Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Warstwowe sałatki wyglądają efektownie w przejrzystych miskach. Ta na dodatek smakuje tak dobrze, że nawet o wyglądzie szybko wszyscy zapominają.
Sałatka gyrosowa może się schować, gdy na stół wjeżdża ta sałatka z kapustą pekińską. Na pierwszy rzut oka można się pomylić, ale dokładniejsze zerknięcie na warstwy zdradzi, że jedną z nich stanowią kawałki słodkiego, soczystego ananasa z puszki. Do tego kurczak, sałata, kukurydza, sos z delikatną nutą czosnku i zachwyty murowane. Nawet wśród tych, którzy na widok pizzy z ananasem nie mogą powstrzymać oburzenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową
Sałatka z kapusty pekińskiej z ananasem
Ta sałatka to niekwestionowana królowa każdej imprezy i rodzinnych spotkań. Gdy tylko pojawia się na stole, wszyscy tęsknie zerkają w jej kierunku, czekając na pierwszego śmiałka, który pierwszy zburzy misterną konstrukcję warstw. Później akcja dzieje się już błyskawicznie, a ja do kuchni szybko muszę wynieść pustą miskę.
Sekret tkwi w dodatku ananasa, który dodaje słodkości i świeżości. Świetnie komponuje się z chrupiącym warzywami i soczystym kurczakiem. Jeśli jednak nie jesteś fanem układania warstw, możesz serwować ją już wymieszaną. Smakuje równie dobrze i wciąż zbiera same pochwały.
Jeśli nie lubisz surowej cebuli, możesz ją krótko sparzyć wrzątkiem, a następnie zahartować zimną wodą. Dzięki temu straci swoją mocną, wyrazistą ostrość.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa,
- pieprz,
- olej do smażenia,
- pół główki kapusty pekińskiej,
- 1 czerwona cebula,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka ananasa,
Sos:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 3-4 łyżki majonezu,
- 1-2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Piersi kurczaka pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj kurczaka z przyprawą do gyrosa oraz odrobiną pieprzu.
- Smaż na patelni z rozgrzanym olejem. Po usmażeniu odstaw do przestudzenia.
- W międzyczasie poszatkuj kapustę pekińską. Czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę. Odsącz kukurydzę i ananasa. Jeśli masz ananasa w plastrach, pokrój je w kostkę.
- W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z majonezem. Dodaj przeciśnięty czosnek. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj.
- Do dużej, przezroczystej miski układaj warstwy: połowa kapusty, cebula, kurczak, kukurydza, połowa sosu, ananas, pozostała pekińska i reszta sosu.
- Wstaw do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej na 1-2 godziny, aby smaki się przegryzły, a sałatka dobrze schłodziła.