WAŻNE
TERAZ

E-papierosy nie dla nieletnich. Prezydent podpisał zakaz

Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie

Kompoty gotowała moja babcia i mama, a teraz i ja zabieram się za owocowe napoje. Do truskawek dorzucam jednak warzywo. Wspaniale podkręca kolor, dodaje smaku i dostarcza witamin.

Kompot owocowo-warzywnyKompot owocowo-warzywny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
1

Wszystkie soki z kartonów mogą się schować, gdy na stół wjeżdża domowy kompot. Dobrze schłodzony, świeżo wyciągnięty z lodówki wspaniale ugasi pragnienie. Gdy stragany czerwienią się od soczystych truskawek, gotuję go na okrągło. Część pakuję w słoiki, a część zostawiam do popijania z dzbanka. Same truskawki to jednak nie wszystko. Dorzucam do nich też buraka. Słodkie warzywo dodaje koloru i sprawia, że domowy kompot jest jeszcze zdrowszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Kompot z truskawek i buraków

Latem, gdy truskawki kuszą swym aromatem, a buraki świętują swój sezon, warto połączyć te dwa skarby w kompocie. Zachwyca nie tylko głębokim kolorem i bogatym smakiem, ale również właściwościami. Truskawki to doskonałe źródło witaminy C, witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak potas, magnez i żelazo. Burak to nasz polski superfood, wyposażony po brzegi w kwas foliowy, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i produkcji czerwonych krwinek. Do tego oczywiście dużo kluczowego dla serca i ciśnienia potasu. Kompot z tych owoców, nawet po ugotowani, zachowuje wiele minerałów i część witamin.

Oba składniki kompotu są również źródłem błonnika. Działa on jak miotełka dla jelit, pomagając im w pracy. Dzięki temu zapobiega kłopotliwym i nieprzyjemnym zaparciom, ale też wspiera zdrowy mikrobiom, co przekłada się na lepsze trawienie i przy okazji ogólny stan zdrowia.

Nie jest napój bez wad, bo oczywiście jest w nim też cukier. Opcjonalnie możesz zastąpić go miodem lub spróbować wersji z erytrytolem. Ilość możesz dopasować do swoich własnych upodobań, a przy słodkich truskawkach może okazać się, że słodzidło w ogóle nie będzie potrzebne.

Składniki:

  • 500 g truskawek,
  • 2 średniej wielkości buraki,
  • 2 litry wody,
  • 2-3 łyżki cukru lub miodu,
  • sok z połowy cytryny,
  • kilka listków mięty.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki dokładnie umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki.
  2. Truskawki umyj i usuń szypułki.
  3. W dużym garnku zagotuj wodę.
  4. Gdy zacznie wrzeć, dodaj buraki i gotuj przez około 15-20 minut, aż zaczną mięknąć.
  5. Do gotujących się buraków dodaj przygotowane truskawki. Wsyp cukier i wlej sok z cytryny.
  6. Gotuj kompot jeszcze przez około 5-10 minut od momentu ponownego zagotowania. Truskawki powinny być miękkie, ale nie rozpadać się.
  7. Zdejmij garnek z ognia i dorzuć miętę.
  8. Odstaw kompot do wystudzenia.

Kompot schłódź w lodówce, usuwając z niego buraki i truskawki. Jeśli jednak lubisz, gdy w szklance jest wkładka, możesz je śmiało zjeść. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

W długi weekend zrobię ten puszysty jak chmurka deser. W lecie zawsze jest hitem
W długi weekend zrobię ten puszysty jak chmurka deser. W lecie zawsze jest hitem
Polacy rzadko sięgają po to tanie warzywo. Chroni serce i ma dużo błonnika
Polacy rzadko sięgają po to tanie warzywo. Chroni serce i ma dużo błonnika
Ten deser borówkowy robi prawdziwą furorę. Jest delikatny jak obłoczek
Ten deser borówkowy robi prawdziwą furorę. Jest delikatny jak obłoczek
Letnią zupę posypuję chrupiącym dodatkiem. Lepsza od ogórkowej z przepisu babci
Letnią zupę posypuję chrupiącym dodatkiem. Lepsza od ogórkowej z przepisu babci
W PRL-u była rarytasem. Dziś rzadko jemy i często nie potrafimy przyrządzić, a jest pyszna
W PRL-u była rarytasem. Dziś rzadko jemy i często nie potrafimy przyrządzić, a jest pyszna
Wujek zawsze pije ten napój w gorące dni. To regionalny przysmak
Wujek zawsze pije ten napój w gorące dni. To regionalny przysmak
Nie tylko "rolki z majonezem i mango". Prawdziwe, japońskie sushi to coś znacznie więcej
Nie tylko "rolki z majonezem i mango". Prawdziwe, japońskie sushi to coś znacznie więcej
Świeże ogórki pozostaną chrupiące i jędrne na dłużej. Wystarczy zrobić im "śpiworek"
Świeże ogórki pozostaną chrupiące i jędrne na dłużej. Wystarczy zrobić im "śpiworek"
"Mało albo wcale". Z tego składnika w diecie Gessler zrezygnowała, żeby zadbać o siebie
"Mało albo wcale". Z tego składnika w diecie Gessler zrezygnowała, żeby zadbać o siebie
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Jajka podczas gotowania nie będą pękały. Tylko pamiętaj o ważnej czynności
Jajka podczas gotowania nie będą pękały. Tylko pamiętaj o ważnej czynności