„Rarytas Lubuski w Podróży”. Dziś na szlaku „Lubuski Stół”

zachod.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: „Rarytas Lubuski w Podróży”. Dziś na szlaku „Lubuski Stół”


Odwiedzanie lokalnych producentów oraz degustacje ich sztampowych produktów takich jak sery, dziczyzna, wino czy miody. To wszystko czeka na uczestników akcji „Rarytas Lubuski w Podróży” organizowanej przez Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego.

W ramach projektu powstało 18 szlaków turystyczno-kulinarnych. Każdy szlak obejmuje wizyty u kilku lubuskich producentów.

– Szlaki są różnorodne, jest co zobaczyć, zjeść i wypić – mówi Marta Forszpaniak, p. o. dyrektora Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze:

Dziś odbył się ostatni z trzech bezpłatnych spacerów do lubuskich producentów. Uczestnicy wybrali się na wyprawę po szlaku „Lubuski stół”.

– Chcemy pokazać, iż nasze produkty są smaczne i wartościowe – mówi Irena Lisowska-Szron z Pałacu w Solnikach:

Jak dodaje Kinga Kowalewska-Koziarska z Winnicy Kinga, województwo lubuskie to nie tylko piękne widoki i ładne miejsca, ale także szeroka oferta kulinarna:

Wyprawa na danych szlak trwa cały dzień.

– Każdy szlak jest zaplanowany tak, aby zapewnić uczestnikom dużo atrakcji, w tym degustacje różnorodnych produktów – podkreśla Magdalena Dec z Gościńca u Deców:

W podróży po lubuskich szlakach turystyczno-kulinarnych biorą udział mieszkańcy całego naszego województwa. Jedna z uczestniczek dzisiejszej wyprawy podkreśla, iż to świetna okazja do poznania lokalnych producentów i ich produktów:

W ramach bezpłatnych spacerów oprócz szlaku „Lubuski Stół” była także okazja do zwiedzenia „Santockiego Szlaku Wina i Ziół” oraz szlaku „Fresh wine, Soul Food, Slow life – zatrać się w lubuskim”. Szczegóły dotyczące zapisów na udział w wyprawach znajdują się na stronie www.lcpr.pl.

Idź do oryginalnego materiału