Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni

Kiedy na deser podaję piankę od Magdy Gessler, wszyscy milkną. Każda łyżeczka to rozkosz, której towarzyszą błogie westchnienia. Na pierwszy rzut oka ciasto wygląda niepozornie, ale już po samej liście składników można zauważyć, że to prawdziwy rarytas.

Pianka z truskawkami od Magdy Gessler to poezjaPianka z truskawkami od Magdy Gessler to poezja
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, YouTube
Anna Galuhn

Chociaż nadal dużą popularnością cieszy się biszkopt z truskawkami i kremem mascarpone, warto wyjść poza ten schemat. Magda Gessler sezonowe truskawki otula pyszną kokosową pianką, w której delikatnie czuć nuty limonki. Lekki jak chmurka deser położony jest na spodzie z dodatkiem prażonych orzechów włoskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowe ciasto z truskawkami. Przepis na lekki i efektowny deser

Przepis na piankę z truskawkami od Magdy Gessler

Ciasto przygotujesz w kwadratowej blaszce o boku długości 22 cm lub w tortownicy o średnicy 24 cm.

Składniki na spód:

  • 100 g orzechów włoskich,
  • 200 g herbatników,
  • 100 g roztopionego i przestudzonego masła.

Pianka z truskawkami:

  • 1 kg truskawek,
  • 500 ml śmietanki kokosowej,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 1 limonka.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni podsmaż obrane z łupin orzechy włoskie. Gdy zaczną pachnieć, zdejmij je i drobno posiekaj.
  2. W blenderze zmiksuj herbatniki na piasek. Wymieszaj z posiekanymi orzechami i płynnym masłem. Taką masą wylep spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Wyjmij i odstaw do przestygnięcia.
  3. Truskawki umyj, pozbaw szypułek i pozostaw na sitku do obcieknięcia.
  4. W 100 ml gorącej wody rozmieszaj żelatynę i odstaw do przestudzenia.
  5. W czystej dużej misce ubij śmietankę kokosową z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj startą skórkę z limonki, wyciśnięty sok i przestudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę.
  6. Na ostudzony spód wyłóż połowę pianki kokosowej. Na niej połóż przekrojone na połówki truskawki i zalej pozostałą pianką. Po wierzchu możesz posypać pokruszonymi orzechami, płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.
  7. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Wybrane dla Ciebie

Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Gdy zabraknie mi mleka robię te naleśniki. Wychodzą pyszne i miękkie
Gdy zabraknie mi mleka robię te naleśniki. Wychodzą pyszne i miękkie
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy