Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Kiedy na deser podaję piankę od Magdy Gessler, wszyscy milkną. Każda łyżeczka to rozkosz, której towarzyszą błogie westchnienia. Na pierwszy rzut oka ciasto wygląda niepozornie, ale już po samej liście składników można zauważyć, że to prawdziwy rarytas.
Chociaż nadal dużą popularnością cieszy się biszkopt z truskawkami i kremem mascarpone, warto wyjść poza ten schemat. Magda Gessler sezonowe truskawki otula pyszną kokosową pianką, w której delikatnie czuć nuty limonki. Lekki jak chmurka deser położony jest na spodzie z dodatkiem prażonych orzechów włoskich.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warstwowe ciasto z truskawkami. Przepis na lekki i efektowny deser
Przepis na piankę z truskawkami od Magdy Gessler
Ciasto przygotujesz w kwadratowej blaszce o boku długości 22 cm lub w tortownicy o średnicy 24 cm.
Składniki na spód:
- 100 g orzechów włoskich,
- 200 g herbatników,
- 100 g roztopionego i przestudzonego masła.
Pianka z truskawkami:
- 1 kg truskawek,
- 500 ml śmietanki kokosowej,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 1 limonka.
Sposób przygotowania:
- Na patelni podsmaż obrane z łupin orzechy włoskie. Gdy zaczną pachnieć, zdejmij je i drobno posiekaj.
- W blenderze zmiksuj herbatniki na piasek. Wymieszaj z posiekanymi orzechami i płynnym masłem. Taką masą wylep spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Wyjmij i odstaw do przestygnięcia.
- Truskawki umyj, pozbaw szypułek i pozostaw na sitku do obcieknięcia.
- W 100 ml gorącej wody rozmieszaj żelatynę i odstaw do przestudzenia.
- W czystej dużej misce ubij śmietankę kokosową z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj startą skórkę z limonki, wyciśnięty sok i przestudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę.
- Na ostudzony spód wyłóż połowę pianki kokosowej. Na niej połóż przekrojone na połówki truskawki i zalej pozostałą pianką. Po wierzchu możesz posypać pokruszonymi orzechami, płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.
- Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.