Szynka czy gąbka? Nie daj się nabrać na "mięsną" iluzję. Tak sprawdzisz zawartość wody w wędlinie

kobieta.gazeta.pl 4 godzin temu
Goszczą na kanapkach i w różnego rodzaju przekąskach. Jednak ich skład i jakość mogą się diametralnie różnić. Jak sprawdzić, czy wędlina jest dobra? Istnieje sposób, by gwałtownie zweryfikować, czy nie zawiera nadmiaru wody.
Według informacji zaprezentowanych przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ) wyroby mięsne cieszą się sporą popularnością wśród Polaków. Statystycznie jedna osoba spożywa rocznie ponad 20 kg wędliny. Najchętniej wybierane są szynki, cienkie kiełbasy i parówki. Aż 70 proc. konsumentów kupuje je kilka razy w tygodniu, 24 proc. raz w tygodniu, a 5 proc., jedynie co 2-3 tygodnie.


REKLAMA


Zobacz wideo Magda Narożna o "Tańcu z gwiazdami". "Dużo razy odmawiałam" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]


Jak sprawdzić, czy wędlina jest dobra? Tak gwałtownie ocenisz jej jakość
Choć często wyglądają apetycznie, ich jakość bywa wątpliwa. Producenci nierzadko dodają do nich wodę, która służy jako tani wypełniacz, dzięki czemu ograniczają ilość użytego mięsa i tym samym obniżają koszty. Efekt? "Napompowana" szynka. Warto więc czytać uważnie skład, który znajdziemy na opakowaniu. Przy zakupie z lady możemy poprosić sprzedawcę o udostępnienie etykiety.


jeżeli z jakiegoś powodu nie jesteśmy w stanie tego sprawdzić, pozostaje prosty, domowy sposób. Podzieliła się nim Karolina Kowalczyk, dietetyczka kliniczna i technolożka żywności, prowadząca kanał na TikToku @drkarolinakowalczyk. - Wystarczy, iż weźmiesz plasterek tej szynki, kiełbasy bądź jakiekolwiek wędzonki i położysz ją na kawałek chusteczki lub ręcznika papierowego i przyciśniesz kolejnym - poinstruowała.


wędliny (zdj. ilustracyjne) Fot. Krzysztof Koch / Agencja Wyborcza.pl


- o ile odbije się woda, czyli zostanie bardzo intensywny ślad, znaczy, iż ta wędlina jest po prostu dość mocno naszpikowana wodą bądź czymś podobnym. Czy jakąś mieszaniną soli peklowej z wodą, czy jest po prostu napompowana - wytłumaczyła specjalistka.


Jakich wędlin należy unikać? Warto zwrócić uwagę na ich skład
Wędliny różnią się jakością głównie pod względem zawartości mięsa i sposobu produkcji. Według Zakładów Mięsnych w Wadowicach dobry wyrób powstaje z minimum 100 g mięsa na 100 g produktu. Czym kierować się podczas zakupów? Zwróć uwagę na:


Rodzaj mięsa. Wybieraj produkty z jednego kawałka (np. szynka, schab), unikaj mielonek.
Sposób wędzenia. Lepsze są wędliny wędzone tradycyjnie, a nie aromatyzowane "dymem wędzarniczym".
Składniki dodatkowe. Unikaj wypełniaczy, stabilizatorów, żelujących substancji.
Tłuszcz. Sięgaj po chudsze warianty, ogranicz tłuste jak boczek.


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału