucisz szynkę do koszyka, zrób prosty test. Dzięki niemu dowiesz się, czy wędlina to porządny produkt, czy mokry wydmuszek napompowany wodą.

Jak rozpoznać dobrą wędlinę?Jak rozpoznać dobrą wędlinę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Picasa
Paulina Hermann
2

Statystyczny Polak zjada ponad 20 kilo wędlin rocznie, głównie szynki, kiełbasy, parówki. Choć wyglądają ładnie i pachną kusząco, to ich skład bywa rozczarowujący. Producenci często pakują do środka wodę, konserwanty i ulepszacze, które nie mają nic wspólnego z jakością. Ale spokojnie! Da się to sprawdzić bez laboratorium i bez czytania każdej etykiety. Ekspertka Karolina Kowalczyk, dietetyczka i technolożka żywności, pokazała prosty trik, dzięki któremu szybko rozpoznasz, czy warto kupić daną wędlinę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Jak rozpoznać dobrą wędlinę? Zrób ten test

Pytanie "jak rozpoznać dobrą wędlinę" jest dziś ważniejsze niż pytanie o to "czy jest na promocji". Bo nawet drogi produkt może być naszpikowany wodą i solą peklowaną. Jeśli nie masz czasu stać przy półce i analizować składu, weź plaster wędliny, połóż go między dwa ręczniki papierowe i lekko dociśnij. Jeśli papier mocno nasiąka, to znaczy, że masz do czynienia z wyrobem napompowanym wodą.

Teraz już wiesz, jak wybrać dobrą wędlinę. To nie jest tylko kwestia smaku, bo im więcej wody, tym mniej mięsa. A przecież to właśnie mięso powinno być podstawą. Ten prosty trik pozwoli ci uniknąć rozczarowania po zakupie i nie potrzebujesz do tego ani etykiety, ani mikroskopu. To ci bardzo ułatwi zakupy i sprawi, że nie przyniesiesz do domu byle czego.

Jak rozpoznać dobrą wędlinę? Patrz, dotykaj, wybieraj świadomie

Nie daj się nabrać na błyszczące plasterki i idealny różowy kolor. Prawdziwa, dobra wędlina ma delikatny, naturalny odcień i strukturę, która przypomina mięso, a nie gąbkę. Jeśli szynka jest śliska, zbyt błyszcząca albo pachnie zbyt intensywnie, to lepiej odłóż ją z powrotem. Tak samo z kiełbasą: jeżeli po naciśnięciu na przekroju pojawia się dużo wilgoci, to znak, że jest napompowana.

Warto pamiętać, że dobra wędlina nie musi być przepiękna wizualnie. Czasem szynka lekko się rwie, ma nieregularny kształt, ale to znak, że nie była przetłoczona przez maszynę do formowania plastiku. Naturalność poznasz po prostych rzeczach, czyli zapachu, strukturze i braku wilgoci, która wycieka przy każdym dotknięciu.

Najczęstsze błędy przy zakupie wędlin:

  • Wybieranie najtańszych produktów z dolnych półek - one zwykle są najbardziej naszpikowane wodą i dodatkami.
  • Kierowanie się kolorem - im bardziej różowy, tym więcej azotanów i barwników.
  • Kupowanie paczkowanych wędlin bez sprawdzenia składu - często mają tylko 50–60 proc. mięsa.
  • Zakładanie, że "znana marka" to jakość.

Wybrane dla Ciebie

Zupa, która smakuje jak z włoskiej restauracji. Zakochasz się od pierwszej łyżki
Zupa, która smakuje jak z włoskiej restauracji. Zakochasz się od pierwszej łyżki
W długi weekend zrobię ten puszysty jak chmurka deser. W lecie zawsze jest hitem
W długi weekend zrobię ten puszysty jak chmurka deser. W lecie zawsze jest hitem
Polacy rzadko sięgają po to tanie warzywo. Chroni serce i ma dużo błonnika
Polacy rzadko sięgają po to tanie warzywo. Chroni serce i ma dużo błonnika
Ten deser borówkowy robi prawdziwą furorę. Jest delikatny jak obłoczek
Ten deser borówkowy robi prawdziwą furorę. Jest delikatny jak obłoczek
Letnią zupę posypuję chrupiącym dodatkiem. Lepsza od ogórkowej z przepisu babci
Letnią zupę posypuję chrupiącym dodatkiem. Lepsza od ogórkowej z przepisu babci
W PRL-u była rarytasem. Dziś rzadko jemy i często nie potrafimy przyrządzić, a jest pyszna
W PRL-u była rarytasem. Dziś rzadko jemy i często nie potrafimy przyrządzić, a jest pyszna
Tymi kotletami zajadali się moi dziadkowie nie tylko w piątki. Ja podaję je z pysznym sosem
Tymi kotletami zajadali się moi dziadkowie nie tylko w piątki. Ja podaję je z pysznym sosem
Wujek zawsze pije ten napój w gorące dni. To regionalny przysmak
Wujek zawsze pije ten napój w gorące dni. To regionalny przysmak
Nie tylko "rolki z majonezem i mango". Prawdziwe, japońskie sushi to coś znacznie więcej
Nie tylko "rolki z majonezem i mango". Prawdziwe, japońskie sushi to coś znacznie więcej
Ten przepis na surówkę z marchewki mam od babci. Nigdzie nie jadłam smaczniejszej
Ten przepis na surówkę z marchewki mam od babci. Nigdzie nie jadłam smaczniejszej
Świeże ogórki pozostaną chrupiące i jędrne na dłużej. Wystarczy zrobić im "śpiworek"
Świeże ogórki pozostaną chrupiące i jędrne na dłużej. Wystarczy zrobić im "śpiworek"
"Mało albo wcale". Z tego składnika w diecie Gessler zrezygnowała, żeby zadbać o siebie
"Mało albo wcale". Z tego składnika w diecie Gessler zrezygnowała, żeby zadbać o siebie