Zawijam w placki tortilli kilka składników. Najlepsza zimna przekąska do spotkań przy grillu

Pełna świeżych warzyw i aromatycznego łososia, doskonale orzeźwia i dodaje energii bez uczucia ciężkości. Lekka i szybka tortilla z łososiem to idealna przekąska na piątkowy wieczór.

Roladki z tortilli Roladki z tortilli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Latem szukamy prostych przekąsek, które umilą nam czas i nie wymagają spędzenia długich godzin w kuchni. Jednym z takich szybkich przepisów są "zawijańce" z ciasta francuskiego lub tortilli. Te pierwsze, choć mają wielu fanów, nie są bohaterem dzisiejszego artykułu. Wymagają więcej czasu i użycia piekarnika, a dziś skupimy się na przekąsce, która zajmie dosłownie parę minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące paluszki z ciasta filo z łososiem

Więcej niż jeden sposób na tortillę

Tortilla jest świetnym sposobem na pełnowartościowy posiłek. Wystarczy podgrzać ją na patelni, dodać na środek sos, ulubione mięso i warzywa, a na końcu zgrabnie zwinąć. To atrakcyjna propozycja szczególnie dla dzieci, którym tak przygotowane tortille przypominają ulubionego fast fooda i stanowią przyjemną odmianę od codziennych obiadów.

Jeśli jednak nie masz ochoty na specjalne przygotowywanie mięsa i warzyw, możesz wypróbować dużo prostszą wersję. Wystarczy położyć ulubione dodatki równomiernie na całej tortilli i zawinąć w coś na wzór rolady, a następnie pokroić. To mniej skomplikowany sposób i świetna opcja, gdy potrzebujesz szybkiej przekąski na grilla lub do spokojnego wieczoru na kanapie przy filmie.

Przepis na tortillę z łososiem, szpinakiem i serkiem kanapkowym

Składniki:

  • 2 placki tortilli,
  • dwie łyżki śmietankowego serka kanapkowego,
  • 100 g płatów wędzonego na zimno łososia,
  • garść szpinaku,
  • łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Na suchą patelnię połóż placek tortilli i podgrzewaj przez około minutę. Zależy ci na tym, aby tortilla lekko się zarumieniła, ale nie straciła na elastyczności – jeśli będziesz podgrzewał ją zbyt długo, placek stanie się sztywny i zacznie się kruszyć podczas zawijania.
  2. Podgrzaną tortillę odłóż na talerz.
  3. Na rozłożony placek nałóż serek kanapkowy, następnie płaty łososia.
  4. Skrop łososia sokiem z cytryny.
  5. Umyj dokładnie szpinak, osusz ręcznikiem papierowym i nałóż na tortillę.
  6. Zwiń ciasno jak roladę – zacznij od jednego końca i zawijaj dość mocno, ale ostrożnie, żeby tortilla się nie rozerwała.
  7. Włóż do lodówki na 15 minut, aby farsz się "związał", a tortille łatwiej się kroiły.
  8. Na koniec pokrój tortillę na rollsy o szerokości około 2 centymetrów – zbyt cienkie mogą się łatwo rozwinąć lub stracić formę. W celu pokrojenia tortilli użyj ostrego noża.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Cukinię zapiekam z kilkoma dodatkami. Jemy na szybki obiad albo na kolację
Cukinię zapiekam z kilkoma dodatkami. Jemy na szybki obiad albo na kolację
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią