Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Ogórki to jedne z tych warzyw, które psują się szybciej, niż zdążysz je zjeść. Ale wystarczy jeden prosty trik, by zachowały świeżość dwa razy dłużej i nie kończyły w koszu.
Ogórki to chrupiący klasyk, który latem trafia do każdej sałatki, kanapki i obiadu. Niestety bardzo często zdarza się coś niezbyt przyjemnego. Mimo że wyglądają apetycznie, już po dwóch dniach w lodówce potrafią zamienić się w zwiotczałe, pomarszczone i miękkie. Wszystko przez błędy w przechowywaniu, które większość osób popełnia zupełnie nieświadomie. Na szczęście da się temu łatwo zapobiec. Sprawdź, jak przechowywać ogórki, żeby dłużej były świeże i chrupiące, a to wszystko to bez chemii i specjalnych pojemników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nigdy nie marnuję rzodkiewki. Mam 2 patenty ze słoikiem, które "uratują" to warzywo
Jak przechowujesz ogórki? Oto najczęstsze błędy
Zacznijmy od tego, czego nie robić. Wkładanie świeżych ogórków do lodówki zaraz po zakupie, a co gorsza w plastikowej torebce to najgorszy możliwy wybór. Plastik zatrzymuje wilgoć, a brak przewiewu tworzy idealne warunki do rozwoju pleśni. Jeszcze gorzej, jeśli myjesz ogórki przed schowaniem ich do lodówki, bo wilgoć pozostająca na skórce znacznie przyspiesza psucie. Jeśli naprawdę musisz je umyć, osusz je bardzo dokładnie.
Ogórki nie powinny też leżeć przy tylnej ściance lodówki, bo to właśnie tam panuje najniższa temperatura, przez co warzywa dostają tzw. uszkodzeń chłodniczych. Objawia się to utratą chrupkości, pojawieniem się wklęsłych plam i przyspieszonym gniciem.
Jak przechowywać ogórki, żeby były długo świeże?
Ogórki są warzywami ciepłolubnymi. Jeśli planujesz zjeść je w ciągu 1–2 dni, trzymaj je poza lodówką, a już najlepiej w przewiewnym, chłodnym miejscu z dala od promieni słońca i owoców wydzielających etylen (np. jabłek, bananów, pomidorów). Etylen przyspiesza dojrzewanie i tym samym psucie ogórków.
Jeśli jednak wiesz, że ogórki będą leżeć dłużej, trzymaj je w lodówce, ale w odpowiedni sposób. Najlepiej przechowywać je w szufladzie na warzywa, gdyż tam temperatura jest wyższa i bardziej dla nich odpowiednia.
Kluczowy trik? Zastosuj papierowy ręcznik. Włóż ogórki do torebki foliowej lub woreczka strunowego wyłożonego papierowym ręcznikiem, który będzie pochłaniał nadmiar wilgoci. Dopiero tak zabezpieczone włóż do lodówki. Dzięki temu ogórki zachowają jędrność nawet przez tydzień.
Jak wykorzystać ogórki zanim się zepsują?
Jeśli masz więcej ogórków i obawiasz się, że nie zdążysz ich zjeść, nie czekaj aż zwiędną. Możesz z nich zrobić mizerię, dodać do kanapek, posiekać do chłodnika, zblendować na zielone smoothie lub zamknąć w słoiku jako małosolne. Ogórki świetnie nadają się do fermentacji i to również naturalny sposób na przedłużenie świeżości bez strat wartości odżywczych.