Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Kompoty gotowała moja babcia i mama, a teraz i ja zabieram się za owocowe napoje. Do truskawek dorzucam jednak warzywo. Wspaniale podkręca kolor, dodaje smaku i dostarcza witamin.
Wszystkie soki z kartonów mogą się schować, gdy na stół wjeżdża domowy kompot. Dobrze schłodzony, świeżo wyciągnięty z lodówki wspaniale ugasi pragnienie. Gdy stragany czerwienią się od soczystych truskawek, gotuję go na okrągło. Część pakuję w słoiki, a część zostawiam do popijania z dzbanka. Same truskawki to jednak nie wszystko. Dorzucam do nich też buraka. Słodkie warzywo dodaje koloru i sprawia, że domowy kompot jest jeszcze zdrowszy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką
Kompot z truskawek i buraków
Latem, gdy truskawki kuszą swym aromatem, a buraki świętują swój sezon, warto połączyć te dwa skarby w kompocie. Zachwyca nie tylko głębokim kolorem i bogatym smakiem, ale również właściwościami. Truskawki to doskonałe źródło witaminy C, witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak potas, magnez i żelazo. Burak to nasz polski superfood, wyposażony po brzegi w kwas foliowy, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i produkcji czerwonych krwinek. Do tego oczywiście dużo kluczowego dla serca i ciśnienia potasu. Kompot z tych owoców, nawet po ugotowani, zachowuje wiele minerałów i część witamin.
Oba składniki kompotu są również źródłem błonnika. Działa on jak miotełka dla jelit, pomagając im w pracy. Dzięki temu zapobiega kłopotliwym i nieprzyjemnym zaparciom, ale też wspiera zdrowy mikrobiom, co przekłada się na lepsze trawienie i przy okazji ogólny stan zdrowia.
Nie jest napój bez wad, bo oczywiście jest w nim też cukier. Opcjonalnie możesz zastąpić go miodem lub spróbować wersji z erytrytolem. Ilość możesz dopasować do swoich własnych upodobań, a przy słodkich truskawkach może okazać się, że słodzidło w ogóle nie będzie potrzebne.
Składniki:
- 500 g truskawek,
- 2 średniej wielkości buraki,
- 2 litry wody,
- 2-3 łyżki cukru lub miodu,
- sok z połowy cytryny,
- kilka listków mięty.
Sposób przygotowania:
- Buraki dokładnie umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki.
- Truskawki umyj i usuń szypułki.
- W dużym garnku zagotuj wodę.
- Gdy zacznie wrzeć, dodaj buraki i gotuj przez około 15-20 minut, aż zaczną mięknąć.
- Do gotujących się buraków dodaj przygotowane truskawki. Wsyp cukier i wlej sok z cytryny.
- Gotuj kompot jeszcze przez około 5-10 minut od momentu ponownego zagotowania. Truskawki powinny być miękkie, ale nie rozpadać się.
- Zdejmij garnek z ognia i dorzuć miętę.
- Odstaw kompot do wystudzenia.
Kompot schłódź w lodówce, usuwając z niego buraki i truskawki. Jeśli jednak lubisz, gdy w szklance jest wkładka, możesz je śmiało zjeść. Smacznego!