Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak

Mięso mielone to baza do szybkiego makaronu czy też makaronowej zapiekanki. Pozornie wydaje się proste w obróbce, ale wiele osób wciąż popełnia błąd. To przez to podchodzi wodą i traci smak.

Przez ten błąd mięso podchodzi wodąPrzez ten błąd mięso podchodzi wodą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
1

Patelnia rozgrzana, wyciągasz tackę z mięsem mielonym, zabierasz się za smażenie. Po chwili na patelni zbiera się woda, a apetycznie wyglądające wcześniej mięso zamienia się szarą, niesmaczną breję. Nie jest to wina marketowej jakości, a jedynie kwestia zbyt dużego pośpiechu. Jeśli marzysz o rumianym, chrupiącym na zewnątrz i mięciutkim w środku mięsie, zadbaj o odpowiednią temperaturę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Błąd przy smażeniu mielonego

Sekret idealnie usmażonego mięsa to utrzymanie wysokiej temperatury na powierzchni patelni. Wydaje się to być naprawdę proste, ot trzeba ustawić odpowiednią moc palnika. To jednak tylko część tego, co potrzebne do sukcesu. Kiedy cała paczka mięsa, często zimnego i wyciągniętego prosto z lodówki, trafia na patelnię, od razu przejmuje całe ciepło. W rezultacie temperatura patelni spada.

Mięso, zamiast apetycznie się ściąć i zarumienić, zaczyna dusić się w we własnym sosie. Cała wilgoć wydostaje się na zewnątrz w postaci soków. Te soki, zalegające na patelni, obniżają temperaturę jeszcze bardziej i tworzą środowisko przypominające gotowanie, a nie smażenie.

Mięso mielone.
Mięso mielone. © Pexels

Gotowanie to fizyka, a jedno z najbardziej pożądanych zjawisk to reakcja Maillarda. Ten złożony proces chemiczny, zachodzący między aminokwasami a cukrami, odpowiada za złocistobrązowy kolor, głęboki aromat i smak, który tak bardzo kochamy w smażonym mięsie. Gdy nie ma odpowiedniej temperatury, nie ma też tej reakcji. W rezultacie mięso mielone pozostaje blade, ma mniej intensywny smak i często gumowatą lub rozmiękłą konsystencję.

Jak smażyć mielone?

Chociaż wspomniane wcześniej smażenie w za niskiej temperaturze jest bardzo częstym błędem, to w prosty sposób można go wyeliminować. Jeśli chcesz usmażyć większą ilość mięsa, smaż je partiami, nie tworząc na patelni górki. Im więcej przestrzeni ma mięso, tym lepiej się usmaży. Zawsze zaczynaj smażenie na patelni, która jest już solidnie rozgrzana.

Przykrywkę zostaw w szafce. Przykrycie patelni powoduje zatrzymanie pary wodnej, co sprzyja duszeniu, a nie smażeniu. Pozostaw patelnię odkrytą, aby wilgoć mogła swobodnie odparować, a mięso mogło się równomiernie zarumienić.

Wybrane dla Ciebie

Zupa, która smakuje jak z włoskiej restauracji. Zakochasz się od pierwszej łyżki
Zupa, która smakuje jak z włoskiej restauracji. Zakochasz się od pierwszej łyżki
W długi weekend zrobię ten puszysty jak chmurka deser. W lecie zawsze jest hitem
W długi weekend zrobię ten puszysty jak chmurka deser. W lecie zawsze jest hitem
Polacy rzadko sięgają po to tanie warzywo. Chroni serce i ma dużo błonnika
Polacy rzadko sięgają po to tanie warzywo. Chroni serce i ma dużo błonnika
Ten deser borówkowy robi prawdziwą furorę. Jest delikatny jak obłoczek
Ten deser borówkowy robi prawdziwą furorę. Jest delikatny jak obłoczek
Letnią zupę posypuję chrupiącym dodatkiem. Lepsza od ogórkowej z przepisu babci
Letnią zupę posypuję chrupiącym dodatkiem. Lepsza od ogórkowej z przepisu babci
W PRL-u była rarytasem. Dziś rzadko jemy i często nie potrafimy przyrządzić, a jest pyszna
W PRL-u była rarytasem. Dziś rzadko jemy i często nie potrafimy przyrządzić, a jest pyszna
Tymi kotletami zajadali się moi dziadkowie nie tylko w piątki. Ja podaję je z pysznym sosem
Tymi kotletami zajadali się moi dziadkowie nie tylko w piątki. Ja podaję je z pysznym sosem
Wujek zawsze pije ten napój w gorące dni. To regionalny przysmak
Wujek zawsze pije ten napój w gorące dni. To regionalny przysmak
Nie tylko "rolki z majonezem i mango". Prawdziwe, japońskie sushi to coś znacznie więcej
Nie tylko "rolki z majonezem i mango". Prawdziwe, japońskie sushi to coś znacznie więcej
Ten przepis na surówkę z marchewki mam od babci. Nigdzie nie jadłam smaczniejszej
Ten przepis na surówkę z marchewki mam od babci. Nigdzie nie jadłam smaczniejszej
Świeże ogórki pozostaną chrupiące i jędrne na dłużej. Wystarczy zrobić im "śpiworek"
Świeże ogórki pozostaną chrupiące i jędrne na dłużej. Wystarczy zrobić im "śpiworek"
"Mało albo wcale". Z tego składnika w diecie Gessler zrezygnowała, żeby zadbać o siebie
"Mało albo wcale". Z tego składnika w diecie Gessler zrezygnowała, żeby zadbać o siebie