Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa

Warstwowe sałatki wyglądają efektownie w przejrzystych miskach. Ta na dodatek smakuje tak dobrze, że nawet o wyglądzie szybko wszyscy zapominają.

Sałatka z kapusty pekińskiej z ananasem jest lepsza niż gyrosSałatka z kapusty pekińskiej z ananasem jest lepsza niż gyros
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Sałatka gyrosowa może się schować, gdy na stół wjeżdża ta sałatka z kapustą pekińską. Na pierwszy rzut oka można się pomylić, ale dokładniejsze zerknięcie na warstwy zdradzi, że jedną z nich stanowią kawałki słodkiego, soczystego ananasa z puszki. Do tego kurczak, sałata, kukurydza, sos z delikatną nutą czosnku i zachwyty murowane. Nawet wśród tych, którzy na widok pizzy z ananasem nie mogą powstrzymać oburzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Sałatka z kapusty pekińskiej z ananasem

Ta sałatka to niekwestionowana królowa każdej imprezy i rodzinnych spotkań. Gdy tylko pojawia się na stole, wszyscy tęsknie zerkają w jej kierunku, czekając na pierwszego śmiałka, który pierwszy zburzy misterną konstrukcję warstw. Później akcja dzieje się już błyskawicznie, a ja do kuchni szybko muszę wynieść pustą miskę.

Sałatkę możesz serwować w warstwach lub wymieszaną
Sałatkę możesz serwować w warstwach lub wymieszaną © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Sekret tkwi w dodatku ananasa, który dodaje słodkości i świeżości. Świetnie komponuje się z chrupiącym warzywami i soczystym kurczakiem. Jeśli jednak nie jesteś fanem układania warstw, możesz serwować ją już wymieszaną. Smakuje równie dobrze i wciąż zbiera same pochwały.

Jeśli nie lubisz surowej cebuli, możesz ją krótko sparzyć wrzątkiem, a następnie zahartować zimną wodą. Dzięki temu straci swoją mocną, wyrazistą ostrość.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • pół główki kapusty pekińskiej,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka ananasa,

Sos:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Piersi kurczaka pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj kurczaka z przyprawą do gyrosa oraz odrobiną pieprzu.
  2. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem. Po usmażeniu odstaw do przestudzenia.
  3. W międzyczasie poszatkuj kapustę pekińską. Czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę. Odsącz kukurydzę i ananasa. Jeśli masz ananasa w plastrach, pokrój je w kostkę.
  4. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z majonezem. Dodaj przeciśnięty czosnek. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj.
  5. Do dużej, przezroczystej miski układaj warstwy: połowa kapusty, cebula, kurczak, kukurydza, połowa sosu, ananas, pozostała pekińska i reszta sosu.
  6. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej na 1-2 godziny, aby smaki się przegryzły, a sałatka dobrze schłodziła.

Wybrane dla Ciebie

Zupa, która smakuje jak z włoskiej restauracji. Zakochasz się od pierwszej łyżki
Zupa, która smakuje jak z włoskiej restauracji. Zakochasz się od pierwszej łyżki
W długi weekend zrobię ten puszysty jak chmurka deser. W lecie zawsze jest hitem
W długi weekend zrobię ten puszysty jak chmurka deser. W lecie zawsze jest hitem
Polacy rzadko sięgają po to tanie warzywo. Chroni serce i ma dużo błonnika
Polacy rzadko sięgają po to tanie warzywo. Chroni serce i ma dużo błonnika
Ten deser borówkowy robi prawdziwą furorę. Jest delikatny jak obłoczek
Ten deser borówkowy robi prawdziwą furorę. Jest delikatny jak obłoczek
Letnią zupę posypuję chrupiącym dodatkiem. Lepsza od ogórkowej z przepisu babci
Letnią zupę posypuję chrupiącym dodatkiem. Lepsza od ogórkowej z przepisu babci
W PRL-u była rarytasem. Dziś rzadko jemy i często nie potrafimy przyrządzić, a jest pyszna
W PRL-u była rarytasem. Dziś rzadko jemy i często nie potrafimy przyrządzić, a jest pyszna
Tymi kotletami zajadali się moi dziadkowie nie tylko w piątki. Ja podaję je z pysznym sosem
Tymi kotletami zajadali się moi dziadkowie nie tylko w piątki. Ja podaję je z pysznym sosem
Wujek zawsze pije ten napój w gorące dni. To regionalny przysmak
Wujek zawsze pije ten napój w gorące dni. To regionalny przysmak
Nie tylko "rolki z majonezem i mango". Prawdziwe, japońskie sushi to coś znacznie więcej
Nie tylko "rolki z majonezem i mango". Prawdziwe, japońskie sushi to coś znacznie więcej
Ten przepis na surówkę z marchewki mam od babci. Nigdzie nie jadłam smaczniejszej
Ten przepis na surówkę z marchewki mam od babci. Nigdzie nie jadłam smaczniejszej
Świeże ogórki pozostaną chrupiące i jędrne na dłużej. Wystarczy zrobić im "śpiworek"
Świeże ogórki pozostaną chrupiące i jędrne na dłużej. Wystarczy zrobić im "śpiworek"
"Mało albo wcale". Z tego składnika w diecie Gessler zrezygnowała, żeby zadbać o siebie
"Mało albo wcale". Z tego składnika w diecie Gessler zrezygnowała, żeby zadbać o siebie