Trzy pomysły na faszerowane pieczarki. Pyszne, proste i świetne na różne okazje

Pieczarki to najbardziej popularne grzyby w naszej kuchni. Są łatwo dostępne, tanie i możemy je kupić praktycznie przez cały rok. Przepisów na ich przygotowanie jest mnóstwo: z pieczarek zrobimy zupę, idealnie nadają się do wszelkiego rodzaju sosów, są świetne jako samodzielny dodatek do obiadu, możemy je smażyć, piec i dusić. Słowem: są dobre na każdą okazję.

Faszerowane pieczarkiFaszerowane pieczarki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Copyrighted
Magda Bukowska
4

Z pieczarek możemy przyrządzić także dania bardziej wyszukane, takie, które możemy podać na każdym, najbardziej ekskluzywnym przyjęciu. Jednym z pomysłów na taką przekąskę są pieczarki faszerowane. Farszem może być wiele produktów, my proponujemy trzy różne przepisy na faszerowane pieczarki.

Pieczarki faszerowane serami

Najlepsze do faszerowania są duże kapelusze pieczarek. Wykorzystajmy do tego celu starsze pieczarki. Nawet jeśli trzymamy je w lodówce, nadal będą się otwierać i takie są najlepsze. Z każdego kapelusza ściągamy delikatnie skórkę i usuwamy czarne blaszki. Najlepiej za pomocą łyżki. W misce przygotowujemy farsz. Ulubione gatunki serów żółtych ścieramy na tarce, dodajemy bułkę tartą, jajko, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy bardzo dokładnie. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C. Układamy pieczarki na blasze i pieczemy 20 minut, aż farsz się zarumieni. Podajemy od razu, kiedy jeszcze są ciepłe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak dobrze oczyścić pieczarkę? Zobacz, co zrobić, by grzyby były pyszne

Pieczarki z nadzieniem ziołowym

Do pieczarek pasuje wiele ziół, ale najlepsze są zioła bardzo wyraziste, takie jak rozmaryn, tymianek czy oregano. Przygotujmy z nich pyszny farsz. Potrzebujemy kilka łyżek posiekanych świeżych ziół, bułkę tartą, jajko, masło, sól i pieprz. Zioła siekamy i wrzucamy do miski. Dodajemy jajko. Dosypujemy stopniowo bułkę tartą, aż masa zrobi się gęsta. Na oczyszczonych kapeluszach pieczarek układamy kawałeczek masła i nadzienie. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut. Takie pieczarki świetnie smakują również na zimno, więc możemy je przygotować na przyjęcie.

Pieczarki z mięsem

Pieczarki z mięsem to pomysł na pyszną kolację lub nawet obiad. To sycące danie jest bardzo łatwe do przygotowania. Potrzebujemy: kilka pieczarek, mielone mięso wołowe lub wieprzowe, jajko, bułkę tartą, ostrą paprykę, sól i pieprz. Najpierw przygotowujemy farsz: mięso mieszamy w misce z jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem i papryką. Farsz układamy kopiasto na oczyszczonych pieczarkach i pieczemy w temp. 160 stopni C przez pół godziny. Podajemy z ryżem lub ziemniakami oraz oczywiście surówką.

Wybrane dla Ciebie

Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis
Używam zamiast soli. Ma więcej wapnia i pomoże obniżyć ciśnienie
Używam zamiast soli. Ma więcej wapnia i pomoże obniżyć ciśnienie
Zbija wysoki cukier i spowalnia starzenie. Cukrzycy mogą jeść bez obaw
Zbija wysoki cukier i spowalnia starzenie. Cukrzycy mogą jeść bez obaw
Sekret długowieczności Japończyków. Odkrycie tego enzymu było przełomowe dla medycyny
Sekret długowieczności Japończyków. Odkrycie tego enzymu było przełomowe dla medycyny
Katarzyna Bosacka grzmi. Najgorszy rodzaj czekolady, nie kupuj pod żadnym pozorem
Katarzyna Bosacka grzmi. Najgorszy rodzaj czekolady, nie kupuj pod żadnym pozorem
Nie dolewaj tego do kawy. Chyba że masz ochotę na kolejkę górską glukozy
Nie dolewaj tego do kawy. Chyba że masz ochotę na kolejkę górską glukozy
Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników
Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie