W skrócie:
Sos grzybowy możesz przyrządzić ze świeżych grzybów takich jak maślaki, borowiki, kurki, a także podgrzybki. Każdy z nich ma wyjątkowy smak, ale także charakterystyczną konsystencję. Szczególnie zachęcam do przygotowania sosu grzybowego z podgrzybków lub borowików. Należy zachować ostrożność, podając sos grzybowy dzieciom. Najlepiej serwować im posiłek z grzybami dopiero po ukończeniu 7 roku życia, kiedy ich układ pokarmowy jest w pełni ukształtowany. Zobacz przepis na domowy sos grzybowy na rodzinny obiad.
Sos grzybowy – przepis z grzybów leśnych
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 200 g świeżych grzybów np.: borowików, maślaków, koźlarzy lub kurek,
- 300 ml wody lub bulionu warzywnego,
- 1 cebula,
- 10 g mąki pszennej,
- 40 g masła,
- 100 ml śmietany kremówki 30 procent,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 40 g natki pietruszki lub koperku.
Jak zrobić dobry sos grzybowy?
Sposób przygotowania:
- Cebulę należy obrać i pokroić w kostkę. Następnie obsmażyć na 20 g masła aż osiągną złoty kolor.
- Grzyby trzeba dokładnie oczyścić, pokroić, dodać do cebuli i zalać wodą.
- Gdy grzyby będą miękkie, wywar należy przecedzić, wystudzić i zachować na później.
- Mąkę należy przesmażyć z pozostałym masłem, dodać wystudzony wywar z grzybów i posiekane grzyby.
- Wszystkie składniki należy zalać śmietanką kremówką, dokładnie wymieszać i doprawić solą i czarnym pieprzem.
- Sos grzybowy należy zagotować do pierwszego wrzenia.
- Gotowy sos grzybowy przed podaniem trzeba posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Sos grzybowy z gęstą śmietaną
Domowy sos grzybowy ze świeżych grzybów można też „odchudzić” i zamiast śmietanki kremówki dodać gęstą śmietanę o 18 – procentowej zawartości tłuszczu. Nasze mamy i bacie często korzystały ze śmietany, którą trzeba było zahartować, aby się nie zważyła w trakcie gotowania.
Zioła do sosu grzybowego
Domowy sos grzybowy nie wymaga wielu ziół i przypraw. Jeżeli tradycyjny zestaw natki pietruszki i koperku zdążył wam się przejeść, to zachęcamy to eksperymentowania z użyciem suszonego majeranku albo liści świeżego tymianku. Każdy z nich wydobędzie wyjątkowy aromat leśnych grzybów.
Kulinaria

Smak grzybów będzie jeszcze bardziej wzmocniony, gdy do gotowania sosu dolejecie 40 ml białego wina lub octu jabłkowego. Mamy nadzieję, że zainspirujemy was ugotowania pożywnego sosu grzybowego.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: