Poszatkowaną pekińską zalewam pysznym zielonym sosem. Ta surówka to prawdziwy letni sztos
Nie ma obiadu bez pysznej surówki. Zamiast jednak znów robić nudną kapustę z marchewką, postaw na pyszną pekińską z zielonym sosem. Chrupie, aż miło.
Do jedzenia tej surówki nikogo nie trzeba zachęcać, a i nieraz z miski znika szybciej niż kotlety z talerza. Prosta kapusta pekińska zyskuje nowy smak, a sekret tkwi w prostym, zielonym sosie. Kremowy dressing na bazie jogurtu i natki pietruszki podkręcam dodatkowo odrobiną mięty. To najlepszy dodatek do letnich obiadów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jednogarnkowa młoda kapusta do słoików. Robię pyszne zapasy na zimę
Surówka z pekińskiej z sosem
Ta prosta surówka to kwintesencja lata. Jest zielona, rześka, chrupiąca i lekka. Świetnie sprawdzi się zarówno do tradycyjnego schabowego, nowoczesnego kotleta siekanego, szybkiego jajka sadzonego, jak i w roli zdrowej przekąski i dodatku do mięs z grilla. W moim domu robi furorę, nawet dzieci nie marudzą, że nie chcą jeść "tego zielonego".
Połączenie kapusty pekińskiej z sosem dodaje jej soczystości. Surówka jest dzięki temu mokra, nabiera więcej smaku, a po schłodzeniu w lodówce wspaniale orzeźwia. Świeża mięta to kropka nad i, która dodaje nieoczywistej, rześkiej słodyczy.
Składniki:
- 1 główka kapusty pekińskiej
Zielony sos do sałatki:
- 350 g gęstego jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku,
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki,
- 5-6 listków mięty,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pietruszkę oraz miętę posiekaj, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Wszystkie składniki na zielony sos umieść w miseczce i wymieszaj. Możesz też sięgnąć po blender, aby sos był idealnie gładki.
- Odstaw na kilka minut, aby smaki się przegryzły.
- Kapustę pekińską oczyść z zewnętrznych liści, przekrój wzdłuż na pół, a następnie drobno poszatkuj.
- Przełóż do miski.
- Wlej przygotowany dressing i dokładnie wymieszaj z kapustą, tak aby każdy kawałek był pokryty sosem.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Surówkę z pekińskiej możesz jeść od razu, ale najlepiej jest wstawić ją na pół godziny do lodówki. Miętę możesz dodawać stopniowo do sosu, by dopasować ilość do swoich preferencji. Smacznego!