Zawijam w placki tortilli kilka składników. Najlepsza zimna przekąska do spotkań przy grillu
Pełna świeżych warzyw i aromatycznego łososia, doskonale orzeźwia i dodaje energii bez uczucia ciężkości. Lekka i szybka tortilla z łososiem to idealna przekąska na piątkowy wieczór.
Latem szukamy prostych przekąsek, które umilą nam czas i nie wymagają spędzenia długich godzin w kuchni. Jednym z takich szybkich przepisów są "zawijańce" z ciasta francuskiego lub tortilli. Te pierwsze, choć mają wielu fanów, nie są bohaterem dzisiejszego artykułu. Wymagają więcej czasu i użycia piekarnika, a dziś skupimy się na przekąsce, która zajmie dosłownie parę minut.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiące paluszki z ciasta filo z łososiem
Więcej niż jeden sposób na tortillę
Tortilla jest świetnym sposobem na pełnowartościowy posiłek. Wystarczy podgrzać ją na patelni, dodać na środek sos, ulubione mięso i warzywa, a na końcu zgrabnie zwinąć. To atrakcyjna propozycja szczególnie dla dzieci, którym tak przygotowane tortille przypominają ulubionego fast fooda i stanowią przyjemną odmianę od codziennych obiadów.
Jeśli jednak nie masz ochoty na specjalne przygotowywanie mięsa i warzyw, możesz wypróbować dużo prostszą wersję. Wystarczy położyć ulubione dodatki równomiernie na całej tortilli i zawinąć w coś na wzór rolady, a następnie pokroić. To mniej skomplikowany sposób i świetna opcja, gdy potrzebujesz szybkiej przekąski na grilla lub do spokojnego wieczoru na kanapie przy filmie.
Przepis na tortillę z łososiem, szpinakiem i serkiem kanapkowym
Składniki:
- 2 placki tortilli,
- dwie łyżki śmietankowego serka kanapkowego,
- 100 g płatów wędzonego na zimno łososia,
- garść szpinaku,
- łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Na suchą patelnię połóż placek tortilli i podgrzewaj przez około minutę. Zależy ci na tym, aby tortilla lekko się zarumieniła, ale nie straciła na elastyczności – jeśli będziesz podgrzewał ją zbyt długo, placek stanie się sztywny i zacznie się kruszyć podczas zawijania.
- Podgrzaną tortillę odłóż na talerz.
- Na rozłożony placek nałóż serek kanapkowy, następnie płaty łososia.
- Skrop łososia sokiem z cytryny.
- Umyj dokładnie szpinak, osusz ręcznikiem papierowym i nałóż na tortillę.
- Zwiń ciasno jak roladę – zacznij od jednego końca i zawijaj dość mocno, ale ostrożnie, żeby tortilla się nie rozerwała.
- Włóż do lodówki na 15 minut, aby farsz się "związał", a tortille łatwiej się kroiły.
- Na koniec pokrój tortillę na rollsy o szerokości około 2 centymetrów – zbyt cienkie mogą się łatwo rozwinąć lub stracić formę. W celu pokrojenia tortilli użyj ostrego noża.