Do smalcu dodaję ryż. Teściowa kręciła głową, a potem prosiła o przepis

Na porządną pajdę swojskiego chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym zawsze znajdą się chętni. Jeśli chcesz poprawić konsystencję tradycyjnego smarowidła, możesz dodać dosłownie 3 łyżki ryżu. Smalec zyska więcej delikatności i będzie łagodniejszy dla wątroby.

Smalec z ryżem jest delikatniejszy i lżejszy niż tradycyjnySmalec z ryżem jest delikatniejszy i lżejszy niż tradycyjny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Według niektórych naukowców smalec to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych na świecie. Trzeba przyznać, że stosunek tłuszczów nasyconych do nienasyconych jest w nim bardzo korzystny. Ogromną zaletą jest również wysoka zawartość witaminy D oraz witamin z grupy B. Jednak również ze zdrowym jedzeniem bywa tak, że spożywane w nadmiarze może sporo namieszać. Sposobem na odchudzenie tradycyjnego smalcu możesz być domieszka ugotowanego na miękko ryżu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Porcję fasoli zamieniam w najlepsze smarowidło do grzanek. Zapieczone smakują genialnie

A możesz smalec wegetariański?

Pyszne smarowidło do kanapek możesz przygotować również bez mało atrakcyjnego przetapiania słoniny. Smalec w wersji wegańskiej najczęściej powstaje na bazie białej fasoli, cebuli i przypraw, które nadają mu charakterystyczny smak. Wersje domowe często zawierają jabłko, czosnek lub majeranek, które w czytelny sposób nawiązują do smaku tradycyjnego smalcu.

Kremowa pasta z warzyw strączkowych nie zawiera tłuszczów zwierzęcych, dlatego chętnie sięgają po nią osoby na diecie roślinnej lub ograniczające mięso. Gotowe produkty można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, ale wiele osób decyduje się na samodzielne przygotowanie takiego smarowidła w domu. To prosty sposób na urozmaicenie kanapek i wprowadzenie produktów bogatych w błonnik do codziennego menu.

Przepis na smalec z ryżem

Poniżej znajdziesz przepis na smalec z ryżem, cebulką i jabłkiem. Jeśli masz ochotę, możesz spróbować także wersji z grzybami leśnymi lub cukinią. Wybrany dodatek podsmaż na patelni razem z cebulką, po czym wymieszaj z ryżem i przetopioną słoniną.

Składniki:

  1. 400 g słoniny,
  2. 50 g ryżu,
  3. 1 cebula,
  4. 1 jabłko,
  5. 1 łyżka suszonego majeranku,
  6. sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój słoninę na kawałki i podgrzewaj w rondelku, aby przetopić na smalec.
  2. W osobnym garnku ugotuj ryż na miękko.
  3. Na patelni z łyżką roztopionej słoniny podsmaż drobno posiekaną cebulę. Gdy się zarumieni, dodaj jabłko pokrojone w małą kostkę. Po chwili posyp suszonym majerankiem.
  4. Cebulę i jabłko wymieszaj z ugotowanym ryżem.
  5. Przetopioną na smalec słoninę zestaw z kuchenki i odstaw do ostygnięcia.
  6. Gdy lekko stężeje, wymieszaj z przygotowanymi dodatkami. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeszcze raz wymieszaj i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Wybrane dla Ciebie

Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem
Czeski placek, który pokocha cała rodzina. A ty się nawet nie zmęczysz przy jego robieniu
Czeski placek, który pokocha cała rodzina. A ty się nawet nie zmęczysz przy jego robieniu
Najlepszy sposób na pasteryzację przetworów. Będziesz zachwycony
Najlepszy sposób na pasteryzację przetworów. Będziesz zachwycony