Biorę twaróg i kilka składników. Pizza na takim spodzie jest lepsza niż tradycyjna
Pizza na spodzie z twarogu to świetna alternatywa dla klasycznego ciasta – zawiera więcej białka, mniej węglowodanów i sprawdzi się w diecie osób dbających o sylwetkę. Lekka, a jednocześnie sycąca, zachowuje smak i charakter tradycyjnej wersji.
Klasyczna pizza to przysmak, który zdobył serca ludzi na całym świecie. Jest smaczna, sycąca, a odpowiednio przygotowana — może okazać się również zdrowa. Wystarczy dodać do spodu jeden składnik, który uczyni ją znacznie bardziej pożywną.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia
Dlaczego warto wybrać pizzę na twarogowym spodzie?
To zdrowsza alternatywa dla zwykłej pizzy. Zamiast tradycyjnego ciasta bogatego w węglowodany, możesz użyć twarogu, który dostarcza więcej białka, wapnia oraz witamin z grupy B, wspierając tym samym zdrowie kości, mięśni i układu nerwowego. Dzięki temu dodatkowi, twoja pizza będzie znacznie bardziej pożywna i wartościowa oraz świetnie się sprawdzi, jeśli chcesz dodać do swojego posiłku coś nowego.
Jak zbilanować pizze?
Chociaż pizza na pierwszy rzut oka nie kojarzy się ze zdrowym jedzeniem, z łatwością można ją zbilansować. Warto postawić na wersję neapolitańską, która zawiera mniej sera, a tym samym mniej tłuszczu. Dobrym wyborem będzie mozzarella – lekka i nie tak tłusta jak klasyczny żółty ser, dzięki czemu nie obciąża organizmu.
Nawet jeśli decydujesz się na pizzę na klasycznym cieście, postaw na cienki spód — puszyste ciasto, choć smaczne, jest znacznie bardziej kaloryczne. Oczywiście raz na jakiś czas warto pozwolić sobie na ulubioną wersję, ale jeśli pizza często gości w twoim menu, znacznie lepszym wyborem będzie ta z cienkim ciastem twarogowym i mozzarellą.
Przepis na pizzę ze spodem z twarogu
Składniki:
- 100 g półtłustego twarogu,
- 1 łyżka mąki,
- jajko,
- ząbek czosnku,
- passata pomidorowa,
- dobrej jakości mozzarella,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 200 g pieczarek,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- kilka listków świeżej bazylii.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Twaróg wrzuć do miski i dokładnie rozgnieć widelcem.
- Wsyp do tej samej miski mąkę i jajko. Wymieszaj dokładnie, aby w cieście nie było grudek.
- Następnie wyłóż je na blachę z papierem do pieczenia.
- Posmaruj ciasto cienką warstwą oliwy z oliwek.
- Piecz przez około 15 minut.
- W tym czasie przygotuj sos: w rondelku na małym ogniu podgrzej passatę, dodaj sól i pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Pokrój pieczarki w plasterki i smaż, póki się nie zarumienią.
- Pokrój mozzarellę na plasterki lub zetrzyj na tarce.
- Na podpieczony spód wylej sos, ułóż mozzarellę i pieczarki.
- Piecz przez kolejne 8 minut.
- Podawaj z listkami świeżej bazylii.