Ziemniaki zapiekane z boczkiem. Wyśmienity dodatek do obiadu prosto od Ewy Wachowicz

Owinięte w plastry boczku zapiekane ziemniaki to wspaniały dodatek do obiadu. Z powodzeniem można je również jeść jako przekąskę. Zapewniamy, że smakują dużo lepiej niż frytki i znikają z talerza w tempie ekspresowym.

Ziemniaki zapiekane z boczkiemZiemniaki zapiekane z boczkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | E. Rejmer
1

Jeśli szukacie pomysłów na ziemniaki w nowej, ciekawej odsłonie, to dobrze trafiliście. Koniec z nudnymi gotowanymi ziemniakami.

Zapiekane ziemniaki z przepisu Ewy Wachowicz są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby móc cieszyć się smakiem tych pysznych, chrupiących warzyw. Można zaserwować je zarówno jako dodatek do dań warzywnych i mięsnych, jak i jako przekąskę do maczania w domowym sosie czosnkowym.

Przepis na ziemniaki zapiekane z boczkiem

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków
  • 32 plasterki boczku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórek i pomidor. Zakazane połączenie, które Polacy uwielbiają

Na sos czosnkowy:

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy, ale nie obieramy. Gotujemy w osolonej wodzie, aż do miękkości.
  2. Czekamy, aż nieco przestygną i przekrawamy na ćwiartki.
  3. Nacieramy je solą i majerankiem, a następnie owijamy w plasterki boczku.
  4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy też ząbki czosnku.
  5. Naczynie wstawiamy do piekarnika na pół godziny.
  6. Do ziemniaków przygotowujemy sos czosnkowy. Jogurt mieszamy z majonezem, natką i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie
Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis
Używam zamiast soli. Ma więcej wapnia i pomoże obniżyć ciśnienie
Używam zamiast soli. Ma więcej wapnia i pomoże obniżyć ciśnienie
Zamiast sięgać po kolejną filiżankę kawy, zjedz te owoce. Zastrzyk energii gwarantowany
Zamiast sięgać po kolejną filiżankę kawy, zjedz te owoce. Zastrzyk energii gwarantowany
Zbija wysoki cukier i spowalnia starzenie. Cukrzycy mogą jeść bez obaw
Zbija wysoki cukier i spowalnia starzenie. Cukrzycy mogą jeść bez obaw
Sekret długowieczności Japończyków. Odkrycie tego enzymu było przełomowe dla medycyny
Sekret długowieczności Japończyków. Odkrycie tego enzymu było przełomowe dla medycyny