Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak

Mięso mielone to baza do szybkiego makaronu czy też makaronowej zapiekanki. Pozornie wydaje się proste w obróbce, ale wiele osób wciąż popełnia błąd. To przez to podchodzi wodą i traci smak.

Przez ten błąd mięso podchodzi wodąPrzez ten błąd mięso podchodzi wodą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
1

Patelnia rozgrzana, wyciągasz tackę z mięsem mielonym, zabierasz się za smażenie. Po chwili na patelni zbiera się woda, a apetycznie wyglądające wcześniej mięso zamienia się szarą, niesmaczną breję. Nie jest to wina marketowej jakości, a jedynie kwestia zbyt dużego pośpiechu. Jeśli marzysz o rumianym, chrupiącym na zewnątrz i mięciutkim w środku mięsie, zadbaj o odpowiednią temperaturę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Błąd przy smażeniu mielonego

Sekret idealnie usmażonego mięsa to utrzymanie wysokiej temperatury na powierzchni patelni. Wydaje się to być naprawdę proste, ot trzeba ustawić odpowiednią moc palnika. To jednak tylko część tego, co potrzebne do sukcesu. Kiedy cała paczka mięsa, często zimnego i wyciągniętego prosto z lodówki, trafia na patelnię, od razu przejmuje całe ciepło. W rezultacie temperatura patelni spada.

Mięso, zamiast apetycznie się ściąć i zarumienić, zaczyna dusić się w we własnym sosie. Cała wilgoć wydostaje się na zewnątrz w postaci soków. Te soki, zalegające na patelni, obniżają temperaturę jeszcze bardziej i tworzą środowisko przypominające gotowanie, a nie smażenie.

Mięso mielone.
Mięso mielone. © Pexels

Gotowanie to fizyka, a jedno z najbardziej pożądanych zjawisk to reakcja Maillarda. Ten złożony proces chemiczny, zachodzący między aminokwasami a cukrami, odpowiada za złocistobrązowy kolor, głęboki aromat i smak, który tak bardzo kochamy w smażonym mięsie. Gdy nie ma odpowiedniej temperatury, nie ma też tej reakcji. W rezultacie mięso mielone pozostaje blade, ma mniej intensywny smak i często gumowatą lub rozmiękłą konsystencję.

Jak smażyć mielone?

Chociaż wspomniane wcześniej smażenie w za niskiej temperaturze jest bardzo częstym błędem, to w prosty sposób można go wyeliminować. Jeśli chcesz usmażyć większą ilość mięsa, smaż je partiami, nie tworząc na patelni górki. Im więcej przestrzeni ma mięso, tym lepiej się usmaży. Zawsze zaczynaj smażenie na patelni, która jest już solidnie rozgrzana.

Przykrywkę zostaw w szafce. Przykrycie patelni powoduje zatrzymanie pary wodnej, co sprzyja duszeniu, a nie smażeniu. Pozostaw patelnię odkrytą, aby wilgoć mogła swobodnie odparować, a mięso mogło się równomiernie zarumienić.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie